(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A co se stalo potom? Od ledna 2024 zrušila tahle vláda odpuštění poplatků a u plateb za elektřinu opět odvádějí příspěvek, vážení spoluobčané, na podporované zdroje pouze ve výši 599 korun za 1 megawattu. A pozor, pan premiér nám sliboval, že navýšení bude v jednotkách. No, ono je to složitá materie, ale tam, kde vláda mohla pomoct občanům, firmám a živnostníkům, nepomohla, právě naopak. Ano, je pravda, že ceny elektřiny na trhu začaly klesat, každý měl nějakou jinou smlouvu a tak dále, ale to podstatné je, že vláda hodila tenhle příspěvek zase na lidi a na firmy a Energetický regulační úřad, ERÚ, zvýšil regulovanou složku elektřiny o 65,8 %, což je přibližně zdražení o 1 100 korun za megawatt. Takže jenom stát tady navýšil ze své vůle de facto, ano, tu částku o 1 700 korun za megawatt - ano, protože pětikoalice se s těmi nezávislými úřady nemaže. Natvrdo prosazují to, co chtějí. Takže paradoxně nejvíce si připlatí ti, kdo topí elektřinou, přitom to vláda doporučovala. A pro větší firmy připojené na vysoké napětí představuje regulovaná část 30 % celkové ceny s meziročním nárůstem o 105 %, na velmi vysokém napětí dokonce růst činí 190 %, což může podnikům způsobit vážné problémy.

Já tady mám vyúčtování mé domácnosti a zkrátka u mě - a bylo by dobré, kdybyste se na to podívali, vážení spoluobčané, to je důležité se podívat, kolik to bylo předtím a kolik je to teď - u mě stouply ty poplatky o 72 % a o 17 % mi klesla elektřina, kterou samozřejmě vy si můžete rozhodnout, kde to nakupujete. Takže přímý dopad vlády je absolutně negativní a v podstatě pan premiér si ještě nezjistil, že zkrátka elektřinu potřebujeme na všechno. Tady svítíme, na rohlík, na všechno. Takže to je bod číslo 3.

Bod 4 bude krátký.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Můžu ještě poprosit název toho třetího bodu, jak byl? (Poslanec Babiš: Ceny energií.) Ceny energií. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já mám tady kopii potom pro vás.

Čtvrtý bod se jmenuje Chudoba v Česku. "Čtvrtina lidí je na pokraji, odhalil unikátní průzkum", a píše to provládní reportér. Ten vždycky napsal nějaký článek, když byla tady nějaká mimořádná schůze, tak to je zajímavé. Takže to je ten titulek. Pane premiére, vy stále tvrdíte, jak je to všechno skvělé, jak se daří, a tady provládní médium říká něco jiného: "Každá šestá rodina na dávkách." Další titulek: "Češi upadli do chudoby. Státní pomoc nestačí." Další titulek, jo? To si nevymýšlím, to je normálně tady všechno černé na bílém. Tak to je bod 4.

A teď samozřejmě bych... možná si to přehodím, ty body, nebo ne, to je jedno.

Bod číslo 5 je Munice pro Ukrajinu. Já bych se chtěl zeptat pana premiéra, proč vláda utajuje ten nákup munice? On to byl velký hit a vlastně už 1. února 2024 pan prezident to oznámil, myslím, na bezpečnostní konferenci v Mnichově nebo kde to bylo. Není pravda, pokud někdo říká, že my jsme v podstatě měli výhradu proti této politice vlády. My máme výhradu v tom, a k tomu se dostanu samozřejmě, že pokud my mluvíme o míru, jsme obviňováni z toho, že jsme proputinovští, což je samozřejmě totální nesmysl. Já bych se chtěl zeptat pana premiéra: Máte vy vůbec přehled, co se děje v těch dodávkách zbraní? Je pravda, že nějaký zbrojař měl dodat za 500 milionů eur zbraně na Ukrajinu a dodal jenom za 300 milionů eur? Já se vás ptám, odkud pochází tahle munice? Pochází z členského státu NATO, jak se údajně přeřekl pan prezident? Pokud pochází část, tak proč to údajně kupuje nějaký obchodník, proč to nejde napřímo? Jak nakupujete - nevím - vojenský materiál? A vy jste to utajili.

Potom v rozhovoru jste říkal, pane premiére, že - teď to musím dohledat (Listuje ve svých materiálech.) - tady píšete, to byl rozhovor pro Blesk, pro vládní Blesk, protože ty jiné státy to zveřejnily, a je směšné mluvit o tom, že se to neví, když mně chodí takovéhle informace, tak samozřejmě to asi vědí i ostatní - pan premiér tady říká, tady se pan redaktor Blesku ptá: Některé země zveřejňují konkrétní částky, jiné rámcové, některé nezveřejňují vůbec. A pan premiér - nejdřív to zatajili a potom řekl, že jsou to orientační údaje, vyšší stovky milionů. Co to je? To je 100 milionů, 900 milionů, 30krát 900 milionů, nebo co to je? A teď říká pan premiér: "Kdyby byl opravdu extrémní zájem, může se vláda pobavit o tom, zda tuto věc neodtajnit." No tak se pobavte! Já vás o to žádám.

Ta vaše kampelička, pane premiére, kde jste si dal ty peníze vaše, kde jste vydělal za pět let 234 korun nebo kolik to bylo, okradla Ukrajince o 14 milionů eur, to je 320 milionů korun! Ukrajinci si objednali v té kampeličce zbraně a někdo to ukradl. A já považuju za nemorální - nemorální! - pokud v dodávkách zbraní na Ukrajinu někdo krade, někdo se obohacuje, když tam umírají tisíce lidí. Co to je? Takže já vás žádám, abyste přesně řekl, kdo ty zbraně dodává, komu je dodává a za jakých podmínek je dodává, protože chodí různé informace, které my dostáváme, a ty informace jsou velice znepokojivé, pane premiére. Pokud nějaký váš poradce dělal údajně kšefty z IKEMu, tak já bych byl velice nerad, aby další váš poradce dělal kšefty v rámci této munice, pane premiére. A to, co my slyšíme, ty marže jsou nenormální. Nenormální! A pane premiére, pokud vám můžu něco doporučit, tak si ty dodávky munice pohlídejte!

Další dotaz je: bude ta munice tranzitovat přes Českou republiku? Je to pravda? Bude ta munice nejdřív dodána na sklad v České republice? Víte to vůbec? Nebojíte se druhých Vrbětic? Nebojíte? No, já se bojím! Takže to je pro nás zásadní, pane premiére. Zveřejněte, kdo tu munici nakupuje, za jakých podmínek! Ano, má chodit od června, jo, fajn. Pomáháme Ukrajině - dobře, ale není možné, aby někdo si mastil kapsu, ano? Není možné. Takže pan Koudelka, šéf BIS, který honí špiony po celé Evropě - a to je dobře - by měl také na to dohlédnout, jak to tedy je. To jsou naše ekonomické zájmy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP