(13.20 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Jedná se, jak všichni víte, o zvýšení příspěvku na péči, bohužel jenom u II. až IV. stupně. Na I. stupeň asi nejsou peníze, nebo jak bylo i několikrát řečeno, nejsou to tak moc nemocní lidé. Já jsem vám tady v prvním čtení dávala konkrétní případy I. stupně a všechny jsem vás prosila, abyste se nad tím zamysleli. Udělala jsem ještě vstřícné gesto, i když si nepředstavuji, že je to částka, která I. stupni hodně pomůže, ale dala jsem pozměňovací návrh B1 pod číslem 4083, který načetl můj ctěný kolega Aleš Juchelka, protože jsem tu nebyla. Dala jsem tam navýšení příspěvku na péči pouze v I. stupni mimo těch jiných, co navyšuje MPSV, o 500 korun, z 880 korun na 1 360 korun, abychom alespoň té jedničce přidali také něco.

Dnes jsme měli ráno v 8 hodin svolanou mimořádnou schůzi výboru pro sociální politiku. Děkuji panu předsedovi Kaňkovskému, že se toho ujal na žádost hnutí ANO, abychom nemuseli sbírat podpisy. Řešilo se mimo zvýšení příspěvku na péči financování sociálních služeb s celostátní a nadregionální působností. Tito poskytovatelé - určitě, kdo se zabývá sociální politikou, dostával tyto e-maily - prosili nás, abychom ten výbor svolali, protože tady není jasné financování a jsou ve velké nejistotě.

Můj kolega poslanec, vaším prostřednictvím, Aleš Juchelka, pravděpodobně - nebudu to dělat já - navrhne vrácení tohoto tisku do druhého čtení, protože si myslíme, že tam je opravdu mnoho nedořešených věcí. Ale co nás překvapilo - ono je to teď takové pro opozici docela komplikované - tady je poslanecký návrh, do kterého pan ministr vložil pozměňovací návrh zvýšení příspěvku na péči. Na druhou stranu ale není dořešeno financování sociálních služeb.

Jak bylo řečeno na výboru, když to my neodhlasujeme a vrátíme do druhého čtení, je nebezpečí, že od 1. 7. lidé od II. až IV. stupně příspěvku na péči nedostanou navýšen příspěvek, takže my, když to odsouhlasíme, pomůžeme dvojkám až čtyřkám, ale hodíme vlastně přes palubu nedořešené sociální služby. To se nám tedy vůbec nelíbí.

Včera jsem poslouchala debatu na nejmenované televizi, kdy tam byla debata politologů. Toto musím říct, protože se tam bavili právě o KDU, které řeší teď nějaké své personální problémy, a jak řekli politologové, to občany vůbec nezajímá. Zajímá je váš program, kdy jste slibovali výbornou prorodinnou politiku, jak se postaráte o seniory a tak dále, ale teď si myslím, že na ně kvůli svým problémům trochu zapomínáte.

Mluví se tam o vás jako o béčku ODS, kteří byste i chtěli zvednout ruku třeba i pro tu pětistovku v jedničce, ale vy si to prostě nemůžete dovolit, protože jste v pětikoalici. Ale vraťte se k tomu, co jste slibovali, jak jste tady bojovali v minulém volebním období za každou stovku, kolikrát tu kdo vystupoval. Teď nabízím kompromis 500 korun u I. stupně, z 880 na 1 360 korun. Tam se na ně zapomnělo. Byl tam návrh na 2 000 od mého kolegy Aleše Juchelky, vaším prostřednictvím. Chápu, že tady bráníte státní rozpočet, který jste dostali, kam jste ho dostali, ale 500 korun je třetina toho nebo čtvrtina toho, co navrhoval můj kolega. To se, proboha živého, snad KDU nemůže zdržet nebo dát proti? To by byl výsměch už.

Ještě se vrátím k tomu a znovu vám zopakuji, protože stejně už hlasovat nebudeme. Dnes nám bylo také na výboru tak nějak mezi řečí trošku sděleno, nebo to tam někdo řekl - já už si to teď opravdu nepamatuji - že se chystá na MPSV navýšení úhradové vyhlášky pro poskytovatele terénních sociálních služeb. A jsme zase u toho. Takže jednička, která nesplní tři životní potřeby - říkám to znovu, mobilita, péče o domácnost a osobní potřeby - si zaplatí jednou za týden koupání, nákup - dovážku za 880 korun, ale to je teď. Ty služby se nám navýší, pokud to MPSV myslí vážně. Myslíte si, že opravdu, ale opravdu, to stačí těm lidem?

Já vás opravdu, kolegové a kolegyně, prosím, zamyslete se nad tím, jak dneska budete hlasovat. Dostala jsem vyčiněno za to, že jsem tady při prvním čtení řekla, abyste nekoukali na ty lidi jako na státní rozpočet a čísla, ale na lidi, kteří jsou postižení a tu péči si prostě zaplatit musí. Chápu, že se pomáhá nejvíce ve III. a IV. stupni, že tam je stupeň IV+, jsem za to moc ráda, ale ti v jedničce jsou také nemocní. Znovu opakuji, pokud si myslíte, že ne, tak tu jedničku zrušte.

Takže určitě zvednu ruku pro vrácení do druhého čtení, už jenom kvůli tomu, že jsme dneska měli výbor, který se zabýval financováním sociálních služeb s celostátní a nadregionální působností, kdy vlastně tihle béčkoví poskytovatelé teď vlastně vůbec nevědí - budou pod státem, vezme si nás kraj? To nikdo neví. Ale řeknu to natvrdo, jsme tady vydíráni jako opozice tím, že pokud neodsouhlasíme tenhle zákon, že si nás všichni budou mazat na chleba, že opozice zabránila zvýšení příspěvku na péči od 1. 7. Takže vy jste to udělali tak jako pěkně.

Znovu zopakuji, je to poslanecký návrh pětikoalice s pozměňovacími návrhy vicepremiéra a ministra práce sociálních věcí Mariana Jurečky. Myslím si, že tento zákon - to všichni víme za ta volební období, kdo tu jsme déle - je Pandořina skříňka a vy jste to udělali strašně špatně. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem si vzal dvě minuty právě z toho důvodu, že tady nebude možnost potom od 13.30, protože máme jiný bod, ještě něco říct. Tak za prvé bych chtěl tedy už teď v tuto chvíli navrhnout vrácení do druhého čtení. Za druhé bych moc rád poprosil, protože se k tomuto tisku pravděpodobně dostaneme v pátek, kdy budou třetí čtení pokračovat, a protože navýšení té jedničky o 500 korun, o čemž tady hovořila má ctěná kolegyně Jana Pastuchová, vaším prostřednictvím, se neobejde bez financí, což jsou zhruba 2 miliardy korun, tak bych moc poprosil vládní koalici - vidím tady místopředsedkyni klubu Evu Decroix, vaším prostřednictvím - aby tady byl v pátek přítomen pan ministr financí Stanjura, aby nám prostě řekl, z jakých důvodů není schopen, ochoten uvolnit 2 miliardy korun a proč se navyšuje pouze dvojka, trojka a čtyřka a proč se nenavyšuje I. stupeň příspěvku na péči, když jsme se dnes dozvěděli na mimořádném výboru pro sociální politiku, kterou jsme svolali společně s koalicí, že se bude navyšovat úhradová vyhláška právě u poskytovatelů terénních sociálních služeb. To znamená, že se ještě více zdraží ty služby pro jednotlivé klienty, kteří jsou v domácím prostředí, a budou si tak moci dovolit méně hodin péče. Tak moc žádám vládní koalici, aby tady mohl být v pátek u tohoto bodu přítomen taktéž pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Děkuji moc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP