(9.20 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Nyní se můžeme věnovat prvnímu schválenému bodu pořadu a já ho otevírám. Jde o bod číslo

 

126.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 569/ - třetí čtení

Nyní požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujal - a už se blíží za navrhovatele - pan ministr životního prostředí Petr Hladík. Také poprosím pana zpravodaje garančního výboru, pana poslance Karla Turečka, ke stolku zpravodajů. A ještě konstatuji, že pozměňovací návrhy...

Kolegyně, kolegové, pokud chcete opustit sál, poprosím, nyní výrazně stoupla hladina hluku v sále - posečkáme.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 569/5, který byl doručen dne 5. března 2024. Garanční výbor návrh zákona neprojednal.

A já se nyní táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Je tomu tak. Prosím, pane ministře.

Ale ještě jednou poprosím, zejména z pravé strany sálu, opravdu o přenesení rozhovoru do předsálí.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající (Ano, prosím.), vážení páni ministři, dámy a pánové, vážené paní poslankyně, páni poslanci, novela zákona vodního, která je havarijní novelou především, zavádí celou řadu záležitostí. My tady dnes spolu asi strávíme delší čas, takže nebudu na úvod příliš hovořit o všech aspektech, které to přináší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a otevírám rozpravu, do které - prosím řádně, protože faktická není možná, když ještě nebylo nic předneseno v rozpravě. Paní poslankyně Jana Krutáková se hlásí do rozpravy, a já ji tedy tímto zvu k řečnickému pultíku, aby vystoupila. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Krutáková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobré dopoledne, dámy a pánové, páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, projednávání novely vodního zákona mezi druhým a třetím čtením bylo zařazeno na jednání výboru pro životní prostředí 27. března, nicméně ke konci druhého čtení a v návaznosti na další diskuse vyvstala potřeba doplnit některé předložené návrhy, a proto tedy vznikla široká shoda na tom, aby se vrátil tento tisk zpět do druhého čtení. Při schvalování programu na jednání výboru byla proto naprostá většina přítomných pro vyřazení sněmovního tisku z jednání, a následovala tedy diskuse k předloženým pozměňovacím návrhům. V souvislosti s tím, co jsem teď uvedla, a na základě § 95 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny dávám tímto návrh na vrácení sněmovního tisku 569 zpět do druhého čtení. Děkuji za pozornost a za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Návrh jsem zaevidovala a současně konstatuji, že tento návrh budeme hlasovat bezprostředně po uzavření rozpravy. Takže se táži, zda v ní chce ještě někdo vystoupit? Nikoho nevnímám, že by chtěl vystoupit, takže rozpravu končím.

Ještě je pro pořádek nutné se otázat pana ministra, zda chce po té rozpravě využít právo na závěrečné slovo, nebo ne? Takže pan ministr, pan zpravodaj nevyužijí možnosti závěrečného slova.

My budeme hlasovat o návrhu na opakování druhého čtení. Přivolávám kolegyně, kolegy z předsálí. Je to návrh přednesený paní poslankyní Janou Krutákovou. A jak bylo řečeno, hlasuje se jako první podle § 95 odst. 3. Ještě jednou zopakuji pro ty, co právě přicházejí, aby každý věděl, o čem hlasuje.

 

Budeme hlasovat o návrhu na opakování druhého čtení u tohoto tisku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 38, bylo přihlášeno 172 hlasujících, pro 162, proti 0. Konstatuji, že návrh na opakování druhého čtení byl přijat.

 

Tímto tedy končím projednávání tohoto bodu nyní a postoupíme k bodu dalšímu.

Nicméně ještě se s přednostním právem hlásí pan předseda Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Dámy a pánové, já bych této chvíle využil k tomu, že jsme tento bod, tento sněmovní tisk, dostali svým hlasováním právě do druhého čtení, a já bych si dovolil navrhnout procedurální návrh, abychom změnili dnešní program tak, že bychom druhé čtení tohoto tisku zařadili jako pevný bod na dnešních 13.30 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Když tak Sněmovna rozhodne, je to možné. Takže opakuji, zazněl procedurální návrh na to, aby tento bod, sněmovní tisk 569, byl zařazen na 13.30 dnes.

Pan předseda Marek Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já vím, že ještě není 9.30, ale program už jsme hlasovali. Myslím, že pro jistotu by bylo lépe hlasovat, paní místopředsedkyně, nejprve o tom, že nastaly závažné okolnosti tak, jak předpovídá jednací řád, a teprve pak o tom zařazení na 13.30.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Přesně tak. A já tedy zopakuji, o čem budeme hlasovat. Nejprve o tom, zda Sněmovna se usnáší, že nastaly mimořádné okolnosti, umožňující toto následující hlasování o změně pořadu, a poté je přednesen návrh panem předsedou Dufkem na zařazení druhého čtení tisku 569 na dnešních 13.30. Už jsem přivolala kolegyně, kolegy z předsálí.

 

Takže já zahajuji hlasování o tom, zda přijmeme tento návrh na změnu a souhlasíme s tím, že nastaly mimořádné okolnosti pro změnu pořadu a zařazení na 13.30 hodin, zda nastaly mimořádné okolnosti.

Kdo je pro? Kdo je proti? Sněmovna přijala tu možnost o tom nyní hlasovat. Byly schváleny ty mimořádné okolnosti.

A sice hlasování číslo 39 se účastnilo 173 hlasujících, pro 107, proti 2. Takže to bylo přijato.

 

A nyní budeme hlasovat o konkrétním návrhu pana předsedy Dufka, abychom ve druhém čtení ten tisk 569 zařadili dnes napevno na 13.30.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 40 se účastnilo 172 hlasujících, pro 106, proti 4. Opět konstatuji, že toto bylo přijato, takže jsme zařadili tisk 569 na dnes v 13.30.

 

Nyní tím můžeme postoupit k dalšímu bodu dnešního programu, který tímto otevírám, a to je bod číslo

 

122.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb.,
o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 519/ - třetí čtení

Děkuji, že už místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele zástupce navrhovatele, pan ministr Pavel Blažek, pak tady mám uvedeného pana předsedu vlády. Uvede to pan ministr Blažek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP