(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní by měla vystoupit paní poslankyně Lesenská, ale upozorňuji na to, že za minutu bychom měli pokračovat pevně zařazeným bodem. Není tady. (Hlasy z pléna: Je tady, ale...) Nemá smysl.

Tak já myslím, že v tuhletu chvíli je asi načase přerušit projednávání bodu 128, sněmovního tisku 605, a vrátíme se k němu v budoucnu. Předám řízení schůze, přeji vám hezký zbytek dne.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké odpoledne. Vážené dámy a pánové, nejdříve načtu omluvu, která došla. Pan poslanec Lubomír Brož se omlouvá od 13 hodin do 14 hodin ze zdravotních důvodů.

Pan místopředseda Skopeček bude používat k hlasování náhradní kartu číslo 21.

 

A nyní tedy zahajuji projednávání pevně zařazeného bodu, bod

 

156.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 569/ - druhé čtení

Dnešního dne jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona usnesením Poslanecké sněmovny číslo 954.

Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali pan ministr životního prostředí Petr Hladík a zpravodaj garančního výboru, tedy výboru pro životní prostředí, poslanec Karel Tureček.

Táži se ministra životního prostředí pana Hladíka, zda chce vystoupit v úvodu tohoto opakovaného druhého čtení? Nemá zájem.

Nyní tedy prosím zpravodaje výboru pro životní prostředí a zároveň zpravodaje zemědělského výboru, poslance Karla Turečka, zda chce vystoupit v úvodu tohoto opakovaného druhého čtení? Zájem má. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně a kolegové, jenom krátce bych chtěl zrekapitulovat vůbec projednávání vodního zákona a chtěl bych zdůraznit, že mezi druhým čtením a jednáním garančního výboru došlo k určitým nesouladům u některých pozměňovacích návrhů a bylo rozhodnuto o opakování druhého čtení. Z tohoto důvodu garanční výbor pro životní prostředí dne 27. března bod neprojednal. Třetí čtení se konalo dnes, 10. dubna, a bylo rozhodnuto o opakování druhého čtení.

A teď důležité procedurální upozornění. Dovoluji si upozornit, že před opakovaným druhým čtením neproběhlo opakovaně projednávání ve výborech. Z tohoto důvodu platí usnesení garančního výboru pro životní prostředí, které výbor vydal dne 1. února 2024 a bylo doručené poslancům jako tisk 569/4. Stejně tak platí usnesení zemědělského výboru, které výbor vydal dne 31. ledna 2024 a bylo doručené poslancům jako tisk 569/3. Také bych chtěl upozornit, že poslanci, kteří podali v předchozím druhém čtení pozměňovací návrhy a trvají na nich, se k nim v tomto opakovaném druhém čtení musí opětovně přihlásit. Takže to jsem chtěl zdůraznit po dohodě s parlamentní legislativou, tento procedurální fakt.

Jinak bych chtěl zdůraznit samotné projednávání návrhu zákona o vodách. My jsme ten zákon přijali v průběhu listopadu 2023, rozhodla Sněmovna o garančním výboru pro životní prostředí a zároveň rozhodla o dalším výboru, zemědělském výboru, kde tento zákon bude projednáván. Zároveň tento zákon jsme projednávali ve dvou podvýborech: v podvýboru pro životní prostředí, pro ochranu přírody a krajiny a dále v podvýboru zemědělského výboru pro vodní hospodářství. Ta diskuse byla zejména o koncepci kontinuálního měření a my jsme cítili asi všichni napříč politickým spektrem, že to není optimální nastavení hlavně pro podnikatelskou sféru. A já bych chtěl ocenit, že během těch čtyř měsíců vlastního projednání se nám podařilo najít určitý kompromis, kompromis, který je přijatelný asi pro všechny zúčastněné strany jak z oblasti politické, tak z oblasti podnikatelské. To je třeba i u zákona o vodách ocenit z důvodu toho, že zákon o vodách je hlavním zákonem, který prakticky nastavuje podmínky nakládání s vodou jako nejcennější složkou životního prostředí, takže to bych chtěl ocenit. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu a do ní se přihlásili poslanci Šimek a paní poslankyně Fialová. Nyní tedy poprosím pana poslance Šimka o vystoupení.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji moc, paní předsedkyně. Já si dovolím načíst dva pozměňovací návrhy. První pozměňovací návrh podávám společně s kolegou Janem Burešem, Janou Krutákovou, Milošem Novým a Klárou Kocmanovou. Je to pozměňovací návrh, který se týká nebo je řešen v souvislosti s evropskou směrnicí RED III, řeší transpozici čl. 16f do vodního zákona a do zákona o ochraně přírody a krajiny. Je to ta klasická úprava v záležitosti vodních elektráren a zde musím jenom říci, že v souladu s návrhem vnitrostátního plánu v oblasti klimatu a energetiky má být uplatnění vyvratitelné domněnky v případě obou zákonů vztaženo na všechna zařízení využívající obnovitelné zdroje, vyjma těch využívajících energií vodního toku, právě tedy těchto zmiňovaných vodních elektráren. Kvůli dodržení transpoziční lhůty se navrhuje, aby úprava obsažená v tomto pozměňovacím návrhu nabyla účinnosti k 1. červenci 2024. Je to kompromisně vydiskutované na výboru pro životní prostředí a věřím, že i na příštím jednání k tomuto bodu povedeme případně další debatu, ale všechny kritické záležitosti, které byly zmiňovány v tom pozměňovacím návrhu, jsou upraveny.

Druhý pozměňovací návrh podávám opět společně s kolegy Janou Krutákovou, Janem Burešem, Klárou Kocmanovou, Milošem Novým a Karlem Turečkem. Ten řeší pět oblastí. První oblast se týká letních táborů, a to výjimky z povinnosti získání povolení k nakládání s vodami pro dětské tábory. Druhá oblast se týká kontinuálního sledování znečištění odpadních vod. Třetí část se týká stanovení nové povinnosti předávání digitálního plánu do stávajícího integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností, aby k němu při havárii měly přístup všechny zasahující složky. Předposlední část se týká úpravy účinnosti změny, která úředníkům speciálních stavebních úřadů, kteří přecházejí na obecní a krajské stavební úřady, umožnila splňovat kvalifikační požadavky podle nového stavebního zákona, a poslední bod je pro milovníky vodní turistiky a vodáckého sportu, kde je, jednoduše řečeno, umožněno všem vodákům bezpečně překonávat překážky na vodním toku kolem vodních elektráren. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní by měla vystoupit paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP