(13.10 hodin)
(pokračuje Aleš Dufek)

Bude hodně záležet na tom, jak bude uchopena v praxi. Bojím se jedné věci, už to říkám potřetí na různých fórech. Bojím se toho, že v případě právního zastoupení už v tom kvazi přípravném řízení, kde budou dětem ustanovováni advokáti, kteří nemají zkušenost s prací s dětmi, budou těm dětem říkat obligátní větu: Nemusíte říkat pravdu. U dětí je nesmírně důležité, aby pravdu říkaly, aby se ke svým skutkům postavily rovně. Je to důležité pro jejich výchovu. Berte to jako apel - Ministerstvo spravedlnosti a všechny další orgány - aby se pečlivě dbalo na výběr těch, kdo budou děti zastupovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce se hlásí paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já o tom samozřejmě vím. Souhlasím s tím, co tady bylo řečené, je to zase další úkol. Vždycky za každou pochvalou potom je úkol, pane ministře. Tak je to další úkol pro Justiční akademii, samozřejmě, která by mohla v tomhletom směru, protože my máme specializované soudy pro mládež, máme specializované státní zástupce, kteří to musí dělat, a v tom ustanovení v obecné části zákona o soudnictví ve věcech mládeže - tuším, že je to v § 4, ale nejsem si tím teď jistá - je i, že by měli být specializovaní advokáti pro mládež, čili i v těchto věcech by měla být specializace. To, že to není obligatorní, je chyba, ale Justiční akademie, když bude proškolovat soudce, aby kontrolovali, zda skutečně ten, který zastupuje to dítě, je ten, který tomu dítěti radí: Ne, tohle neříkej, a učí ho ještě lhát hned od začátku, samozřejmě v tomto ohledu je to sice komplikované, ale myslím si, že je to zvládnutelné.

Celá justice pro mládež by měla tady spolupracovat a já jsem o tom také na ČAKu hovořila. Ta specializace by tady měla být. Nemůže to být ledajaký advokát, který bude postupovat jako u dospělého pachatele. Doufejme, že to dopadne tím lepším způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo? Ano, pan ministr.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Já bych rád poděkoval za milá slova a dám to do souvislosti s tím, co nás čeká zítra. Zítra bude den, kdy se tady budeme, ať to bude, jak to bude, celý den navzájem hanět, a já chci říci, že je normální, a mělo by to být normální, že kromě toho hanění, pokud jsme schopni se na nějakých věcech domlouvat, tak tady veřejně říct, že se bavíme normálně o správných věcech a jsme schopni se i nějakým způsobem dohodnout. Já jsem vlastně znepokojený z toho stavu, kterému podléháme, tomu, co je na sítích, tam se prostě neustále vyžaduje, abychom se tady navzájem nenáviděli, a myslím si, že to není cesta.

Chci tady klidně i veřejně prohlásit: víte, ono je to tak - když jsem byl opoziční poslanec, já si nemohu stěžovat na předchozí vládu v tom smyslu, že když jsem se na něco zeptal, tak že by se se mnou nikdo nebavil, byla tam nějaká arogance. Vůbec ne, tak to nebylo. Stávalo se, že mně nějaký ministr třeba řekl: Tohle já vám říci nemohu z nějakého důvodu, ale nevzpomínám na předchozí vládu v tom smyslu, že ta komunikace neprobíhala, a platí to i o bývalém předsedovi vlády. Nemám důvod to tady nahlas říct, prostě stěžovat si nemohu. Takže proč to říkám - mám co vracet, jo? A tak to má podle mě fungovat! Takhle funguje britský model demokracie. Takhle funguje! Nefunguje tak, že jsou dva tábory, které tady mají házet nějaké papírové kuličky nebo něco horšího a nemají spolu komunikovat. Takže já děkuji opozici velmi rád. (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za milá slova. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednesl pozměňovací návrh a před hlasováním k němu sdělil stanovisko.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážené kolegyně, vážení kolegové, hlasovací procedura doporučená usnesením ústavně-právního výboru je jednoduchá. V prvé řadě jsme měli schvalovat návrhy legislativně technických úprav, ale ty žádné nebyly v třetím čtení načteny, to znamená, nemáme tento úkol. Pak jediný pozměňovací návrh, který si ústavně-právní výbor osvojil, označený písmenem A, a následně návrh zákona jako celku, což je tedy procedura, kterou navrhujeme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Děkuji, je velmi jednoduchá. Přistoupíme k hlasování jednoho pozměňovacího návrhu. Poprosím o popsání a stanovisko za výbor i za navrhovatele.

 

Poslanec Michael Kohajda: Pozměňovací návrh označený písmenem A je velmi jednoduchý s tím, že se navrhuje doplnit ustanovení, podle kterého by Ministerstvo spravedlnosti vedlo seznam probačních programů, do kterého by se zapisovaly jak probační programy poskytované Probační a mediační službou, což je ta novinka, a po schválení ministrem spravedlnosti i jiné probační programy. Ústavně-právní výbor k tomu zaujal stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, bylo přihlášeno 166 poslanců, pro hlasovalo 145, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Michael Kohajda: Následně bychom tedy měli hlasovat o návrhu zákona jako celku s tím, že ústavně-právní výbor přijal doporučující stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Nyní tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 540, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takové usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, bylo přihlášeno 166 poslanců, pro hlasovalo 145, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Děkuji navrhovateli i zpravodaji za spolupráci.

 

Budeme pokračovat bodem

 

128.
Návrh poslance Mariana Jurečky a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 605/ - třetí čtení

Jenom připomínám, že ve 13.30 budeme muset případně projednávání tohoto bodu přerušit, protože máme pevně zařazený bod. Nicméně poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan ministr a poslanec Marian Jurečka a zpravodaj garančního výboru, kterým byl výbor pro sociální politiku, pan poslanec Jiří Navrátil.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 605/3, který byl doručen 8. března 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 605/4.0

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Nemáte zájem.

Otevírám tedy rozpravu a do ní se první hlásí paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem tady při druhém čtení bohužel ze zdravotních důvodů nemohla být, tak si dovolím trochu tu řeč ještě ve třetím čtení, protože si myslím, že za 12 minut bychom stejně nestačili odhlasovat všechny pozměňovací návrhy, které k tomuto - a nahlas řeknu, poslaneckému návrhu, který neprošel připomínkovým řízením, a navíc byl okořeněn a doplněn pozměňujícími návrhy pana vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP