(16.50 hodin)
(pokračuje Viktor Vojtko)

Jednak je tam explicitní úprava kontrasignace předsedy vlády či pověřeného člena vlády u příslušných rozhodnutí prezidenta a asi tou nejzásadnější navrženou změnou jsou posuny termínu u náběhu systému eLegislativy z důvodu jeho testování potřebného proškolení uživatelů a nutných změn návazných systémů a procesů na různých institucích včetně Sněmovny a Senátu. Konkrétně ty navržené posuny termínu jsou u mezinárodních smluv na 1. prosince letošního roku, u vyhlášek a nařízení vlády na 1. dubna roku 2025 a u zákonů na 15. ledna 2026.

Tím důvodem je především to, že celý systém eLegislativy představuje opravdu významnou kvalitativní změnu v digitalizaci celého procesu tvorby legislativy. Je to vlastně největší změna tohoto procesu řekněme za posledních 240 let. Celý systém má zhruba 26 milionů fragmentů, to je těch jednotlivých odstavců, které máme v různých předpisech, se kterými se potom pracuje jak v rámci novelizace, tak jednotlivých návrhů. Vzhledem k tomu, že termíny náběhu jsou poměrně brzké, byl po diskusi zvolen nosičem tento zákon, ač si uvědomuji, že to není úplně šťastný přílepek v tomto případě, tak přece jenom je to asi zákon, který je tomuto tématu nejbližší.

Děkuju za pozornost. Ještě se k němu samozřejmě přihlásím v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde faktickou poznámku paní poslankyně Ožanové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, šťastný přílepek neexistuje. Já jsem to poslouchala a pořád jsem si říkala, který zákon projednáváme? Je to zákon o úřednících územních (samo)správných celků a tohleto je to tedy hodně, hodně divoké. Promiňte mi to, já jsem tam o těch úřednících nic neslyšela. Chápu, že to dostal kolega Vojtko, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, nicméně to je extra přílepek. A žádný vhodný - prosím vás, to tam fakt nemá co dělat. Tak to dejte zvlášť jako návrh zákona, vždyť to děláte běžně, že dáváte poslanecké návrhy zákonů, ale tohleto v zákoně o úřednících, prosím vás, to fakt nemá co dělat. Promiňte mi, to je přes čáru.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou pan poslanec Vojtko. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuju za slovo. Já si dovolím zareagovat. Já jsem se za to jednak omluvil, jednak se to těch úředníků samozřejmě velmi výrazným způsobem týká z pohledu toho dopadu, takže myslím si, že pokud někdo bude chtít najít souvislost, tak ji tam samozřejmě najde. Když ji nebudete chtít najít, tak ji nenajdete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano a opět faktická paní poslankyně Ožanové. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Byla velmi zajímavá reakce na mou faktickou poznámku. Víte, já nevím, jak si ten úředník samosprávného celku, jak ho bude zajímat, co podepisuje prezident, co je v mezinárodních smlouvách, jak se to dotýká výkonu jeho práce. Samozřejmě vše souvisí se vším, takže rovnou můžeme v jakémkoliv zákoně, cokoliv se týká úředníků - prosím vás, opravdu mezinárodní smlouvy, podobné věci, co podepisuje prezident, co podepisuje kancléř Poslanecké sněmovny, zákon o úřednících samosprávných celků! Prosím vás, zkuste přece jenom zvážit, zda to nedáte zvlášť jako zajímavý pokus, ale fakt relativně zákon, který je pořád v rámci možností - nechci výjimečně lichotit panu ministrovi, ale v rámci možností - je relativně v pořádku, tak najednou do toho prásknete něco takového. Kolegové, zkuste to příště nedělat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a dočkal se pan poslanec Havránek v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, i já vás zdravím a také zde velmi krátce odůvodním svůj pozměňovací návrh, který je reakcí na pozměňovací návrh pana kolegy Viktora Vojtka, v něčem možná o něco ambicióznější, mnoho je v něm společné. Já si proto dovolím shrnout to, co je rozdíl oproti pozměňovacímu návrhu pana kolegy. Konkrétně jde o to, že tedy termín zahájení používání eLegislativy pro akty podle § 3 zákona č. 222/2016 Sb. neboli akty mezinárodního práva zůstává dle plánu a bude jím 1. červenec 2024, protože já osobně jsem přesvědčen, že opravdu po těch mnoha odkladech si tento systém už zaslouží svůj náběh, i když bude tedy takto odstupňován. Následně termín pro zahájení používání eLegislativy pro akty podle § 4 zákona č. 222/2016 Sb., tedy takzvané jiné akty, vyjma nálezu Ústavního soudu, zde je termín účinnosti navržen od 15. ledna 2025. Stejně tak termín 15. ledna 2025 platí pro vyhlášky a nařízení vlády, a s panem kolegou Vojtkem máme stejný pohled na to, co se týče všech zákonných předpisů, u nichž by ten náběh byl 15. ledna 2026. Děkuju za vaší pozornost a přihlásím se samozřejmě následně i do další části rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde faktickou poznámku paní poslankyně Ožanové. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já jsem původně myslela, že tady jenom všichni řekneme svoje pozměňovací návrhy, které se budou týkat výhradně zákona, bylo to věcné, ale já si dovolím na základě toho, co už udělal kolega Vojtko, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, kolega Havránek, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, podívala jsem se teď do toho pozměňovacího návrhu. Stanovíme postup podepisování právních předpisů, týká se to Národní bezpečnostní rady. Dále stanoví se, že prezident republiky podepisuje svá rozhodnutí, která jsou vyhlašovaná ve Sbírce zákonů, a tak.

Jak to souvisí s úředníky samosprávných celků? Já jsem se podívala do vaší důvodové zprávy - fakt nijak. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Faktická poznámka pana poslance Vojtko. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuju. Já ještě si přesně dohledal tu souvislost s úředníky územních (samo)správných celků. A vzhledem k tomu, že i kraje mají zákonodárnou iniciativu, i jejich úředníci budou s tím systémem eLegislativa pracovat, takže tam je ta vazba úplně přímá. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a z místa se hlásí pan předseda Michálek v rámci obecné rozpravy. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, my tady teď projednáváme v zákoně o úřednících návrh odkladu náběhu systému eSbírka, eLegislativa - nebo eLegislativa tedy, přesněji řečeno - který se týká všech nás. Ta eLegislativa se úplně tak moc netýká úředníků samosprávných celků, s výjimkou těch, kteří se podílí na přípravě třeba připomínkového řízení a podobně, ale týká se všech nás, kteří tady sedíme, protože s tím systémem budeme jednou pracovat - aspoň říkám doufejme budeme jednou pracovat, protože ta historie už je tak dlouhá, tak velmi dlouhá, a není to jenom odpovědnost současného vedení ministerstva, protože ten projekt už se tady táhne mnoho a mnoho let a už sežral 700 milionů korun.

Já chci říct za nás za Piráty, že my jsme nikdy nechtěli tenhleten systém v téhleté podobě, protože existovalo řešení, které se dalo udělat daleko levněji, mohli jsme koupit náplň těch zákonů a zvalidovat si ji do nějakých 5 milionů, mohli jsme převzít systém z Evropského parlamentu, kde dneska existuje velmi sofistikovaný systém na pozměňovací návrhy. Místo toho jsme sami začali vymýšlet vlastní řešení, ale dobře. Předchozí politické reprezentace rozhodly, tak jsme do toho systému nastoupili. A když už se tedy vyvinul, tak ale si myslím, že by měl být nasazen v nějaké rozumné době, a já už v minulém volebním období, když jsem byl předsedou podvýboru pro eLegislativu a eSbírku, tak jsme každý čtvrt roku si zvali zástupce Ministerstva vnitra, aby nám reportovali progres toho systému. Tehdy, myslím, že to bylo snad v roce 2022 nebo 2023, jsme měli svatosvaté přísahy toho, že ten systém, když ho odložíme na základě projednání na výboru, tak že potom už bude řádně fungovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP