(11.30 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Nechci zdržovat, jenom na vás apeluji, abych při tom, když budete zvažovat, (zda) zvednete nebo nezvednete ruku pro tuto drobnou změnu, jste věděli, že to je začátek procesu, kdy se snažíme posílit tuto oblast o odbornou pomoc těch, kteří to umí, chtějí to dělat a zaslouženě a zdůvodněně žádají, aby byli takto označeni a zakotveni i v zákoně, který je pro to nejlepší, čili je to v podstatě to, co nyní probíráme - novela zákona o sociálních službách.

Moje druhá poznámka, protože nechci zdržovat, a rozhodně to není poznámka nějaká obstruující, moje vystoupení, je velmi krátká. To, co řekl pan poslanec Nacher, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, můžu úplně podpořit. Také já jsem jako bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva hodně spolupracovala s panem Krásou, s dalšími poskytovateli sociálních služeb, kteří v současné době, když to řeknu neprávnicky, ale srozumitelně, jsou nervózní. A já samozřejmě také apeluji na podporu těch pozměňovacích návrhů, které jejich situaci současnou, které nemám důvod nevěřit, když ji popisují, zlepší nebo minimálně sníží rizika, že nebudou své služby moci v rozsahu a kvalitě, na jakou jsou zvyklí ti příjemci, poskytovat. Takže poprosím opravdu, aby zde pan ministr v tomto směru byl vstřícný. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně, a nyní uděluji slovo paní poslankyni Janě Pastuchové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já také nebudu zdržovat, protože na galerii sedí hosté, kteří určitě čekají na to, jak to dneska všechno dopadne - tím je zdravím, dávejte velký pozor, jak se tady bude dnes hlasovat.

Já bych jenom, protože pan ministr neodpovídá, tak si dovolím odpovědět, nebo co si myslím, o tom, (na) co se tady ptal pan poslanec Brázdil, vaším předsednictvím - křesťané proč nezvednou ruku? No, protože jsou v pětikoalici a ODS je prostě válcuje, takže oni si to nemůžou dovolit, zvednout pro to ruku. Oni by to třeba udělali, ale tady je pětikoalice a ta teplá místečka, o která by možná přišli.

Já budu apelovat znova na starosty, protože jsem také se dočetla v médiích, že nejsou spokojeni s tím, že není navýšení I. stupně. Znovu zopakuji: o sociálních službách nadregionálních tady mluvili mí kolegové. Já opravdu jsem začala dělat příspěvky na péči jako vysokoškolsky vzdělaná zdravotní sestra, když jsme to umožnili, a věřte mi, že ty jedničky nejsou opravdu - ale opravdu! - lidi v pohodě a 880 korun jim opravdu nestačí. Pětistovka pro ty lidi by vám rozpočet přece nezbořila. Znova zopakuji: jsem moc ráda, že dochází k navýšení čtyřky a je tam čtyřka plus - což jsme měli my jako hnutí ANO v programu, že to bude pětka, vy to máte čtyři plus - já jim to přeju, ale nemůžete jednu kategorii proboha vypustit! Je to pozměňovací návrh, který jsem tam opravdu dala jako ten nejnižší možný - pod písmenem B1, a já se opravdu podívám, jak jste kdo hlasoval, a apeluji opravdu na vás. Koukám tady na paní místopředsedkyni, vaším prostřednictvím, Richterovou - vždyť vy tak bojujete za všechny ty rodiny, postižené, a ani Piráti pro tu pětistovku nezvednou ruku? Je to první stupeň, všem navyšujete, tak dejte proboha tu pětistovku i jedničkářům - to ten rozpočet opravdu nezboří. Já to přirovnám k tomu, když se dávala na Ústavní soud žaloba naše ohledně nějakých věcí, a někdo se ptal pana Stanjury, kde by na to vzal peníze, kdybyste to prohráli - tak řekl, že by je našel! A 2 miliardy nenajde pro ty jedničkáře, 2 miliardy ve státním rozpočtu? Takže já znova vás prosím, apeluji na vás, B1, 500 korun pro I. stupeň.

A jenom ještě zareaguji na svoji kolegyni Janu Hanzlíkovou, vaším prostřednictvím. Vy jste říkala, že pan ministr předložil - to nepředložil pan ministr. Znovu budu opakovat: je to poslanecký návrh a předložil to pan poslanec Jurečka, není to vládní návrh.

Takže já vám děkuju a opravdu apeluju: Piráti, Starostové, KDU-ČSL, nenechte se tou odéeskou válcovat kvůli 2 miliardám. Děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě eviduji dvě přihlášky. Nejprve faktická poznámka pana poslance Patrika Nachera. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já budu velmi stručný, já se chci zeptat, jestli tedy pan ministr, který je ve dvojroli jako ministr a poslanec - předkladatel, jestli tedy vystoupí, anebo si to nechá na závěrečnou řeč, kdy už se na to nedá reagovat, jestli i téma sociálních služeb a to, o čem my se tady bavíme, jestli stojí mu za to, aby tady vystoupil a vysvětlil ty věci, rozptýlil případně pochybnosti, vyjádřil se k pozměňovacím návrhům, jak o tom teď hovořila Jana Pastuchová, a bylo by to fér, abychom případně mohli na to reagovat, anebo jestli to nechá na závěrečné slovo, kdy pak zase můžou vystoupit jenom s přednostním právem, tudíž se to zase promlčí. Tak by bylo dobré, já ho vyzývám takhle podruhé, aby k tomu se vyjádřil. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a ještě s přednostním právem je přihlášena paní poslankyně Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Velice stručně - jenom když jsem byla zmíněna, samozřejmě to je oblast, na které mi dlouhodobě velice záleží, tak chci velice stručně zareagovat, že pamatuji leccos, ale nepamatuji si, že by tady v minulém volebním období, když bylo hnutí ANO ve vládě, navrhovalo ať už zvýšení I. a II. stupně u příspěvku na péči, anebo právě V. stupeň. Ano, měli jste ho v programu. Jsem moc ráda, že se na tom shodneme. Jsem moc ráda, že dnes uděláme ten krok směrem k větší podpoře těch, kdo jsou opravdu potřební, lidí, kdo opravdu naprosto jsou odkázáni na pomoc ostatních. Jenom chci říci, ať je to fér - když už si tady takto připomínáme věci, tak je potřeba si připomenout, jak konkrétně se k tomu stavělo hnutí ANO, když mělo tu možnost tyto věci z vlády rozhodovat. A já si dovolím závěrem podotknout, že tohle je stejně pouze první krok, co dnes děláme. My potřebujeme zásadní reformu a vím, že se to na Ministerstvu práce připravuje, co se týče toho, aby posudková služba vůbec zvládla demografický vývoj svých posudkových lékařů, a vím, že se na tom pracuje.

A poslední věc. Potřebujeme taky další kroky k podpoře neformálních pečujících, těch lidí, kteří se starají o lidi, kteří jsou doma. Je to velice náročné a já jenom odcituju, co dlouhodobě navrhují právě organizace věnující se systémové podpoře neformálně pečujících, že bychom měli být schopni nabídnout garantované odlehčovací služby. Takže pokud budeme dnes odcházet s tím, že schvalujeme první kroky podpory systémové, a potom budeme dokročovat třeba čtrnáctidenním odlehčovacím službám, dovolené ročně pro neformálně pečující, že se o takovýchto věcech budeme dál bavit - já budu hrozně ráda. Děkuju za podporu těch věcí, které pomůžou lidem, kteří pomoc opravdu potřebují.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Následují tři faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Jana Pastuchová, potom paní poslankyně Věra Adámková a pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak, paní poslankyně Richterová, teď jste tomu dala, to asi nestihneme už odhlasovat, protože vy vždycky, když se vás na něco zeptáme, tak vy vždycky, co uděláte: střelíte do ANO, co tady neudělalo ANO. Já jsem vám tady dala dotaz, přímo na vás, že vy jako Pirátka, která jste byla v minulém volebním období ve výboru pro sociální politiku, jste hlasovala úplně pro všechno. Navrhovali jste tady při covidu věci, které by stály tolik peněz! A teď já se vás ptám, jste tu čtyři, jestli ani vy čtyři se nevzepřete té odéesce, která na to nechce dát peníze, a nezvednete ruku pro I. stupeň, 500 korun pro ty lidi? Vy neumíte nic jiného než prostě - Babiš, ANO nic neudělalo. Vždyť už je to trapné! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další paní poslankyně Věra Adámková a potom pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jsem velmi bedlivě poslouchala všechno, co jste říkali. Samozřejmě že jsem velmi ráda jako doktor, který pracuje čtyřicet let ve zdravotnictví, za pomoc, protože sociální a zdravotní problematika je velmi propletena a my ty lidi dostáváme na starost. Ale opravdu velmi, velmi žádám, zvažte, že I. stupeň invalidity není nic lehkého pro ty lidi. Oni nejsou neschopni ze své vůle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP