(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A samozřejmě (Se smíchem.) pětikoalice hraje tuhle kartu, jo? Babiš podpořil Pellegriniho. Pellegrini chce mír, je proputinovský, a Babiš, jo? Tak fajn, výborně. Takže tady pan Bartoš říkal pro Blesk, že Babiš je Putinova hlásná trouba. No, neuvěřitelné. Ale Babiš v Kremlu nechlastal vodku, nepil vodku, (já) jsem tam nikdy nebyl na návštěvě - pan Klaus. A kdo tam křičel od stolu, že chce vodku? Zakladatel TOP 09, ne? Kalousek a paní Němcová křičeli: My chceme taky vodku! Hnutí ANO - já nikdy jsem s Putinem nejednal, i když mě dali na plakát. Kdo jednal s Putinem? Když byla Nečasova vláda, kterou řídil kmotr přes milenku Nečase, tak tam byl. A stále hrají tuhle kartu, to je neuvěřitelné, neuvěřitelné, jo?

Takže já to zásadně odmítám, že by - a bylo by dobré, kdyby už s tím přestali, s tím bezpečnostním rizikem, jo? Babiš tady říká - pan Bartoš: témata otáčí, mluví o válečných štváčích. Ano, vy stále mluvíte o válce, stále. Jsme ve válce, ano? (Já) jsem si přál, aby engeš neměl každý týden rozhovor. Ať se tedy připravuje, fajn, ano, ale říct tady, že Babiš je Putinova hlásná trouba - tak já, vy dobře víte, že vás nežaluju za to, protože to bych nic jiného nedělal, že bych vás jenom žaloval. Tak by bylo dobré, kdybyste si udělali pořádek doma. Tady je zase titulek: "Gazprom v březnu meziročně zvýšil dodávky do Evropy." Vždyť stále nakupujete plyn a ropu z Ruska, panebože! To jsou ty deklarace. A já chápu, že asi pětikoalice má nějaké jednotné noty, a teď se jede tedy Putin, což je absolutní nesmysl, úplně nesmysl.

A samozřejmě se jede populismus, to je teď - nevím, jestli má pětikoalice jednotnou PR agenturu, ale mě fascinuje, že lidi v podstatě používají některé názvy a vlastně ani nevědí, co to je, nebo se hlásí k tomu, co tam je napsané. Takže dobře poslouchejte, vážení spoluobčané. My jsme obviňováni, že jsme populisté. Wikipedie: "Populismus, z latinského výrazu populus, lid" - ano, lid - "je politický přístup spočívající ve snaze oslovit běžného člověka" - to jste vy, vážení spoluobčané, běžný člověk - "který se domnívá, že vládnoucí skupiny" - to jsou tady dva ministři, ano, super - "že vládnoucí skupiny nehájí či přehlíží jeho zájmy." Ano, ministr Výborný, který tady sedí, přehlíží zájmy zemědělců například. Pan Kupka otvírá dálnice a obchvaty, které jsme mu připravili, ale máme radost. (Ministr Kupka polohlasem z lavice: To je marné.) Tvrdí, že by nebyly, protože oni sehnali peníze. My jsme už v roce 2014 řekli, že budou peníze. Takže, prosím vás, populismus je elita, jo? Vláda je elita a my jsme tady pro lidi. (Pokračuje ve čtení.) "Pomocí těchto označení dělí společnost na dvě stejnorodé části, lid je charakterizován jako zcela dobrý a politika by měla být vyjádřením jeho obecné vůle" - lidu. No, ale tak to úplně nedopadlo, tak napůl. "Elita" - to je pětikoalice - "je naopak inherentně zlá a zkorumpovaná." No, co mi to jen říká, ty brďo? Dozimetr, kampelička. Tady je to napsané. To napsala Wikipedie, tady je napsané: "Elita" - skandál! - "elita je zlá a zkorumpovaná a sleduje jen své vlastní zájmy, nenaslouchá lidu" - no, samozřejmě nenaslouchá lidu - "a naopak jej připravuje o jeho práva." Co mi to jenom říká? Okradli důchodce, daně, všechno, nic nefunguje. Tady je to napsané: "Pojem lid má v sobě zahrnovat obyčejné lidi, elita na druhou stranu představuje dosud vládnoucí vrstvu." No, to je přesné. "Tu se populisté snaží diskreditovat" - to jsme my - "svrhnout a nastoupit na její místo" - ano? - "ale podle svého názoru v lepší podobě" - to jsme my - "a na rozdíl od elity naslouchajíce lidu a jeho vůli, protože lid i elita a hodnoty se liší v morálních zásadách. Lid i elita stojí proti sobě." Ale my, když jsme byli ve vládě, jsme se chovali slušně. Takže bylo by dobré, když tedy všichni z pětikoalice mluví o populismu, aby si to nastudovali. Mně se to líbí, já se k tomu hlásím, my jsme tady pro lidi, a vlastně vládnoucí elita, pětikoalice, dělá všechno proti lidem. Úplně perfektně napsané a nevím, proč to tedy všichni stále opakují místo toho, aby si to přečetli.

Mám tady ještě jeden malý bodík, a to je Bezpečnostní informační služba. Myslím, že ta spolupráce i za mě byla velice dobrá, jediné, co jsem vlastně komentoval, je, že Bezpečnostní informační služba má hájit ekonomické zájmy České republiky, jo? Špioni - dobře, ale i ekonomické zájmy. A pokud někdo krade a pokud tady byla nějaká kampelička, považuju absolutně za skandální, že ten aktivistický moderátor minulou neděli řekl, že my jsme měli vědět o kampeličce. No, kdyby mně někdo napsal, že se někde krade, v nějakém rezortu, vždycky jsem tam napsal vlastní propiskou tomu ministru nějaký vzkaz, protože korupci (S důrazem.) nesnáším, ano? A pokud nám to nikdo nenapsal, tak asi jsme to těžko mohli řešit. Ale samozřejmě Česká televize, která je zásadně proti hnutí, tak se tam i včera ten redaktor pochechtával a předtím říkal: No, vlastně to bylo za nich, to bylo za nich. Ne, za nás to nebylo!

Rozdíl mezi námi a stávající garniturou, to, že my jsme nikdy tyhle nezávislé instituce neznásilňovali, nikdy jsme je neřídili - ÚZSI a ty další. Postupně tato pětikoalice ovládne všechno. Uvidíme, jestli tam zůstane šéf Vojenského zpravodajství. Jak to bylo vlastně z ÚZSI? Vždyť pan ministr Rakušan tam nejdřív dosazoval člověka od Redla. Potom byl tlak proti němu, tak ho pustil. Ano, je správné, aby služby - a podle mého názoru by měly být pod premiérem. Ale koho vy tam dneska navrhujete? Svoje kámoše, abyste to celé zazdili. Vyměnili jste z šéfa NBÚ, takže všechno bude pod vámi, a jak s tím nakládáte, to víme velice dobře, protože Praha je zkrátka malá.

Potom tady mám své oblíbené téma, a to je zdravotnictví. Je absolutně neuvěřitelné, a to je takový skandál, že Donio - poslouchejte dobře - Donio dělá sbírku za 360 000 korun pro - tady je představení sbírky: "Chtěli bychom zajistit opravu" - poslouchejte dobře - "Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze - Krči. Budova této kliniky je nyní v nevyhovujícím stavu. Na malé pacienty fouká netěsnícími okny, vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně. Navíc je budova Dětské kliniky odtržena od zbytku budov poskytujících dětskou péči, a proto je někdy potřeba transportovat nemocné děti venkem přes park. Protože bychom si pro naše pacienty přáli lepší zázemí, rozhodli jsme se my, zaměstnanci Pediatrické kliniky, založit sbírku, jejímž prostřednictvím bychom vybrali na studii k projektové dokumentaci, která by nám mohla odstartovat tolik potřebnou rekonstrukci." No, to je neuvěřitelný skandál! Co to je? Tahle nemocnice patří pod ministra zdravotnictví, ano? Já jsem tam taky chodil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP