(11.40 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Já si vážím toho, že přidáváme těžce postiženým, ale říkat, že jenom ti to opravdu potřebují, je (Důrazně.) neznalost, absolutní neznalost, kterou jsem tady slyšela! Vy nevíte, jak je to velmi těžké i v tom malém stupni invalidity se poprat se svým životem. Ti lidé také mnohdy potřebují pomoc, ale vy jste hodili přes palubu. Je to škoda, je tam řada lidí, kteří... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, kolegyně, kolegové, poprosím vás v pravé i levé části o ztišení. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Věra Adámková: Chápu, že pro některé to není téma, kterému by se měli věnovat, ale je to pro mě tristní, protože máme mít na starosti tedy všechny osoby, nejenom těžce postižené. A já opravdu velmi apeluji, zvažte, že i I. stupeň invalidity pro ty lidi je omezující. a oni opravdu potřebují malou pomoc. A ta pětistovka, kterou navrhujeme, je opravdu pomoc malá. Takže velmi pléduji za to, pojďme tady překonat některé bariéry a zvedněte pro to ruku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, já už taky chci samozřejmě hlasovat, ale musím reagovat na svou ctěnou kolegyni Olgu Richterovou, vaším prostřednictvím. Systémové kroky se tady touto novelou nedělají, samozřejmě. Kdo ví, jestli vůbec bude velká novela zákona o sociálních službách. Za minulého volebního období se navyšoval markantně III. a IV. stupeň příspěvku na péči, takže to pravda není.

A co se týká lékařské posudkové služby, tak vy ji ještě více zahltíte, poněvadž mezi II. a III. stupněm je desetitisícový rozdíl, takže všichni, kteří mají II. stupeň příspěvku na péči, budou dávat žádost na lékařskou posudkovou službu, aby je překvalifikovala na III. stupeň příspěvku na péči. To jsou desetitisíce lidí, takže naopak vy tady tímto návrhem tu LPS zablokujete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a ještě pan poslanec Igor Hendrych s faktickou poznámkou, prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom velice stručně chci reagovat na paní místopředsedkyni Richterovou, vaším prostřednictvím. Pan poslanec Juchelka už to tady řekl, že za naší vlády se zvyšovaly příspěvky na péči. A chtěl bych připomenout to, co jsem tady říkal před chvílí. Kumulovaná inflace od roku 2021 je zhruba někde mezi 30 až 40 % a naše vláda skončila v prosinci roku 2021. Už jsme tady dva a půl roku, kdy tady vládnete vy, a myslím si, že je opravdu nejvyšší čas ty příspěvky zvýšit úplně všechny, takže se, prosím vás, nevymlouvejte na nás. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A ještě jedna faktická poznámka paní poslankyni Jany Pastuchové. Než vám udělím slovo, paní poslankyně, já se omlouvám, kolegové, v pravé části sálu, prosím o ztišení. Kolegové! Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já ještě musím jednou zareagovat na paní poslankyni Richterovou, vaším prostřednictvím. Nic naše vláda neudělala... Tak já vám řeknu, co naše vláda udělala. Naše vláda navyšovala a navýšila docela hodně důchody pro seniory, kteří jsou právě, nebo jejich velká část, pobírá právě tenhle příspěvek na péči. A tím, že jsme jim zvýšili důchod, který vy jim teď vlastně ne berete, ale nezvyšujete, jenom tak, jak musíte, tak z toho si oni mohli tu péči uhradit. Takže teď jim nedáte vůbec nic a ty důchody jim ještě krátíte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a tím jsme vyčerpali tedy všechny přihlášky do rozpravy včetně faktických poznámek. Nikoho dalšího nevidím, že by se hlásil do rozpravy, a z toho důvodu rozpravu končím.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Ani v jednom případě tomu tak není. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí, protože budeme hlasovat o návrhu na opakování druhého čtení.

Než se kolegyně a kolegové dostaví, přečtu omluvy. Na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Hrnčíř, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Mašek a od 11 hodin z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Michaela Opltová.

Dále registruji žádost o vaše odhlášení, já vás tedy odhlásím a požádám, abyste se opět přihlásili svými kartami.

 

Než se ustálí počet, tak přečtu, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o návrhu na opakování do druhého čtení. Ten návrh padl dne 10. 4. 2024 na 98. schůzi Poslanecké sněmovny a tento návrh na opakování druhého čtení přednesl poslanec Aleš Juchelka.

Počet se ustálil. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 71, přihlášeno je 141 poslankyň a poslanců, pro 68, proti 72. Tento návrh byl zamítnut.

 

Vzhledem k tomu, že jsme tento návrh nepřijali, přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích a já poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňující návrhy a před hlasováním k němu sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Dovolte mi, abych v rychlosti tedy navrhl hlasovací proceduru, kdy bychom v bodě 2 hlasovali bod pozměňovací návrh A3 až A9.

Poté B1 - bude-li přijat, nebudou hlasovatelné pozměňovací návrhy A2, B2 a C2 až C6.

V tom případě dále hlasujeme B2 - bude-li přijat, nebudou hlasovatelné pozměňovací návrhy A2 a C2 až C6.

V případě, že nebude přijat, budeme hlasovat C2 - bude-li přijat, budou nehlasovatelné pozměňovací návrhy A2 a C3 až C6.

Dále C3 - bude-li přijat, nebudou hlasovatelné pozměňovací návrhy A2, C4 až C6.

C4 - bude-li přijat, nebudou hlasovatelné pozměňovací návrhy A2, C5 a C6.

C5 - bude-li přijat, je nehlasovatelný A2 a C6.

Dále C6 - bude-li přijat, je nehlasovatelný A2.

Poté následuje hlasování A2.

Poté B3 - bude-li přijat, budou nehlasovatelné B4, B6, A1 a E1.

Dále B4 - bude-li přijat, budou nehlasovatelné B6, A1 a E1.

Dále B6 - bude-li přijat, je nehlasovatelné A1, E1, D8, bod 1, a E2 jako totožné.

Za čtrnácté budeme hlasovat A1.

Poté E1, B8, bod 1.

E2.

Dále B8, bod 2.

Za osmnácté E3 - bude-li přijat, je nehlasovatelný bod B5, bod 1.

Dále, nebude-li přijat, budeme hlasovat B5, bod 1, B5, bod 2, B7, B9, C1, D a na konci hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda má někdo návrh na úpravu procedury?

 

Nikoho takového nevidím, v tom případě dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro proceduru tak, jak byla navržena? Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 72, přihlášeno je 142 poslankyň a poslanců, pro 142, proti nikdo. S procedurou byl vysloven souhlas.

 

Já vás prosím, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Nyní tedy budeme společně hlasovat pozměňovací návrhy A3 až A9, které jsou usnesením jako pozměňovací návrhy výboru pro sociální politiku přijaty.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Ministr: Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 73, přihlášeno je 142 poslankyň a poslanců, pro 141, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP