(19.20 hodin)
(pokračuje Renáta Zajíčková)

Ale ještě předtím, než začnu, tak bych tady vůbec chtěla do éteru udělat takový povzdech. Ano, já si myslím, že co je lidstvo lidstvem, tak se zaobírá myšlenkou, zda regulovat, nebo zda neregulovat návykové látky, a myslím si, že lidstvo nedospělo k ideálnímu řešení. Prostě jsou tady názory, které říkají: absolutní zákaz, absolutní prohibice, jsou tady názory, které říkají: regulovat to. Opíráme se o nějaká data, o nějaké studie, ale prostě není ideální řešení. Návykové látky, ať už je to alkohol, cigarety, kofein, další návykové látky, drogy a podobně, tu prostě s námi jsou, budou a my musíme vybalancovat a najít nějaké nejoptimálnější řešení. Ano, ani tento zákon není dokonalý a nepochybně neodstraní užívání návykových látek. Pořád tady bude skupina lidí, kteří kratom nebo jinou látku požijí.

Ještě bych tady chtěla malinko reagovat na paní profesorku Adámkovou, která tady zmínila, že právě ty podzákonné normy, které na to budou navázány... (Hlasité hovory v sále.) Mohu požádat, paní předsedající?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, rozumím, paní poslankyně. Kolegyně, kolegové, prosím! Děkuji.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: ... která tady právě hovořila o těch podzákonných normách, hovořila tady o tom, že to může mít pozitivní vliv právě na mladé lidi, a to je to, co já vlastně nejvíc očekávám. Víte, já si vždycky říkám: dospělý člověk ať si dělá, co chce. Pokud si chce ničit zdraví, ať si ho ničí. Ale my dospělí musíme ochránit malé děti, mladé lidi, kteří jsou pod velkým tlakem, vábení různých svodů, nedokážou jim odolávat, připadají si, že když si vezmou jointa, budou součástí party a tak dále. Prostě jsou ještě nevyzrálí a ty my musíme pohlídat. Proto jako pedagožka, celoživotní pedagožka, vítám, že vůbec tenhle zákon přichází, že uvidí světlo světa, byť možná třeba ještě s nějakými nedokonalostmi, které samozřejmě v průběhu času nepochybně napravíme.

Paní Adámková tady zmínila právě ty podzákonné normy. Je pro učitele, vychovatele velmi důležité, aby měli vyhlášky, metodiky, návody, které budou přesně popisovat, doporučovat, jak reagovat v dané situaci, jak tedy reagovat, když zjistíte, že v domově mládeže, kde jste přes noc vychovatelem, dojde k nějakému požití dejme tomu nějaké návykové látky. Čili to je to moje očekávání, které z tohohle zákona plyne, že na to budou navázané podzákonné normy s jasnými pravidly, metodikami a návody, jak posuzovat konkrétní situace ve školách nebo na internátech. Vzniknou nové možnosti, nástroje pro řešení problémů, které souvisí s návykovými látkami. Takže to je to, co od toho očekávám, a buďme prosím v tomhle rozumní, racionální. Prostě nikdy nenajdeme polohu, která bude vyhovovat všem. A to, že se tenhle problém musí řešit, je nabíledni.

Zmíním ještě poslední téma. Já jsem jednou z předkladatelek pozměňovacího návrhu, který se týká jedné problematiky, která v tom zákoně je a na kterou nás upozorňovala Legislativní rada vlády. V původním pozměňovacím návrhu je vlastně stanoveno, že je zakázaný vývoz psychomodulačních látek, a Legislativní rada vlády upozorňuje, že vlastně to slovo vývoz, nebo naopak zákaz toho vývozu, není v souladu s právem Evropské unie, a že pokud tam toto slovo zákaz bude, tak je velmi pravděpodobné, že Evropská komise to vyhodnotí jako rozpor se zásadou svobody volného pohybu zboží. Proto, protože chceme, aby tato právní norma byla co nejdříve přijata, myslím, že je dobré, abychom narovnali to znění s právem Evropské unie a nezahrnovali do návrhu úpravu, která právě může zdržet nebo zablokovat celý proces schvalování tohoto zákona. Čili proto v pozměňovacím návrhu, který předkládám se svým kolegou panem Michálkem a panem Kuchařem, je změna v tom, že se doplňuje slovo vývoz, který bude možný za určitých konkrétních podmínek, samozřejmě tu budou stanovena jasná pravidla, kdy je možné vyvážet, kam je možné vyvážet a podobně.

Takže budu moc ráda, když tento pozměňovací návrh podpoříte tak, aby právě ten proces v Evropské unii byl co nejrychlejší a byla šance, že tento zákon bude brzo notifikován. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Farhana. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Já budu stručný. Teď mě pobavilo - dostal jsem teď jedno video z televize, kde mluví odborník, pan protidrogový koordinátor Vobořil, a jelikož tady paní předřečnice, vaším prostřednictvím, ho zmínila jako odborníka, tak asi odborník na drogovou politiku bude, ale jak nám tady říkala paní předsedkyně zdravotního výboru, je to poslanecký návrh, který je předkládán, a teď to video, které jsem dostal z televize - nebo nedostal jsem ho z televize - tak tam bylo docela z mého pohledu, a na to asi pan Vobořil odborník není, protože říká, že tady leží jeho novela o psychomodulačních látkách.

Takže já jenom předpokládám, že je to novela poslanců, kteří ji předkládají, a ne novela pana Vobořila, který říká do televize: "V Poslanecké sněmovně leží moje novela ve druhém čtení." Děkuji vám. To jsem vám jenom chtěl zmínit, jaký je odborník.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. S faktickou poznámkou se dále hlásí paní poslankyně Němečková Crkvenjaš a připraví se paní poslankyně Zajíčková. Prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji. Ano, samozřejmě tady tenhle návrh byl konzultován i s národním protidrogovým koordinátorem. Je to návrh, který jsme jako poslanci nenapsali sami, to asi od nás ani nikdo nemůže očekávat. Tady byl konsenzus dosažen mezi Ministerstvem zdravotnictví, Úřadem vlády, to znamená odborem národního protidrogového koordinátora, a teď ještě mezi Ministerstvem zemědělství, kteří budou hlavní kontroloři v tomhle případě. Takže opravdu to není návrh protidrogového koordinátora, je to návrh poslanců, nicméně široce konzultovaný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Dále s faktickou poznámkou - není tomu tak, takže se vracíme do obecné rozpravy, a na řadě je pan poslanec Novák. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji vám za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, na jednu stranu jsem přišel poděkovat, na druhou stranu jsem vám přišel říct, co se mi nelíbí, a taky vám řeknu, co sám navrhuji. Dneska už tady zaznělo hodně věcí. Mrzí mě, že tady nesedí ministr Válek. Ministr Válek, kterého jsme několikrát tady z toho místa vyzývali, aby řešil kratom, aby řešil HHC. Nakonec jste to nevydrželi ani vy, koaliční poslanci, a tu práci jste vzali za něj, za to vám patří dík. Zapojili jste do toho celou Sněmovnu, to znamená, že na tom návrhu měla možnost pracovat koalice i opozice. Nicméně pokud by se pan Válek snažil, předložil vládní návrh zákona a vzal si to na starost, koordinoval to se všemi dotčenými ministerstvy, tak bychom například mohli vidět - protože obvykle to bývá, právě i aspoň v kostře - ty podzákonné normy. Byly by a ušetřili byste si sami spoustu času, protože tohle téma by tu nebylo, protože by to bylo předloženo. To mě na tom hodně mrzí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP