(19.40 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

A v neposlední řadě prodej přes e-shop. Mně se docela líbí ten návrh na on-line prodej, kontrola a všechno možné. Vzhledem k tomu, že se pohybuji mezi mladými a vím, jak se některé věci dělají, tak vám můžu zaručit, že to, že budete mít jakoukoliv zábranu v on-line prodeji, tak to neznamená, že přes on-line prodej znemožníte nákup těm nezletilým. Třeba jenom takový příběh: Já mám sedmnáct, ty máš osmnáct, nebo já mám šestnáct, ty máš osmnáct, prosím tě, tak mi to objednej, a až ti to přijde, tak mi to dáš. Jednoduchá forma - kamarád kamarádovi. Vedle toho, když takový kamarád kamarádovi řekne: Prosím tě, zajdi mi pro to do té specializované prodejny, tak to je překážka.

Proto tak, jak jsem už dříve avizoval, avizoval jsem to i v kuloárech, navrhuji k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu pozměňovací návrh, který vlastně zakazuje on-line prodej. K tomuto návrhu se následně potom v podrobné rozpravě přihlásím. Omlouvám se, že jsem byl tak dlouhý, a děkuji, že jste to vydrželi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se s faktickou poznámkou přihlásila paní poslankyně Němečková Crkvenjaš, prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji. Mně to nedá nezareagovat na ty poznámky o primární prevenci. My samozřejmě na primární prevenci myslíme. Jedou programy, z nichž některé už běží, některé jsou v přípravě. Třeba jeden z programů, který jsem osobně iniciovala, aby se teď znovu začal aplikovat, je program Zdravá škola. Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo školství se schází, spolupracujeme. Měli jsme opakovaně k tomu jednání, takže opravdu na to nezapomínáme.

Nebudu už dále zdržovat. Myslím, že bychom si tady mohli povídat ještě dlouho, ale pojďme raději k těm pozměňovacím návrhům ostatním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní se s faktickou přihlásila paní poslankyně Renáta Zajíčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Jenom úplně krátce doplním svoji kolegyni, paní Zdenku Crkvenjaš, prostřednictvím vás, paní předsedající. Vlastně i tento zákon je i tak trošku prevencí. Je to vyslání nějakého signálu do společnosti, že toto se prostě netoleruje, že je to zakázané, že pokud někdo něco prodá dětem pod 18 let, bude za to trestně zodpovědný a podobně. Takže přece i toto, že regulujeme nějaké návykové látky, je svým způsobem prevence. Takže těch nástrojů prevence je samozřejmě více. Souhlasím s vámi, musíme myslet na prevenci, musíme do ní více investovat, ale to je dlouhodobější problém, to se nedělo ani v minulých obdobích. Samozřejmě že se to netýká zdaleka jenom návykových látek, o kterých tady hovoříme, ale týká se to primárně alkoholu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan poslanec Novák se přihlásil k faktické poznámce. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Novák: Omlouvám se, já jsem to nevydržel, snažil jsem se to vydržet. Ano, programy jsou super, ale na ty programy potřebujete finance. Proto jsem tady zdůraznil, že ty finance jste prostě nepodpořili. Mně se alespoň za minulé vlády povedlo hloupých - možná hloupých - 50 milionů, které v tom rozpočtu máte doteď. To je to, co se povedlo mně. Řekněte mi, co se ve financích a v podpoře primární prevence povedlo vám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je do obecné rozpravy přihlášena zatím jako poslední paní poslankyně Martina Ochodnická. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Moc děkuji, paní předsedající. Já bych ráda na tomhle místě trošku shrnula - schválně jsem se přihlásila úplně nakonec - celý ten proces, kterým jsme prošli. Zaznělo tady několikrát, že ten proces a celá ta novela se týká mnoha rezortů. Byla to mezirezortní spolupráce - to bych ráda zdůraznila - po celou dobu. Spolupracovalo na ní nejenom Ministerstvo zdravotnictví, ale také Ministerstvo zemědělství, pan ministr tu sedí, prostřednictvím paní předsedající, za to také děkuji, ale také Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde jsme řešili regulaci reklamy a podobných záležitostí, Státní zdravotní ústav, což bude také důležitý článek v tom celém procesu. Nakonec zmiňuji ty, kteří byli úplně na začátku, a to byl Úřad vlády. Je potřeba to tady zdůraznit, že ti byli opravdu na začátku celého procesu.

Jsem ráda, že přede mnou vystoupil pan poslanec Novák, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, protože my jsme spolu vedli drobný spor na základě nikotinových sáčků, které byly schváleny tak, jak byly schváleny. Dnes vám, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, musím složit omluvu, protože v mnohém, co jste tu zmiňoval při rychlém projednávání té novely, jste měl pravdu. To především v tom, že všechny tyto zákony a novely, kterými chceme regulovat a chránit naše děti, se musí prolínat mnoha legislativami, a na začátku je vždycky ta prevence, která je velmi podstatná.

Sama jsem učitelka a je potřeba toto zdůraznit, že jsme se přesvědčili, dnes si to můžeme říct i na číslech a SZPI nám k tomu dalo data, že on-line prodej nikotinových sáčků - 77 % online prodejců nedodržuje nastavená pravidla, tudíž se projevilo jako nefunkční celé toto opatření, minimálně v on-line prodeji. Proto jsme si na to dali velký pozor při tvorbě této velké novely. Já vám tímto děkuji, protože samozřejmě s tou zkušeností, kterou jste měl, už jste byl před námi, a je potřeba si to tady říci. Tak to jsem chtěla zdůraznit.

Pak tady také zaznělo, že jsme první zemí. Já bych to chtěla korigovat, protože nejsme první zemí. Německo se pokusilo již dvakrát projít notifikací Evropské komise. Stále je to v Německu otevřeno a snaží se stejně jako my tuto novelu předložit a býti tak jakýmsi vzorem pro zbytek Evropy. Řekněme si úplně na rovinu, že celá Evropská unie řeší, jak s tím naložit.

Co se HHC týče, když se podíváme na mapu, téměř celá Evropa je červená. To znamená, téměř v celé Evropě je to zakázáno a všichni řeší neefektivitu toho zákazu, protože jak už se projevilo, ty další látky, které jsou velmi podobné HHC, přichází velmi rychle zpátky na trhy evropských zemí.

Co je důležité říci a za co jsem moc ráda - zaznělo to tu několikrát - že celá ta novela se zpracovávala na půdorysu většiny stran opozičních i koaličních v této Poslanecké sněmovně. Všichni jsme k tomu přistoupili tak, že zodpovědnost bereme na sebe a ta zodpovědnost, to je potřeba říci, se týká právě notifikace u Evropské komise. Je potřeba na rovinu říci, že se může stát, že celá ta práce přijde vniveč a nepodaří se nám to. Přesto jsme si řekli, že si bereme na sebe tu zodpovědnost a že se o to minimálně chceme pokusit.

To, co předkládáme - doufám, že tedy i pan kolega zde naznačil, že poopravil původní názor na tu původní variantu - už není paskvil, ale že je to odpracovaná novela, odpracovaný komplexní pozměňovací návrh, na kterém pracovali všichni ti, kteří se v té problematice pohybují, nikoliv poslanci, kteří mají každý různou zkušenost a různou šíři znalostí, ale především ti, kteří dlouhodobě ve svých pozicích na tomto tématu pracují.

Chtěla bych tu poděkovat jmenovitě pár lidem, a sice paní kolegyni Šebelové, která mnoho z těch jednání, z těch procesů, iniciovala a snažila se za každou cenu dojít k tomu, abychom tu dnes stáli ve druhém čtení a snažili se tuto novelu prosadit. Paní předsedkyni Němečkové Crkvenjaš, která nám byla oporou, ale také panu ministrovi Válkovi, který na začátku nebyl nakloněn. To všichni víme, že nebyl nakloněn regulaci jako takové, ale všichni jsme v rámci té dlouhé cesty udělali spoustu kompromisů a změnili názory na mnoho věcí, a já si toho velmi cením. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP