(14.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Ptám se, proč, dámy a pánové z vládních lavic, co se prosím pěkně stalo od 1. března loňského roku, kdy vláda představila svůj nový plán na zbytek svého volebního období? Co se za rok stalo tak nečekaného, že to zamíchalo kartami veřejných financí v naší zemi, že vláda opět nehodlá plnit ani své základní sliby, které přitom dala milionům občanů této země? Nemůžete se vymlouvat na žádnou novou válku, na žádnou novou energetickou krizi ani na živelnou katastrofu. Ne, pokud vládě nevycházejí peníze, je to dáno maximálně tím, že místo snižování provozních výdajů provozní výdaje zvyšuje, že místo řádného výběru daní na šedou ekonomiku kašle, že se chybnou daňovou politikou připravila o desítky miliard korun ve prospěch bank a zahraničních obchodních řetězců. Nebylo by fér to programové prohlášení zrušit úplně? Proč vláda zatěžuje veřejnost svými planými sliby, které nevydrží ani pár měsíců?

Dovolte mi, prosím, abych využila dnešního jednání a obrátila se na zástupce vlády s prosbou o informaci, zda postoj ODS a TOP 09 ke zvyšování slevy na poplatníka je postojem celé koalice. Jak se k do očí bijícímu porušování vládních slibů staví údajné sociální svědomí Fialovy vlády, tedy křesťanští demokraté nebo Piráti? Co se tak zásadního změnilo, že by se základní sleva zvyšovat neměla?

Chtěla bych upozornit, že porušení tohoto slibu bude mít negativní vliv na rodinnou politiku, na spotřebu, na úspory i na křehké oživení našeho hospodářského růstu. Bude mít samozřejmě negativní vliv i na důvěru lidí a firem k daňovému prostředí v naší zemi, protože takto flagrantní pohrdání programovým prohlášení skutečně nemá obdoby. Těžko se pak kdokoliv může divit, že má podle Akademie věd vláda důvěru jen 2 % naší populace.

Děkuji za pozornost a prosím o zařazení mimořádného bodu s názvem Informace o zvýšení slevy na poplatníka v souladu s programovým prohlášením vlády. Prosím to zařadit jako první bod dnešního jednacího dne. Pokud by to neprošlo, tak jako první bod jednacího dne v pátek tohoto týdne. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců ANO:)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura, poté je přihlášena paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, jako první bod bych chtěl zařadit na dnešní schůzi Sněmovny bod s názvem Zdražování pokračuje a Fialova vláda to neřeší. Například ceny nájemného v bytech vzrostly meziročně o 7 %, ceny vodného a stočného o více než 10 % a ceny elektřiny o 13 %. Nadále pokračuje prudký růst cen klíčových komodit, zboží a služeb. Dle údajů Českého statistického úřadu za letošní březen meziročně dramaticky vzrostla zejména výše poplatku za dálniční známku o 53 %. Dále, jak už jsem uvedl, meziročně vzrostly ceny nájemného, vodného, stočného, ceny elektřiny a tak dále. Ceny stravovacích služeb meziročně vzrostly o 8 % a ceny ubytovacích služeb o 9 %, což poškozuje a ohrožuje jak spotřebitele, tak i živnostníky.

Tato situace samozřejmě negativním způsobem ovlivňuje kupní sílu českých domácností, a tím pádem i celkovou spotřebitelskou poptávku. V důsledku toho nelze v blízkém časovém horizontu stále očekávat výraznější hospodářský růst. Samozřejmě, jednoduchým řešením, ke kterému doufám všichni směřujeme, je ukončení škodlivého působení Fialovy vládní pětikoalice, kterou je potřeba vyměnit za kompetentní vládu odborníků, která opět nastartuje hospodářský růst. Z pohledu SPD je potřeba také zároveň snížit daňové zatížení živnostníků a nekompromisně zajistit snížení cen základních životních potřeb typu potravin, energií a nákladů na bydlení.

Druhým mimořádným bodem - a to je předřazení bodu, rád bych předřadil bod číslo 31, tisk 8, rád bych předřadil jako druhý bod této schůze Sněmovny zákon SPD o referendu. Zákon o referendu tady podávám už třetí volební období za sebou a stále nám ho tady ostatní strany blokují. Chtěl bych vás požádat, abyste konečně ten zákon o referendu z pera SPD, který tady leží už třetí volební období, předřadili konečně na schůzi Poslanecké sněmovny, abychom ho mohli projednat.

Hnutí SPD si slibuje od zákona o referendu zkvalitnění úrovně demokracie v České republice, přičemž zákon o referendu je v jiných evropských zemích běžnou praxí. Hnutí SPD v tom našem návrhu o referendu, který navrhujeme, navrhuje, aby občané mohli v podstatě hlasovat o všech závažných otázkách, na které si sami občané nejprve sesbírají podpisy k vyvolání referenda.

Já jsem v minulém volebním období navrhoval, aby to bylo 100 000 podpisů, bral jsem si v tom poměru k počtu obyvatel příklad ve Švýcarsku. Ale poté, co náš zákon prošel prvním čtením - což bylo poprvé v historii České republiky, že něčí zákon prošel přes první čtení v Parlamentu, co se týče zákona o referendu, takže to se nám povedlo, to byl velký úspěch SPD - ten boj za demokracii, chceme, abychom byli skutečnou demokratickou zemí, nikoliv pseudodemokracií tím, co tady předvádí Fialova vládní pětikoalice - cenzura, šikana názorových oponentů, k tomu se ještě dostanu. My ale chceme, aby zákon o referendu v souladu s ústavou - česká ústava ho předpokládá dokonce - aby byl v České republice přijatý. Takže my navrhujeme v tom zákonu poté, co jsme viděli, že náš zákon o referendu se sice v minulém volebním období dostal konečně do prvního a následně i do druhého čtení, ale pak ho ostatní strany zablokovaly v závěrečném třetím čtení, tak my jsme v tom návrhu v tomto volebním období zvýšili počet podpisů na 250 000, abychom zvýšili možnost toho, že snad některá jiná strana v Poslanecké sněmovně bude zpytovat svědomí a pomůže nám zákon o referendu prosadit. Zatím tady v tomto smyslu žádná strana není, která by chtěla náš návrh pomoci prosadit, protože náš návrh je samozřejmě demokratický v tom smyslu, samozřejmě ve všem, protože je to referendum, ale my chceme, aby se mohlo hlasovat i o mezinárodních smlouvách.

To znamená, tady jsme v tom jediní, osamocení, ale budeme za to dál bojovat, protože v okamžiku, kdy si statisíce občanů sesbírají podpisy pro vyvolání referenda - my navrhujeme 250 000 - tak nevidím jediný důvod, proč by si občané toto referendum nemohli tímto způsobem vymoci. Takže samozřejmě pakliže by si na základě našeho návrhu sami občané sesbírali podpisy pro vyvolání referenda, například že by chtěli odvolatelnost politiků, že by chtěli přímou trestní odpovědnost, hmotnou odpovědnost politiků v exekutivě - konkrétně řečeno, nechápu, proč nemá ministr hmotnou odpovědnost, nechápu, proč hejtman nemá hmotnou odpovědnost. To je mimochodem jeden z klíčových návrhů SPD, který nám tady blokují pořád ostatní strany, proto se ani nedivím, že nechcete, že je takový odpor proti SPD, protože samozřejmě tu přímou hmotnou odpovědnost, takzvanou péči žádného hospodáře - tu mají dneska všichni ředitelé firem, všichni jednatelé firem, dokonce i státních, například ředitel domova důchodců, ředitel školy mají hmotnou odpovědnost, takzvanou péči řádného hospodáře - to znamená, když způsobí nějakou škodu, jsou odpovědní svým vlastním majetkem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP