(13.40 hodin)

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já dnes budu velice krátká. Nebudu tolik útočná, přesto si neodpustím stejnou poznámku jako v předchozím druhém čtení, pane ministře, s tím, že § 38 vodního zákona je pro mě stále zbytečný, ale ctím dohody, které tady vznikly, a všem, kteří se na nich podíleli, chci velice poděkovat a nebudu brzdit svým případným pozměňovacím návrhem další projednávání takto důležité novely. Za to, jaký tady vznikl kompromis, patří všem účastníkům veliké díky. A vás prosím, pane ministře, kdybyste se do budoucna i nad tím § 38 zamyslel, protože opravdu u všech společností, které mají IPPC, mi přijde tento paragraf naprosto zbytečný, tak případně jestli se nemůžeme v přátelském duchu spíše pobavit o tom, jak by mohl být upraven, anebo případně do budoucna i vyňat. Děkuju moc za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Z místa se hlásí paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já už se nebudu vracet k tomu IPPC, myslím si, že jsme si to na výboru vysvětlili. V každém případě je mi hrozně líto to, že jste si prosadili, že dneska je i to druhé čtení, protože jsem zaregistrovala, může to být tak rok nazpátek, že jste měli docela velkou iniciativu v tom, že byste rádi pomohli našim občanům od toho, aby České inspekci dokládali vyvážení septiků a jímek, protože tam je pokuta až 100 000 korun, to pan ministr určitě ví. Je to v účinnosti od roku 2021, to jsme tam ještě dávali my, ale potom jste připravili ten skvělý daňový balíček, kdy samozřejmě jste občany zatížili docela dost daněmi, a nejenom tím. Tím, že jste i zvedali cenu DPH, myslím tím vodného, stočného, vody a tak dále, tak jsem od vás očekávala, že se tam někde objeví třeba posun účinnosti nebo pozastavení po dobu třeba pěti let a zase bude náběh toho paragrafu, ale bohužel to tam není. A tím, že jste si to prosadili dneska, tak já už tady opravdu nejsem schopná takhle rychle vyplodit nějaký pozměňovací návrh, který by toto řešil a vlastně by odlehčil tu zátěž, která je tam pro naše občany, to znamená ty, kteří bydlí na vesnici nebo kteří mají chaty. Takže pokud dojde k nějaké kontrole České inspekce, budou povinni dokladovat dva roky nazpátek, jakým způsobem vyváželi septiky a jímky. Je hezké, že jste pamatovali na tábory, ale na lidi jste zapomněli. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chce reagovat pan poslanec Bendl. Prosím. (Námitka poslance Bendla.) Tak faktickou odhlašuje, ale z místa se řádně hlásí. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuju, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl jenom avizovat, že se přihlásím k pozměňovacímu návrhu obsaženému v usnesení zemědělského výboru číslo 155 z 31. schůze konané 30. ledna, tisk 569/3, s tím, že pozměňovací návrh reaguje na výtky vznesené v rámci projednávání sněmovního tisku na zemědělském výboru. Navrhovaná forma, kdy Ministerstvo životního prostředí stanoví v dohodě s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem průmyslu a obchodu vyhláškou náležitosti kontinuálního sledování, je vhodnější než znění přijaté zemědělským výborem, sněmovní tisk 569/3, podle kterého by vyhláška byla společná třem ministerstvům. Tato forma zmocnění v uvozovkách v dohodě s dalšími dvěma ministerstvy je užita i v samotném zákoně č. 254/2001 Sb., vodní zákon, v § 34 týkajícím se povrchových vod využívaných ke koupání. To je jenom avizování přihlášení se k pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. V obecné rozpravě už nevidím žádného přihlášeného, a to ani z místa, takže obecnou rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo, pane předkladateli, pane ministře? Pane ministře, je zájem o závěrečné slovo z vaší strany? Ano. Tak prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, krásné dobré odpoledne. Považuju tu novelu, havarijní novelu vodního zákona, za velmi důležitou a jsem moc rád, že i díky procesnímu posunu jsme dokázali přijít k velké a důležité shodě, protože kontinuální sledování, protože konečně zajištění zdokumentování všech vyústí, vyřešení jasného procesu likvidace řízení a také dosledování havárií jsou naprosto stěžejní. Velmi silně reagujeme na situaci, která tady byla nejenom na Bečvě - ona se samozřejmě může stát kdekoliv jinde, prostě havárie na vodě se může stát, ale všechna ta opatření, která jsme zanesli, a já pevně věřím, že společně zaneseme do této legislativy, budou minimalizovat možnost havárie, respektive velmi zvýší procento odhalení viníků takovýchto havárií. Děkuji mnohokrát.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Pane zpravodaji, máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv.

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A ještě jednou zdůrazňuji, co říkal pan zpravodaj, že platí, že je nutné se znovu přihlásit, pro ty, kteří tak třeba již učinili v předchozím projednávání.

Nyní tedy v podrobné rozpravě prosím o slovo pana poslance Zunu.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuju za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych se právě z důvodu opakovaného druhého čtení opětovně přihlásil k pozměňovacímu návrhu 3890. Jedná se o pozměňovací návrh Michala Zuny, Toma Philippa, Renáty Zajíčkové a Milady Voborské. A jen v krátkosti - tento pozměňovací návrh umožňuje hlavnímu městu Praze prostřednictvím Statutu hlavního města Prahy stanovit rozsah povodňových orgánů městských částí a hlavního města Prahy, aby bylo umožněno jednotné řízení povodně na Vltavě. Ještě podrobněji jsem tento pozměňovací návrh odůvodnil v předchozím druhém čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní pan poslanec Šimek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji, paní předsedkyně, já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu nahranému v systému pod číslem 4194, jedná se o souhrnný pozměňovací návrh, a dále k pozměňovacímu návrhu 4193, což je vyvratitelná domněnka převažujícího veřejného zájmu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Paní poslankyně Pošarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi krátce představit pozměňovací návrh mého poslaneckého kolegy Jiřího Kobzy k tomuto tisku, který je v systému vložen pod číslem sněmovního dokumentu 4197. Jeho cílem je dát návrh zákona do souladu s vnitrostátním plánem České republiky v oblasti energetiky a zároveň vyhovět požadavkům na ochranu přírody a krajiny. Z právního hlediska jde o takzvanou aplikaci vyvratitelné domněnky převažujícího veřejného zájmu v oblasti výstavby, provozu a modernizace malých vodních elektráren, o umožnění rychlejšího povolování budování těchto důležitých a tradičních energetických zdrojů v souvislosti s vynucenou dekarbonizací naší energetiky. Jde o důležitý nástroj k zachování naší energetické soběstačnosti. Tento návrh nikterak nesnižuje míru ochrany území z pohledu ochrany přírody a krajiny, protože v každém jednotlivém případě může příslušný orgán veřejné správy vyhodnotit, zda stavební záměr není spojen s významnými nepříznivými účinky na životní prostředí, které nelze zmírnit nebo kompenzovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní paní poslankyně Kocmanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji. Já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu 4013. Je to čistě legislativně technická změna, která upravuje některé náležitosti obsažené ve vyhlášce přímo do zákona.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. A nyní pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych se pouze tímto přihlásil k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4031, který je v systému. Odůvodnil jsem ho už v obecné rozpravě. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Z místa se ještě hlásí pan poslanec Smetana. Prosím.

 

Poslanec Karel Smetana: Krásné odpoledne, dámy a pánové. Já bych rád v souladu s § 95 odst. 1 jednacího řádu navrhl zkrácení lhůty o 7 dnů na 7 dnů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP