(14.30 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Pak tady byla otázka odchodu úředníků ze stavebních úřadů. Pokud teď někteří úředníci odcházejí třeba do předčasného důchodu a jako důvod uvádějí nový stavební zákon, nové předpisy a digitalizaci, tak mi věřte, že z tohohle radost určitě nemám, ale položme si otázku, zda by k těmhle těm odchodům nedošlo, kdyby stavební zákon a digitalizace vypadaly jakkoliv jinak. Samozřejmě, ať ta legislativní změna nebo nástup digitalizace přinášejí obrovskou změnu, která vyvolává obavy, ale je to nutná a pozitivní změna, kterou tahle země už roky potřebuje a žádná z předchozích vlád, ani z vlád ANO, ji nebyla schopna dodat. Mimo jiné, i ten původní zákon, respektive rekodifikaci stavebního zákona, který ještě připravovala moje předchůdkyně, pak zamítl Senát, nový stavební zákon po všech dohodách nakonec schválila Sněmovna i Senát.

Personální situace na stavebních úřadech není dobrá dlouhodobě a některé pozice se nedaří obsadit třeba roky, často tam velký objem práce odvádějí za ne úplně odpovídající platy už jen ti největší srdcaři. Snažíme se to změnit. Část staveb přešla na Dopravní energetický stavební úřad pod Ministerstvo dopravy, kde mají povolování na starost specialisté. Nový stavební zákon přináší významné zjednodušení. Objem úkonů na menších stavebních úřadech se snižuje o 30 až 40 % a část těch procesů se automatizuje, a vedle toho jednáme i s Ministerstvem práce a sociálních věcí o změnách v tabulkových platech. Díky digitalizaci stavebního řízení budeme mít přesná data o vytížení jednotlivých úřadů a na to se má navázat, jak předpokládá i zákon, v budoucnosti výkonnostní financování. Zkrátka úřady, které mají více práce, dostanou také více peněz, budou mít možnost své zaměstnance lépe zaplatit.

Všechny tyhle změny, o kterých jsem hovořil, samozřejmě potřebují svůj čas, aby se projevily, ale přijde mi, a nejenom vystoupení pana poslance, ale že už teď opozice bez rozmyslu střílí úplně do všeho, co je spojeno s novým stavebním zákonem a digitalizací stavebního řízení, byť v květnu loňského roku ten stavební zákon prošel konsenzuálně i díky hlasům opozice. Chápu, že se blíží volby a třeba i hnutí ANO tímhle tím možná politikařením získá pár laciných bodů u voličů. Občanům ale šíření polopravd, nepravd a paniky nepřináší nic moc dobrého.

Nový stavební zákon je především technický nástroj, který má sloužit stavebníkům a úředníkům, přinese kratší povolovací lhůty, je jeden proces povolení stavby. Podařilo se nám odstranit v podzákonných normách zastaralé požadavky - například na proslunění, věci týkající se maxima, minim parkovacích míst, zjednodušila se dokumentace a díky digitalizaci bude možné skutečně veškerá povolení, vyjádření a dokumentaci dostat konečně online. Všechny dotčené stavební úřady, stavebníci budou pracovat a komunikovat v jednom propojeném systému. Budete přesně vědět, v jaké fázi je vaše žádost, kdo už se vyjádřil nebo popřípadě kde se zasekla. Možný přínos pro ekonomiku se počítá v miliardách a trochu mě zaráží, když vidím podle mě i různé poměrně sobecké snahy celou tu věc zase o něco odložit, nebo dokonce zastavit.

Digitalizaci stavebního řízení tahle země potřebuje dlouho. Bude chvíli trvat, než si vše úplně sedne, ale potom se už ke starým pořádkům nikdo vracet nebude. A pokud i po tom všem, co jsem tady shrnul a řekl, budete dále nespokojeni a ptát se, proč už digitalizace stavebního řízení dávno není, tak já bych vás možná vyzval, ať se trošku mrknete i do zrcadla. Hnutí ANO vedlo Ministerstvo pro místní rozvoj osm let, už v roce 2014 mělo v rukou analýzu, co je třeba v digitalizaci stavebního řízení udělat, i studii proveditelnosti. Z nějakého důvodu se ale soutěže na dodavatele vypsaly až několik dní po volbách v roce 2021, 2014 podklady, 2021 po volbách, kde bylo jasné, že už ANO nebude pokračovat v této vládě nebo ve vládě, která je zde, byly vypsány ony soutěžní dialogy. A teď mi přijde, že je až jako trošku drzost ptát se, jak to, že to všechno není hotové. A já se tedy můžu ptát, proč, když jsem přebíral Ministerstvo pro místní rozvoj, neměla paní místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová na ministerstvu kvalifikované lidi, kteří to DSŘ mohli připravit? To odpovědné oddělení vzniklo pozdě a málokdo tam vydržel (víc) než pár měsíců. Tak mě by zajímalo, kdo to tedy na tom MMR připravoval. A mě by fakt někdy zajímala odpověď na to, co tam dělal pan Luděk Šteffel, obviněný v kauze Dozimetr, který tam bral zhruba milion za nějaké poradenství a měl řídit fakticky proces přípravy digitalizace. (Tuto část jednání provázejí nesouhlasné výkřiky poslanců z řad ANO.) Já, když jsem dostoupil (nastoupil?)...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, že vás přeruším, pane ministře, prosím kolegy, aby nepokřikovali (Ministr: Já už budu končit.) a nepřerušovali pana ministra. Děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Když jsem dostoupil (nastoupil?) na Ministerstvo pro místní rozvoj, tak jsem se rozhlédl, co tam zůstalo - soutěže předražené nejmíň o miliardu, informační systémy bez automatu (?) pro úředníky i stavebníky, které neodpovídaly požadavkům nového stavebního zákona, a měli jsme dobré důvody ty soutěže zrušit, zaorat to pod zem a začít skutečně na zelené louce znovu (Projevy nesouhlasu z řad poslanců ANO.), což mimo jiné svými rozhodnutími nedávno potvrdil antimonopolní úřad, což byl jeden argument, který zde zazněl - neměli jste právo ty zakázky, jak jsme vypsali, těsně po volbách zrušit. Za jediný rok jsme přišli s novou funkční architekturou a vysoutěžili dodavatele. Že do toho pak házejí vidle firmy, které přes ÚOHS vedou svůj konkurenční boj, je věc druhá. Ale já si myslím, že zázraky se nedějí jenom o Vánocích, takže postupně přebíráme jednotlivé verze těch informačních systémů, teď v dubnu je budu představovat v Brně na stavebním veletrhu, od poloviny května je budou mít v ruce i úředníci a v červenci budeme moct tak, jak předpokládáme, startovat.

Omluvte mě za delší vystoupení. Tady už v té věci zazněla spousta věcí a byl jsem několikrát vyzván panem poslancem právě v projednávání zařazení bodů, tak možná jsem zodpověděl jeho otázky a nebudeme to tady muset poslouchat každou další schůzi, čímž si můžeme ušetřit drahocenný čas na projednávání zákonů, které nás čekají. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem vystoupí Alena Schillerová, paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan předseda Tomio Okamura, také s přednostním právem. Prosím, máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, pane ministře, vy máte hrozné štěstí, že mí kolegové nemohou reagovat, protože jsou velmi, velmi rozčilení, paní místopředsedkyně Sněmovny, pan kolega Pražák, pan kolega... (Nápověda.) ... Králíček byl velmi rozčílený. Děkuju vám, paní ministryně, za pomoc. Vidím, že jste to sledovala pečlivě, protože co slovo, to perla. Přestaňte jsem tahat ty lži, prosím vás, nějaké Šteffely a podobně - tisíckrát opakovaná lež se nestane pravdou. Nestane se pravdou! Ale hlavně vysvětlete, co jste udělal vy, protože moc toho není. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Tak, a teď přejdu ke svému bodu. Vážené dámy, vážení pánové, když vláda před rokem aktualizovala své programové prohlášení, vypustila z něj jeden ze svých klíčových slibů, tedy že nebude zvyšovat daně. Otevřela si tak prostor pro daňový balíček Zbyňka Stanjury, který přinesl nejvyšší zvýšení daní a odvodů v novodobé historii České republiky. Jiné sliby však ve svém aktualizovaném programovém prohlášení ponechala a jedním z nich je zvýšení slevy na poplatníka, tedy slevy, která všem lidem zvedá výplatu. Zvýšení slevy na poplatníka je přitom naprosto logický krok zejména v situaci, kdy se představitelé vlády chlubí tím, jak se v České republice konečně zvyšují a mají zvyšovat jak nominální, tak reálné mzdy, a navíc v situaci, kdy se od posledního zvýšení této slevy v lednu 2022 naší zemí prohnala zhruba 30% inflační vlna. O to více šokující jsou nejnovější výroky ze strany představitelů ODS a TOP 09, že vláda patrně nehodlá brát vážně ani své před rokem aktualizované programové prohlášení a k očekávanému zvýšení slevy na poplatníka dojít nemá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP