(10.00 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Takže ctít jednací řád, přístup tam, kam ten přístup jako poslanci máme, dostávat informace, které máme dostávat, a informovat média o tom, o čem můžeme. Já si prostě vyprošuji tuhletu cestu, a ještě se vysmívat poslancům opozičního hnutí, že si neumí získat informace, to je pro mě neuvěřitelné. (Bouřlivý potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec Pavel Kašník, prosím.

 

Poslanec Pavel Kašník: Milé kolegyně, kolegové, já jsem člověk velmi klidný, snažím se dívat vždycky do jádra věci a nebudu se tady vyjadřovat k tomu, kdo může, nemůže. V každém případě si myslím, že ten zákon nám nedává pravidlo, že budeme pokaždé hlasovat, ale dává nám možnost ve výjimečných případech to udělat. Ale v každém případě vám jenom možná odpovím na to, komu to má prospět, jo? Takže podívejme se na název toho zákona, a řeknu pouze jednu svou myšlenku: čím více osob se seznámí s utajovanou informací, tím více se blíží pravděpodobnost, že tato informace utajovaná přestane být. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Martin Major a poté pan poslanec Jan Volný, prosím.

 

Poslanec Martin Major: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, prosím, nedělejme z toho zákona něco, co není. Já vám jenom přečtu, v čem se liší novelizovaná úprava od té původní. Podle § 58 odst. 6 současně platného znění zákona nemají poslanci zvláštní přístup k utajované informaci cizí moci bez poučení a osvědčení. Takový přístup mají ve Sněmovně pouze její předseda, v našem případě předsedkyně, a poslanci, kteří jsou poučeni a disponují příslušným osvědčením.

Z členů vlády mají přístup k utajované informaci cizí moci předseda vlády a ministr zahraničních věcí. Novelizovaná úprava oprávnění poslanců nerozšiřuje, nově však mají přístup k této informaci členové vlády. Takže se mění pouze ten dosavadní výčet z ministra zahraničních věcí na vládu jako celek. To je celé, co je v této oblasti, v tomto zákoně, nového. Nic nového zde prosím nehledejme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Jan Volný, poté pan poslanec Pavel Žáček, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Paní předsedající, děkuji. Kolegové, kolegyně, nebudu hodnotit správnost nebo nesprávnost tohoto návrhu a této materie. Mě trošičku vytočilo vyjádření pana předsedy Žáčka, který řekl přesně toto: Pokud nebudeme segregovat lidi, kteří budou na výboru, a nevytřídíme ty lidi, kteří tam mají být podle našeho mínění, tak se může stát, že ministerští pracovníci nám ty informace prostě neřeknou. Pane předsedo, jak tohleto můžete říct? Takže tam bude řada úředníků, kteří je budou vědět, a neřeknou to poslancům? Uvědomujete si, že poslanec je nadřízený ministerstvu, že poslanci v podstatě schvalují vládu? Takže tady je 200 lidí, kteří jsou řádně zvoleni, a nemůžou mít informaci, protože kdejaký úředník ji má a ten úředník si sám rozhodne podle toho, jestli řekne: No jo, tady je moc lidí, co řekne a co neřekne? No, kde to jsme? Jak toto můžete říct? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Pavel Žáček, připraví se pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Pavel Žáček: Já vám řeknu ještě horší věc, která se prostě stala v minulém volebním období, za vaší vlády. Přijeli jsme na nejmenovanou zpravodajskou službu, kterou jsme měli kontrolovat z titulu našeho ústavního postavení, a ti příslušní funkcionáři té služby říkali: My vám nic říct nemůžeme, protože v čele vašeho výboru stojí pan Koten. Pan Koten v té době měl prověrku, jestli se nepletu, na T nebo na D. Čili jinými slovy, oni ten pocit zodpovědnosti... Bavíme se o specifické oblasti utajovaných informací, nikoliv o veřejně diskutovaných politických záležitostech, ke kterým jsme všichni kompetentní. I když nejsem vzdělán v oblasti zemědělství, třeba se k tomu vyjádřím, i když jste vzdělán v oblasti, já nevím, jiné, vyjadřujete se k tomu. Je to prostě politická věc. Součást toho systému, který je mezinárodní, jehož garantem je Národní bezpečnostní úřad, který prostě má jiné stanovisko k tomu, jak tu situaci ve vztahu k nám a v náš prospěch vyložila legislativa Poslanecké sněmovny, je taková, že vám řeknou takovouhle šílenou věc.

Ano, máte pravdu, ale my máme jiný systém kontroly zpravodajských služeb, než je třeba ve Velké Británii nebo ve Spojených státech. My máme pocit - a tady i z některých ctěných kolegů to cítím z těch jejich proslovů, i z výboru pro bezpečnost - že si myslí, že my schvalujeme ty akce. Ne, ne, ne, my je následně kontrolujeme v intencích svých možností. Ale když budou cítit nějaké ohrožení úniku, tím spíš, když jsou třeba ty akce spjaté se zahraničím, tak nám je prostě neřeknou, aby se nenechali ti ředitelé, náměstci a další kompetenti zavřít. Taková je realita.

My se je tedy snažíme upravit a vyjít vstříc celému tomu systému, který není jenom v České republice, je mezinárodní, abychom mohli vlastně svoji ústavní kontrolní roli plnit, to znamená, abychom měli co nejvíce informací. Ale jestli si to sami zablokujeme, tak ty informace mít nebudeme a nebudeme svoji kontrolní roli plnit. Tak to prostě je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, poté paní poslankyně Zuzana Ožanová, pan poslanec Robert Králíček a Radek Koten, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. No, já vás překvapím. Já jsem původně k tomuhle bodu nechtěl hovořit, nejsem na tohle expert. Ale posloucháte tady tu rozpravu? Posloucháte, co tady všechno zaznělo na mikrofon a bude ve stenozáznamu? Vždyť tahleta věc je sama o sobě kontroverzní, to přece musíte uznat. Nerozumím tomu, proč se tak bráníte tomu, aby to projednal gesční výbor. Jak řekl můj kolega Robert Králíček, tady to projednáváme ve třetím čtení bez projednání gesčního výboru. Vy víte, že gesční výbor se většinou nezabývá normami, kde není žádný pozměňovací návrh. To je ten případ následujícího tisku, to je ta redefinice znásilnění, je to tak? Tam není ani jeden pozměňovací návrh, proto to můžeme projednat bez gesčního výboru. Tady pozměňovací návrhy podle tabulky, kterou jsem dostal, jsou.

Proč se tomu tak bráníte? Můžete mi to tady vysvětlit někdo? Je to kontroverzní? Je. Tak si to tady politicky - dobře - většinou si to tady prosadíte. Ale proč nepočkáme na projednání na gesčním výboru, kde se nám k tomu třeba vyjádří NBÚ a další instituce? Kam tak spěcháte? Může tady někdo na mikrofon, třeba ministr nebo někdo jiný, vysvětlit, proč u této věci tak spěcháte, že vynecháváte projednání gesčního výboru? V čem je ten problém? Vždyť vy na to nasvěcujete ještě víc, než kdybyste to projednali. Ta diskuse tady dokládá, že to je víc než nutné, abyste na výboru o tom debatovali. Takže může tady prosím někdo vystoupit na mikrofon a odpovědět mně a Robertovi Králíčkovi, proč se tak zuby nehty bráníte, aby to projednal gesční výbor? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní přistoupíme k reakci na průběh rozpravy paní poslankyně Zuzany Ožanové, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já se jenom vrátím k tomu, kdo smí být, nebo nesmí být na výboru, protože po té diskusi, co jsme rozvířili s kolegyní profesorkou Válkovou, jsem tu opět zaslechla, že přece když bude nutno, můžete někoho vylučovat z jednání výboru. Opravdu nemůžete. Prosím vás, kolegové, dřív než něco takového řeknete, podívejte se na to.

Chápu ale na druhé straně kolegu Žáčka, vaším prostřednictvím, protože v minulém volebním období se stalo, že ten poslanec z utajovaného - bylo to v režimu tajné - něco vynesl. Byl to poslanec tehdejší opozice. myslím, že to byl i bývalý náměstek ministra vnitra. Řešilo se, jak to, že vynesl novinářům informace, které neměl vynést. Chápu, ale promiňte mi, byla to osobní zodpovědnost dotyčného poslance. Je to i zodpovědnost vás, že víte, jak se máte chovat. V této Sněmovně si nedokážu představit, že by se našel někdo, kdo by vynášel utajované informace. Promiňte mi, mám ve vás svou důvěru, tak zkuste mít i vy důvěru ve své kolegy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP