(10.40 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

Mějte prosím tato slova na paměti při závěrečném hlasování. Kromě příspěvků a jeho navýšení v I. a II. stupni závislosti navrhujeme i rozšířit portfolio stávajících oficiálně poskytovaných sociálních služeb, a to tak, že chceme mezi terénní a ambulantní sociální služby zařadit i pomoc s péčí o nezletilé děti včetně jejich doprovodu mimo domácnost. Činíme tak na základě mnoha podnětů v rámci naší poslanecké práce, na základě oprávněných požadavků a zkušeností lidí a rodin, kteří dlouhodobě pečují o vážně zdravotně postižené a bezmocné členy svých domácností a zároveň se starají o nejmenší děti, které ještě nemohou bezpečně chodit do školky, školy či na jiné volnočasové aktivity samy. Pro rodiny s dětmi, které současně pečují o zdravotně postižené osoby závislé na péči jiných osob, vyžadující často prakticky každodenní, náročnou a téměř nepřetržitou péči, jde o zásadní záležitost zlepšení kvality jejich životů a péče o nezletilé děti, o zajištění jejich pravidelné a bezpečné docházky do škol a o podporu v jejich velice těžkých životech, to znamená těžkých životech té rodiny. Jestliže musím čtyřiadvacet hodin pečovat o svého postiženého partnera nebo rodiče a při tom mám malé děti, které potřebuji kamkoliv odvézt, a další člen rodiny je v pracovním procesu, ať už zkrátka se nemůže uvolnit, nebo z jiných důvodů, děti nemá kdo dovést do školy, do školky, na kroužky, jak jsem tady říkala. Pro tyto rodiny by to znamenalo velkou a naprosto zásadní pomoc v často neřešitelných jejich situacích.

Kolegové a kolegyně, já vás moc prosím o podporu těchto našich pozměňovacích návrhů ve prospěch všech lidí se zdravotním postižením, jejich rodin a všech osob, které o ně pečují. Projevte prosím alespoň trochu lidskosti.

A dovolte mi na závěr konstatovat jednu svou osobní věc. To, že do tisku 605 byl dodatečně vložen příspěvek na péči a jeho změna, a tlačeno to tak, aby tato změna fungovala od 1. 7., beru jako opozice jako velkou podpásovku, protože nás vlastně tím nutíte, abychom ho alespoň částečně podpořili. Takže doufám, že vy na oplátku podpoříte pozměňovací návrhy, které alespoň trošku napravují - jak bych to řekla - zmírňují nedostatky vaší předlohy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne, vyměnili jsme se v řízení schůze.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Jako další vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení občané, kteří jste ještě na galerii a vydrželi jste tam tu ranní přestřelku, tak je před námi dnes třetí čtení novely zákona o sociálních službách.

Ta novela je spojená s turbulencemi už od prvopočátku, byla předložena ministrem práce a sociálních věcí a místopředsedou vlády jako poslanecká iniciativa, jako poslanecký návrh zákona, což je velmi problematické. A proč? Protože neprošla žádným připomínkovým řízením a neprošla ani Legislativní radou vlády.

Na jejím počátku jsme správně zabránili jejímu projednávání v takzvané devadesátce, tedy bez jednání výborů. Ba co navíc - avizovali jsme, že ve středu jsme poprosili a požádali pana předsedu výboru pro sociální politiku Kaňkovského, aby svolal mimořádný výbor pro sociální politiku právě kvůli nadregionální síti B, což se ve středu uskutečnilo. A tam jsme se navíc dozvěděli, že se chystá navýšení úhradové vyhlášky pro poskytovatele terénních sociálních služeb. To je neuvěřitelné, jakým způsobem komunikuje tato vláda nejen s opozicí, ale taktéž s občany České republiky.

Jsem rád, že sociální výbor společně na druhou stranu po předložení mých pozměňovacích návrhů, které jsme společně s hnutím ANO dali dohromady, koalice i opozice ve výboru pro sociální politiku napravila všechny vady novely týkající se neformální péče a neformálních pečujících. Jedná se konkrétně o pozměňovací návrhy u zavedení distanční psychosociální podpory, u začlenění mobilních hospiců mezi poskytovatele odborného sociálního poradenství, taktéž co se týká definice osoby pečující a taktéž ohledně zakotvení důležitosti neformální péče.

To vše jsme předložili jako hnutí ANO svými pozměňovacími návrhy a já jsem rád, děkuji za to ministerstvu, že je taktéž podpořilo. Tyto změny totiž nepodporujeme jenom my, ale celá řada odborných organizací, které pečují, jako je Asociace péče o seniory, Fórum mobilních hospiců, Moravskoslezský kruh, nadace Krása pomoci, Spiralis, terapeutická linka Sluchátko za sklem a taktéž Život 90. V této části je tedy novela napravena.

Překvapením však v rámci projednávání novely bylo načtení pozměňovacího návrhu, opět ministrem práce a sociálních věcí, ke zvýšení příspěvku na péči, respektive to načetl pan poslanec Navrátil. Novela se nám proměnila od základu a od tohoto okamžiku se z ní stala novela zvyšující příspěvek na péči. To bylo teď a v tuto chvíli (je) to teď medializováno jako ten hlavní názorový proud, že navyšujeme tedy nebo nenavyšujeme příspěvek na péči.

Jsem rád, že se koalice v této části novely inspirovala samozřejmě zjevně dřívějšími návrhy hnutí ANO. Já sám jsem tady byl čtyřikrát na tomto místě v průběhu minulého roku a apeloval jsem na to, že když zvyšujete všechny náklady rodinám, i těm zdravotně handicapovaným, konsolidačním balíčkem, musí jít ruku v ruce taktéž navýšení příspěvku na péči, což se nestalo. Teď ho navyšujete od 1. července, a ještě tady touto bych řekl vyděračskou metodou, kterou za chvíli popíšu.

Samozřejmě že nejsem rád, že při tom rychlém opisování od hnutí ANO zapomněla na zvýšení příspěvku na péči v I. stupni. Já jsem tady ve středu, když jsme ten bod zařazovali a projednávali, navrhoval a prosil, aby tady seděl taktéž pan ministr financí Stanjura, poněvadž on, který sedí na kase, by mohl třeba ty 2 miliardy ohledně navýšení příspěvku na péči uvolnit. Není tady, je omluven z důvodu zahraniční cesty, nicméně co v tuto chvíli jako máme dělat? Vy nám opravdu odsouhlasíte - možná že dneska, možná až příští středu, to je jedno - že se o pětistovku navyšovat příspěvek na péči nebude, což je náš pozměňovací návrh, který jsme dali pouze právě u jedničky, abyste nemohli říkat a vymlouvat se na další věci tak, jak se vymlouváte v rámci koaličního jednání jeden na druhého. A pevně věřím, že samozřejmě nakonec ten náš návrh podpoříte. Takže nejsem rád, že jste prostě zapomněli na I. stupeň.

Také nejsem rád, že od tohoto okamžiku se nediskutuje o zkvalitňování neformální péče a poctivém zvýšení příspěvků na péči pro potřebné, kteří na naše rozhodnutí dlouho čekají vzhledem k objektivně zvýšeným životním nákladům, ale jsme tlačeni k tomu, rychle schválit novelu, ať se od 1. 7. zvýší příspěvek v III. a IV. stupni.

V tomto směru jsme pokládali za zcela minimální pro naši podporu to, aby Sněmovna podpořila můj pozměňovací návrh, komplexně zvyšující příspěvek na péči, ovšem do doby samozřejmě sociálního výboru, který se uskutečnil 10. dubna. Zde jsem byl zcela konsternován a moji kolegové a kolegyně z ANO také, a to informací ministra práce a sociálních věcí o plánovaném zvýšení úhrad za terénní péči a další péči v takzvané vyhlášce o úhradách. Ta stanoví maximální částky, které lze sociálně klientům sociálních služeb účtovat. Asi nejsme samotní, kteří nechápeme, jak se má zlepšit situace lidí zvýšením příspěvku na péči, když současně zvýšíme maximální úhrady, a to, co jim přidáme, hned zase sebereme. Tak si tedy, vážené kolegyně a vážení kolegové, parlamentní praxi, demokracii rozhodně nepředstavuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP