(9.10 hodin)
(pokračuje David Pražák)

Takže těchto pár bodů bych byl rád, kdybychom dostali zodpovězeny, a jestli opravdu těch dvanáct týdnů, i když to bude od tohoto týdne nebo od příštího, když to ta města udělají, tu techniku dostanou, než ji nainstalují, tak nebude 1. července, opakuji, bude to někde v průběhu možná měsíce, a to je při té dobré konstelaci hvězd, když to řeknu takhle. Tak jakým způsobem to bude fungovat a probíhat?

Děkuji moc (Potlesk v levé části jednacího sálu.) a chtěl bych to jako druhý bod dnešního jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě chci opravdu důrazně požádat, kolegové, z pravé strany sálu byl veliký hluk, opravdu prosím, je to tady velice pak špatně slyšet, co řečník přednáší.

Nyní se s přednostním právem hlásí pan předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jenom stručně reagovat na tento návrh. Pan vicepremiér Bartoš je dneska v Senátu dopoledne, čili projednávat to jako druhý bod bez jeho přítomnosti nedává vůbec smysl. Ale vzhledem k tomu, že v našem společném zájmu je, aby ten systém byl řádně spuštěn, aby byla vysoká informovanost ohledně toho, jak ten systém bude fungovat, tak vás ujišťuju, že jsme to jednak projednávali na jednání poslaneckého klubu, kde nám bylo sděleno, že v květnu budou nejpozději, možná dříve, školení úředníků a od 1. 7. ten systém jistě bude fungovat. (Smích v levé části jednacího sálu.) Současně jsem dostal informaci, že ten systém už aktuálně na instancích provozovaných ministerstvem běží, takže to jenom k tomu, jak jsou vyvíjeny systémy za této vlády. Někdy dokonce běží i výrazně delší dobu předtím, než mají být spuštěny, což považuji za úspěch. Čili abychom vám vyšli vstříc, navrhuju, že tedy oslovíme pana vicepremiéra, až se vrátí, a domluvíme nějaký termín, kdy si na to můžeme sednout, nebo na všechny ty dotazy, které zazněly tady na plénu, tak vám na ně poskytneme odpověď, ať už písemně, nebo si na to můžeme sednout a vysvětlit si to, protože byl tady velký a silný zájem šířit paniku kolem digitalizace stavebního řízení. My to přece dobře víme, že tam byly zainteresovány soukromé firmy, které na tom chtěly vydělat miliardu, a že se podařilo vládě to zlevnit, že to je kolem 40 milionů korun. Tak jenom prosím nepřispívejme k této kampani soukromých firem, které chtějí vydělávat na státu, ale snažme se ty systémy dělat tak, aby to bylo pro stát úsporné. A já věřím, že 1. 7. ve výsledku digitalizace stavebního řízení bude běžet. Děkuji. (Výkřiky a poznámky v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, mluvil tady velmi fundovaně můj ctěný kolega David Pražák a mluvil tady nejen jako poslanec, ale jako místostarosta Semil - říkám to správně? To znamená, mluvil o věci, o které má povědomost, a není sám. My to slyšíme každou chvíli. Moje kolegyně, která tu dnes nemůže být, Klára Dostálová, místopředsedkyně Sněmovny, tady z tohoto místa vyzývala pana ministra pro místní rozvoj, pana vicepremiéra, opakovaně. Já myslím, že i ve vašich řadách jsou různí politici komunální, kteří o tom vědí své, ale z nějaké loajality nevystupují. Já je samozřejmě vyzývat k tomu nebudu. Je to prostě průšvih, je to obrovský průšvih. My se nechceme nikde scházet, my nechceme nikde sedět s vámi. Ať pan vicepremiér přijde v pátek, ať to tady celé Poslanecké sněmovně vysvětlí, prostě žádné řečičky, ale data: je to takto, takto, takto. Můj kolega David Pražák položil jasné dotazy. On tady nelobboval za žádné firmy. On vůbec neví, kdo to soutěží a tak dále, nás to nezajímá. Nás zajímá, co jste udělali pro ty obce a co jste udělali pro digitalizaci stavebního řízení. Děkuji vám. (Bouřlivý delší potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní se vracíme k dalším přihlášeným. Další přihlášenou je paní poslankyně Taťána Malá k návrhu na změnu pořadu schůze.

Ještě dočtu omluvy, co v mezičase dorazily. Jan Berki se omlouvá od 9.45 do 11 hodin z pracovních důvodů a Jan Skopeček do 10.30 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobré ráno. Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si dovolím navrhnout snad nekonfliktní bod a je to zařazení tisku 616, bodu 127, na dnešek jako třetí bod, a to s ohledem na to, že jsme včera rozhodli o tom, aby se už garanční ústavně-právní výbor tímto tiskem nezabýval. Jedná se o novelu trestního zákoníku, konkrétně změnu definice znásilnění, a já předpokládám, že na tomto je všeobecná shoda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom upřesním, jde o bod číslo 137. (Poslankyně Malá: 137, ano, děkuji.) Výborně, takže to je navrženo jako třetí bod dnes, o tom budeme hlasovat.

A já ještě konstatuji, že s náhradní kartou číslo 33 bude hlasovat pan poslanec Šimon Heller.

Táži se ještě jednou, zda má někdo zájem vystoupit ještě s návrhem na změnu pořadu schůze nebo doplnění? Není tomu tak.

Takže zagonguji, přivolám kolegyně, kolegy z předsálí, abychom se vypořádali s těmi dvěma návrhy, které byly předneseny. (Požadavek z pléna o odhlášení.)

Ano, všechny odhlásím. Prosím, opět přihlaste se svými identifikačními kartami. Všichni byli na žádost odhlášeni.

A nyní se tedy dostáváme k hlasování, kdy jako první byl přednesen návrh pana poslance Davida Pražáka na zařazení nového bodu.

Takže nejprve budeme hlasovat o tom, zda přijímáme tento nový bod, a poté případně, kdy by byl zařazen. Ten název bodu přednesený panem poslancem Pražákem, zní Připravenost digitalizace stavebního řízení.

Ještě řešení kartičky. (Poslanec Klíma mimo mikrofon: Po odhlášení mně nejde se přihlásit.) Prosím, posečkáme, než vyřídíte náhradní kartu. Takže omlouvám se kolegyním, kolegům, chviličku technická pauza, než bude vyřízena náhradní karta, panu kolegovi přestala fungovat karta. Pan poslanec Pavel Klíma bude hlasovat s náhradní kartou číslo 11.

Připomínám všem, že je třeba se přihlásit, protože jste byli odhlášeni.

 

Zopakuji, o čem budeme hlasovat: o návrhu pana poslance Davida Pražáka na zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu na zařazení nového bodu a táži se, kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti zařazení takového bodu?

Hlasování číslo 36 se účastnilo 163 hlasujících, pro 74, proti 12. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní druhý hlasovatelný návrh paní poslankyně Taťány Malé, a sice týkající se bodu číslo 137, sněmovního tisku 616, věcně jde o trestní zákoník, redefinice znásilnění. Návrh je, a to budeme hlasovat, aby to bylo zařazeno napevno jako třetí bod dnes, což znamená za bod číslo 122.

Všechno sedí, a já tedy zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 37 se účastnilo 168 poslankyň a poslanců, pro 168, proti 0. Konstatuji tedy, že návrh byl přijat a my jsme takto upravili dnešní schválený pořad schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP