(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan předseda Jan Jakob. (Z řad ANO 2011: A jéje. Smích.) Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji za entrée i kolegům. Vážené dámy, vážení pánové, kolegové s přednostním právem z hnutí ANO, prostřednictvím paní předsedající, já chápu, že vás trápí, možná i irituje, že naše vláda je v mnoha ohledech, a to... (Smích a potlesk v řadách ANO 2011.) - děkuju, že naší vládě tleskáte - a to i v době, kdy tady byla celá řada krizí, tak že je úspěšná (Opět smích a potlesk poslanců ANO 2011.), obzvlášť pak třeba v oblasti dopravy a výstavby dopravní infrastruktury. Chápu, že vás to trápí. Stejně tak chápu, že vás trápí, že vedení Středočeského kraje je také úspěšné, a ve Středočeském kraji je velmi podobná nebo stejná koalice jako ta vládní a troufnu si tvrdit, že v podzimních volbách bude tato koalice ve Středočeském kraji úspěšná a bude i v příštím období vést Středočeský kraj. Chápu, že vás to trápí a irituje, a právě proto tady musíte tímto způsobem exhibovat. A, pane poslanče Babiši, prostřednictvím paní místopředsedkyně, to vaše předchozí vystoupení, nabízelo by se ho hodnotit jedním příslovím o potrefené huse.

Stejně tak chápu, že čas v této Sněmovně je poněkud relativní. My jsme tady v minulosti díky vašim obstrukcím - doufám, že tomu už je konec - jednali ve dne v noci, den splýval s nocí, noc se dnem, a já bych vás rád upozornil, že dneska je pátek 12. 4. Mám pocit, jako bychom se posunuli v čase, že by byl čtvrtek a mimořádná schůze, která už skončila. Prosím, vraťme se do pátku 12. 4., kdy od devíti jsme měli projednávat program a případné úpravy dnešní schůze a hlasovat zákon ve třetím čtení. Prosím, chápu, že vnímání času je tady občas různé, ale dneska je opravdu pátek, čtvrtek byl včera! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. S přednostním právem je přihlášen ještě pan předseda Jakub Michálek, pak připomínám, že je přihlášen pan poslanec David Pražák k bodu programu. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené paní místopředsedkyně, bohužel místo toho, abychom tady slyšeli omluvu za to, že byly využity staré články, ve kterých už dneska dávno máme pravomocný rozsudek, že ten člověk, o kterého šlo, je nevinný, místo toho, aby tady zazněla omluva, což by bylo solidní, tak jsme se tady dozvěděli, že psychopat je hezké slovo - asi pan kolega soudí podle sebe, že nemáte složky, abyste nám tady s nimi mával, a souhlasím s tím, že je potřeba, abychom se teď po tom mlácení prázdné slámy vrátili zpátky k pořadu jednání, který dneska máme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a já tedy zvu k pultíku pana poslance Davida Pražáka. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, paní předsedající, pane ministře. Já budu krátký, mám jenom těch pět minut a já určitě je ani možná nevyužiju.

Vrátím se ke svému středečnímu návrhu, kdy jsem chtěl zařadit bod Informace o digitalizaci stavebního řízení a Portálu stavebníka, který jste mi zamítli, zamázli, a já bych ho chtěl tady znovu zkusit načíst jako první bod dnešního jednání a věřím, že dneska k tomu dojde. Pokud k tomu nedojde dneska, takto budeme chodit každý jednací den Sněmovny až do 1. července, pokud nám tady pan vicepremiér vlády nepřijde a neřekne, jakým způsobem to je připraveno.

Kromě toho, co jsem říkal ve středu, problém s technikou a s tím, že úředníci nevědí, jakým způsobem to bude fungovat a jak se to spustí, je další fenomén, který je v tom, že vlastně dneska stavební úřady čelí náporu projektantů a stavebníků, kteří nosí na stavební úřady svoje projekty a chtějí stavební řízení rozjet ještě před 1. červencem, i když tam třeba ty dokumenty přinášejí nekompletní, protože se všichni bojí, co po 1. červenci bude. Stavební úřady jsou zaplaveny a úředníci naštvaní.

A další věc, která tam je: hromada úředníků, kteří mají třeba před řádným důchodem, zažádali o předčasný důchod, protože řekli, že se nechtějí od 1. července účastnit toho, až tam někdo za nimi přijde a face-to-face jim tam bude nadávat. Chápu, že pan ministr toto nezažije, protože oni určitě nepůjdou ti lidé si stěžovat na Ministerstvo pro místní rozvoj, ale budou chodit nadále k těm úředníkům. A za ně já tady bojuji, pane předsedo Michálku! Ne to, co jste tady řekl ve středu, že jste mě zkoušel nařknout z něčeho, že obhajuji nebo hájím nějaké zájmy nějakých firem, fakt ne! Fakt mě zajímají ti úředníci a zajímají mě i ti stavebníci a projektanti! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a ještě se rozhlížím, zda máme někoho dalšího přihlášeného. Nemůžeme mít už dalšího přihlášeného.

Přistoupíme k hlasování. Přivolala jsem kolegyně, kolegy z předsálí a budeme hlasovat o návrhu na nový bod programu, který přednesl pan poslanec David Pražák s názvem Informace o digitalizaci stavebního řízení. Bylo to předneseno, aby to bylo zařazeno jako první bod dnešního jednání, nicméně protože je to návrh nového bodu, budeme nejprve hlasovat o tom, zda tento nový bod bude zařazen, a případně, byl-li by zařazen, posléze by se hlasovalo o termínu zařazení.

(Požadavek na odhlášení.) Vnímám, všechny odhlásím. Prosím, opět se přihlaste svými identifikačními kartami.

Ještě se hlásí s přednostním právem pan předseda, a prosím opravdu stručně, blížíme se k hlasování.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jménem koaličních klubů uplatňuji veto na zařazení nového bodu, a to z toho důvodu, že je domluveno - jednak tady není pan ministr, je na zahraniční cestě - a pan ministr k tomu vystoupí příští týden. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takové veto je platné, hlasovat tedy nebudeme.

 

Postoupíme ke schválenému bodu pořadu, kterým je bod

 

128.
Návrh poslance Mariana Jurečky a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 605/-- třetí čtení

Tento bod byl přerušen ve středu a já ho nyní otevírám. Přerušili jsme ho tedy 10. dubna 2024 na 98. schůzi Poslanecké sněmovny.

Poprosím, aby vedle pana zástupce navrhovatelů, pana ministra Mariana Jurečky, zaujal své místo i zpravodaj garančního výboru, a sice pan poslanec Jiří Navrátil.

Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 605/3, který byl doručen dne 8. března 2024, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 605/4.

My nyní budeme pokračovat v přerušené rozpravě, v níž byla právě v tu středu přerušena paní poslankyně Vladimíra Lesenská, a ta nyní bude samozřejmě pokračovat v příspěvku, který byl přerušen. Následně se připraví pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Vážené paní předsedající, děkuji za slovo. Vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, kolegové, protože tady zajisté všichni nebyli, když jsem byla přerušena, dovolte mi v krátkosti shrnout, co už jsem řekla. Sněmovní tisk 605, jak jej řešili a předložili pan poslanec Marian Jurečka a další, mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a tady bych znovu chtěla zdůraznit, že se nejedná o návrh, který by předložila vláda a který by prošel normálním legislativním procesem, a tedy vnitřním a vnějším připomínkovým řízením. Jedná se o poslanecký návrh vládních poslanců včetně pana ministra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP