(10.10 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Připomínám, v minulém volebním období poslanec za Českou pirátskou stranu vynesl informace, které byly utajované, a tehdy jste to opravdu nikdo moc neřešili. Chápu, že obavy mohou být, že to bude vždycky dělat opozice, ale prosím vás, je to (Důrazně.) o osobních kvalitách člověka, o tom, zda ví, kdy má mluvit, kdy ne, a o jeho osobní zodpovědnosti. Ani zákon tomu nepomůže. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní je přihlášen k faktické pan poslanec Robert Králíček, poté pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, budu reagovat na pana zpravodaje. Tady v tom stanovisku legislativního odboru to je. Tam ten problém prostě je v tom, že NBÚ zapomnělo, že někteří ministři jsou zároveň poslanci, a už to tady, myslím, říkal kolega Mašek. Nezlobte se na mě, když... Poslanecká sněmovna je přece kontrolním orgánem vlády, ta kontroluje vládu. Takže pan ministr kultury může mít přístup k informacím, já jako poslanec ne, ale mám kontrolovat pan ministra? No, to mi přijde už jako na hlavu postavené. Tak buď k nim budeme mít přístup stejně, anebo nikdo, přece! Jak já mám kontrolovat pana ministra, když mi ten zákon neumožňuje se dostat k těm informacím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji opět za dodržení času. (Ministr Blažek se zvednutím ruky hlásí o slovo.) Vnímám přihlášku. Táži se, zda to je s přednostním právem, anebo jako faktická? (Ministr Blažek hovoří mimo mikrofon.) S přednostním.

Nyní máme pana poslance Radka Kotena, protože faktické mají přednost, dokud jsou, a pak je tam ještě paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych se tady velice rád ohradil a vymezil proti tomu, že některé tajné služby se bály říkat informace člověku, který měl prověrku, jak tedy Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné, tak prověrku NATO. Připadá mi to dost bizarní. A pokud to tedy někde na nějakém setkání osobním pana nynějšího předsedy Žáčka zaznělo s některým z tajných služeb, tak já se pouze ptám tedy, kdo má řídit tuto republiku? Zda tedy tuto republiku mají řídit (Důrazně.) tajné služby, a mají tedy mít mandát od občanů, anebo zda stát řídí poslanci a vláda, protože mně připadá, že se ocitáme v padesátých letech ve Spojených státech, kde tam probíhaly hony na čarodějnice a hledali se cizí agenti, a opravdu mi to nepřipadá důstojné v této Poslanecké sněmovně, že bychom se měli tímto způsobem k sobě chovat. Ale hlavně si myslím, že všichni poslanci by měli mít rovný přístup k informacím, aby se mohli ve svých hlasováních o jednotlivých zákonech rozhodovat. A pokud tedy tady chceme udělat vládu několika tajných služeb - dobře, OK. A komu budou podřízené ty tajné služby? Budou podřízené kolegům ze zahraničí? Nebo komu budou podřízené? Mě by to tedy celkem zajímalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Helena Válková, poté pan poslanec Pavel Žáček a poté s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. No, mně z toho průběhu vyplývá jedna jednoznačně potřeba přerušení - v každém případě - jednání, protože tady supluje - a neříkám, že nekvalitně - ale supluje tady roli příslušných ministrů, asi ministra vnitra a předsedy vlády, kteří by měli být kompetentní k tomu, mají svoje legislativní odbory a poradce, aby mohli okamžitě zasáhnout do takové diskuse, která se tedy opravdu vyvíjí směrem - já taky na to nejsem připravena a jsem vděčná za to, že pan zpravodaj nás informoval hlouběji, ale nemohla jsem mlčet, když jsem viděla nebo slyšela spíš tu argumentaci, která je absolutně, ale absolutně pro mě nepřípustná, pokud by měla vést k omezení našich práv jako poslanců.

Čili návrh na přerušení s tím, aby tady byli přítomni projednávání tohoto tisku ti, kteří jsou za to zodpovědní v rámci exekutivy, čili předseda vlády, ministr vnitra a - nechci říct chudák - pan ministr spravedlnosti, ale dovedu si představit, kdybych byla v jeho roli, tak nevím, jak bych narychlo reagovala tak, aby ta reakce byla přesvědčivá. Zatím nereagoval, možná že teď přesvědčivě reagovat bude. Takže z mé strany děkuji panu zpravodajovi, že se snaží, jak může, ale určité kompetence prostě nemá. Děkuji. (Poslanec Králíček se nahýbá k poslankyni Válkové u pultíku, gestikuluje a cosi šeptem sděluje.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, ten návrh na přerušení musí být úplně jednoznačný...

 

Poslankyně Helena Válková: Aha, takže já tedy stahuji svůj návrh, protože jsem slyšela teď, že bude totožný návrh následovat, myslím návrh na přerušení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za stažení tohoto návrhu. Je přihlášen pan poslanec Pavel Žáček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuju. Jenom pár slov na závěr. Já jsem jenom popsal situaci, která byla v minulém volebním období za jiné vlády - to se prostě stalo. Je to otázka, každý cítí tu zodpovědnost jinak. Někdo ji cítí za utajované informace, s kterými celý svůj služební život pracuje. A my tady o tom diskutujeme, jak máme vlastně celý aparát kontrolovat. Nicméně, vaším prostřednictvím, si dovolím pana kolegu Kotena ujistit, že tady vládne vláda České republiky, vždycky vládla, nese svou zodpovědnost, a to i v oblasti utajovaných informací, a to i v oblasti, která spadá do kompetence bezpečnostního aparátu zpravodajských služeb. Akorát se bavíme o tom, jaká je naše kompetence, jaký je náš přístup. Já bych také byl pro to, ale nezakládal jsem a nevytvářel jsem systém kontrolní na začátku devadesátých let, to by nám možná mohl říct Marek Benda. Já jsem také pro to, abychom se blížili k plné zodpovědnosti, která je třeba ve Velké Británii, kterou jsme měli možnost - náš partnerský výbor - navštívit, anebo která je ve Spojených státech. Čemu bych se bránil - vytvářet pocit, že my jako poslanci rozhodujeme o těch operacích, my je určujeme. Myslím si, že ta kontrolní funkce zpětně, až to všechno skončí, a to vyhodnocení nám úplně stačí. Děkuju. (Předsedající: A ten návrh?) A jinak podporuji ten návrh, který přednese pan ministr. Nemám s tím problém, 25. dubna je výbor pro bezpečnost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobře. Takže já to vnímám, že tady byla shoda, že má přednést pan ministr návrh na přerušení, nicméně mám ještě reálně zde přihlášku k faktické od pana poslance Martina Majora, čili musím pouze požádat, zda stahuje tu přihlášku? A pana poslance Milana Brázdila opět se musím otázat, protože zkrátka pořadí je jednoznačně dané, pan poslanec se přihlásil a faktické mají přednost. Takže prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dovolte mi reakci na pana kolegu Kotena - pardon, pana Žáčka, promiňte. Popsal, v minulém volební období že se něco událo. Já bych mu chtěl připomenout jeho vlastní pochybení, když mě jako nejstaršího, služebně nejstaršího člena bezpečnostního výboru, nenechal načíst a hlasovat o mém pozměňovacím návrhu. A já jsem se strašně odvolával. (Důrazně.) Pak ho řešil imunitní a mandátový výbor. A teď on popisuje - já mu nevěřím ani nos mezi očima, co řekl. Promiňte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě zde mám faktickou přihlášku pana poslance Pavla Bělobrádka a opakuji, že poté je přihlášen s přednostním právem pan ministr spravedlnosti. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, já jsem podpořil návrh opozice, ale jen chci několik faktických věcí. Samozřejmě, ani Poslanecká sněmovna a v zásadě nikdo nemůže řídit tajnou službu kromě té tajné služby samotné, protože pak to ztrácí smysl. Poslanecká sněmovna kontroluje - já myslím, že to tady bylo řečeno správně. Samozřejmě že může tajné služby a musí úkolovat, někteří ústavní činitelé, to je logické, ale rozhodně to není Poslanecká sněmovna. Tak to jenom, abychom si řekli na začátek.

A na druhou stranu myslím, že skutečně pojďme to vrátit zpátky, znovu prodiskutovat. Myslím si, že projít to garančním výborem je rozumné, proto jsem to taky podpořil, nicméně jenom jedno připomenutí. To, co tady zaznělo - souhlasím s paní kolegyní Ožanovou a dobře si vzpomínám, jak nepříjemné bylo, když ministr obrany Stropnický z hnutí ANO tehdy také prozradil některé informace, které mohly ohrozit naše pracovníky v zahraničí, a pak říkal, že přece médiím nebude flagrantně lhát. Tak já myslím, že to skutečně vždycky záleží na osobním přístupu jednotlivců, a myslím si, že skutečně pokud má člověk, který zná utajované informace, před sebou dotaz, nemusí flagrantně lhát, ale některé věci prostě říkat nesmí veřejně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní pan ministr spravedlnosti. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP