(11.20 hodin)
(pokračuje Michal Zuna)

Mě velmi mrzí, že Senátem neprošla úmluva o prevenci a proti násilí na ženách a dětech, která by toto prostředí výrazně i v těch nelegislativních opatřeních výrazně, výrazně zlepšila. I přesto zde bude jedna skupina, která z této novely nebude mít radost - a už to tady zde také zaznělo - a budou to někteří soudci, protože s touto novelou přichází zcela nová legislativa, vlastně nové paragrafy této skutkové podstaty znásilnění, a to je to moje největší očekávání, které já vlastně při schválení této novely mám, a to je, že se výrazně změní soudní aplikační praxe. Rozsudky tak, jak je známe dnes, kdy polovina z hlášených případů - a tady to také zaznělo, že pouze vlastně 5 % případů tak, jak se stanou, jsou hlášeny, a přesto z tohoto malého množství polovina je odložena a z té zbývající poloviny další polovina odchází s podmíněnými tresty, což je právě z pohledu přístupu ke spravedlnosti těch, které tyto násilné trestné činy jako oběti postihly velmi, velmi málo. A právě nové paragrafy, které věřím, že budou vlastně čistým listem papíru pro nové rozsudky a nové precedenty, výrazně, výrazně změní i právě soudní aplikační praxi, která neumožňovala to, aby se všichni spravedlnosti dočkali. Takže ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Igor Hendrych.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Jenom krátce, jako zástupce tří čtvrtin mužů této Poslanecké sněmovny rovněž kvituji tuto novou právní úpravu. Myslím si, že je zřejmé, že my muži, byť jsme tady v přesile stále, dokážeme ženám naslouchat a že se dokážeme právě vcítit, byť tedy zpravidla jenom v rovině teoretické - i když v poslední době i násilí na mužích má lehce stoupající tendenci - dokážeme se do toho vžít. Vítám v podstatě i pojem zneužití bezbrannosti, je to tam všechno, myslím si, pregnantně popsáno.

Já bych ještě možná na doplnění - byla tady řeč o tom, že by se v podstatě do této problematiky měla zapojit ve větší míře Probační a mediační služba České republiky, mluvila o tom tady moje ctěná kolegyně, paní profesorka Válková, a i další, myslím si. V téhleté souvislosti bych chtěl možná trošku apelovat na pana ministra, aby se prostřednictvím svého aparátu zamyslel nad celkovým počtem nebo stavem probačních úředníků a asistentů Probační a mediační služby, protože dle mého názoru - ale nejenom dle mého názoru, ale dle názoru mnoha lidí i z odborné veřejnosti - je poddimenzován. Myslím si, že by se měl navýšit, protože podle mých informací mají už teď 100 případů ročně na jednoho probačního úředníka, a to je poměrně hodně. Takže pokud by se měly ty kompetence ještě nějak rozšiřovat, tak by se určitě měl jejich personální stav navýšit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a vzhledem k tomu, že nevidím již nikoho, kdo by se hlásil do rozpravy, tak ji tímto končím.

Ptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Ano.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo a já teď budu mluvit k těm kolegyním poslankyním, jak zde padalo. Budiž to i jakýmsi příkladem - a teď to platí o neziskovém sektoru, také to byly většinou dámy, se kterými jsem vedl debatu o této záležitosti. Když jde o něco správného a podává se to určitým neagresivním, přesvědčovacím způsobem, tak nám najednou může dojít ke shodě i o věcech, kde bychom se možná nějak přeli. Čili já děkuji i za kulturu té diskuse, že probíhalo přesvědčování. Začalo se přece i na tom, aby ten skok byl větší, to znamená, abychom šli do úpravy "ano znamená ano", což třeba jsem za správné nepovažoval v této fázi našeho vývoje - a i ty dámy, které to prosazovaly, jsme si vysvětlili, že by to vlastně správné nebylo.

Já jsem také pochopil x věcí v té debatě, protože mi byly vysvětlovány, ale nebyl jsem tlačen k něčemu, že to prostě udělat musím, nebo se stane - já nevím, co. Taková ta debata nebyla. A kdyby nebesa dopustila ještě, tak bych hrozně rád úplně stejně tu debatu vedl v dalších podstatných věcech, jako je třeba trestní zákon a ostatní věci. Čili dámám děkuji a víte, nepodceňujte se - jak se tady říká, že vás je tady méně. Když muslimské státy zaváděly to, že ženy jsou celé oblečené a jsou vidět jenom oči, ten důvod byl ten, že oni dospěli k tomu, že ženy jsou mimořádně nebezpeční tvorové, protože prosadí spoustu věcí - to myslím vážně - a tak vymysleli, že bude lepší, aby nemohly používat všech svých možných zbraní, že je prostě radši zahalí.

Víte, někdy to funguje tak, že kdyby tady byly dvě urputné ženy - nic ve zlém, ba naopak, já si myslím, kdyby byly urputné, jak to umějí jenom ženy - tak nakonec těch dalších 198 by to radši (Se smíchem.) odsouhlasilo, protože by zkrátka a dobře byly urputné. To je poklona, prosím, to není nic ironického, takhle to prostě je. Takže já všem děkuji. Předpokládám a doufám, že bychom mohli dospět k jednomyslné shodě, což by tomuto zákonu docela slušelo, a já všem děkuji za celý průběh projednávání tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se paní zpravodajky, jestli má zájem o závěrečné slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Jenom úplně krátce, já musím zareagovat na pana ministra. Pane ministře, nebojte se, podvýbor má svých témat řadu. Bohužel, kolega Dufek nás z něj již opustil, protože řekl, že ho toto téma zcela vyčerpalo, takže náš podvýbor bude z drtivé většiny skutečně obsazen ženským pohlavím. Ale opravdu, nebojte se, my budeme urputné. Poprosím vás o podporu tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji a poprosím vás, jestli byste mohla vydržet u pultíku, protože v tuto chvíli končím, už jsem vlastně ukončil rozpravu, byla závěrečná slova, takže já vás poprosím, abyste nás seznámila s procedurou hlasování.

 

Poslankyně Taťána Malá: S ohledem na to, že nebyl načten žádný pozměňovací návrh, budeme hlasovat o návrhu tohoto zákona, o tisku 619, jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Já jsem mezitím přivolal kolegyně a kolegy do sálu.

 

Než dorazí, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony podle sněmovního tisku 616, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Je zde zájem o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili. Vidím, že dorazili kolegyně i kolegové.

Zahajuji tímto hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno 169, pro bylo 168, proti nikdo. Přijato.

 

A já konstatuji, že s návrhem zákona... (Poslankyně Malá: Jeden se zdržel.) ... byl vysloven souhlas. Děkuji všem za spolupráci. (Potlesk v celém sále.)

A já zahajuji další bod...

Ano, k hlasování ještě pan poslanec Helebrant.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji. Já mám na sjetině "zdržel se", ale hlasoval jsem pro, nezpochybňuji hlasování. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP