(19.50 hodin)
(pokračuje Martina Ochodnická)

Abych nezdržovala, vidím, že už se kolegové a kolegyně vrací do sálu, tak nechci prodlužovat celé jednání. Jsem ráda, že jsem tu cestu mohla projít, a doufám, že ta cesta skončí u Evropské komise tak, že nám bude případně novela vrácena s drobnými úpravami, ale že nespadne pod stůl a že se nám podaří toto novelu uvést v praxi. (Hluk v sále.)

A pak už jenom poslední bod, na kterém začíná a končí celá ta dlouhá debata, a to je trh jako takový. Myslím si, že i u nikotinových sáčků...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, paní poslankyně, že vás přerušuji. Paní poslankyně chválila tady některé vaše kolegy a byl velký hluk v sále. Teď právě probíhá závěrečná část její řeči, takže prosím, abyste se trošku zklidnili, popřípadě šli jednat ven do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Nebojte, nebudu děkování opakovat, ale chtěla jsem říci, že ta nejdůležitější část, kterou bychom si tu měli říct úplně na rovinu a která by z této Poslanecké sněmovny měla vyjít jako zásadní sdělení směrem k trhu, je to, že pokud nějaký výrobce či prodejce či distributor přistoupí na to, že vyrábí produkt, který evidentně škodí zdraví našich dětí, a umístí ho, obalí ho do záležitostí, které lákají především malé děti, tak to je velmi špatná zpráva pro nás všechny, protože jestli v některých zemích funguje samoregulace, tak klobouk dolů, ale u nás to tak není. A jestli něco máme naznačit našim prodejcům a výrobcům - a čest výjimkám a jsou takové - tak je to to, že tohle není dobrá praxe a není to dobrý vzkaz nikomu. Vydělávat na dětech a poškozovat tím současně jejich zdraví je hnusné.

Tak já moc děkuji a ještě jednou se omlouvám prostřednictvím paní místopředsedkyně panu kolegovi Novákovi, protože v mnoha věcech jsme se spletli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Milan Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Já bych zareagoval na předřečnici. Ona mluví o tom, jak děkuje všem (Důrazně.), kteří ale legalizují drogy! Ještě jednou - my legalizujeme a dáváme do kamenných obchodů lidem dostupnost těchto drog, a přitom někteří z nich by vůbec třeba potom nesáhli, ale teď to bude legální. Pominu to, že je dobré, aby to děcka nedostala. Toto není poděkování. Tady, kdybychom teď všichni zvedli ruku pro to - ne, Česká republika bude oázou, tady budeme jediní možná v Evropě, kde nebudeme tolerovat žádné drogy - tak potom ano, potom si poděkujeme. Tohle je (Důrazně.) byznys a ti zmrzačení lidé, kteří pravděpodobně budou, protože ty drogy dělají z lidí nelidi, ti tady budou. A je mi líto, nikomu, kdo toto chce podpořit, nechci říkat, že děkuji, ba naopak - nemáme legalizovat drogy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se táži, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Táži se na závěrečná slova - za navrhovatele? Pan poslanec... Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem chtěl poprosit: měli jsme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu na konci obecné rozpravy. Pokud tomu tak už nebude, poprosil bych, zda bychom mohli hlasovat o tomto komplexním pozměňovacím návrhu na začátku podrobné rozpravy. (Předsedající se radí.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, máte pravdu, pane poslanče, ale to se hlasuje až po ukončení rozpravy a po vystoupení těch, kteří mají zájem o závěrečná slova.

Takže ještě jednou se táži, máte zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak, děkuji.

A nyní budeme hlasovat o dvou návrzích, které zazněly. Prvním návrhem byl návrh pana poslance Síly, který navrhuje vrátit návrh zákona garančnímu výboru k novému projednání, a druhým návrhem bude poté hlasování o návrhu paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš o komplexním pozměňovacím návrhu jako základu pro další projednávání. Přivolám kolegy z předsálí.

Zaznamenala jsem zájem o odhlášení. Všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

Mám zde jedno sdělení. Pan ministr Bartoš hlasuje s náhradní kartou číslo 33. Ještě zagonguji.

 

Zopakuji, že jako první, o prvním návrhu, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Síly o vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání. Počet přihlášených se nám ustálil.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeno 133 poslanců a poslankyň, pro 12, proti 77. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o druhém návrhu paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš a hlasujeme o komplexním pozměňovacím návrhu jako základu pro další projednávání.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 134, pro 79, proti 3. Návrh byl přijat.

 

A nyní, než zahájím podrobnou rozpravu, přečtu omluvy. Omlouvá se Andrej Babiš od 18 hodin z pracovních důvodů, Bělor Roman od 19.30 z pracovních důvodů, Benešík Ondřej po celý jednací den - zahraniční cesta, Bžoch Jaroslav od 19 hodin - pracovní důvody, Exner Martin od 20.45 - pracovní důvody, Kolář Ondřej od 18 hodin, Kubík Jan po celý jednací den ze zdravotních důvodů, Lesenská Vladimíra od 17.45 - osobní důvody, Mádlová Ivana od 17 hodin - zdravotní důvody, Malá Taťána od 18 hodin - osobní důvody, Mračková Vildumetzová Jana od 17.30 - rodinné důvody, Nacher Patrik od 19.30 do 22 - pracovní důvody, Oborná Monika od 19 hodin - zdravotní důvody, Okamura Tomio od 16.30 do 19 hodin - pracovní důvody, Sadovský Petr od 17.30 - pracovní důvody, Strýček Jiří od 19.30 - zdravotní důvody, Wenzl Milan od 20 hodin - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Válek Vlastimil od 19 hodin z pracovní důvodů a Marek Výborný od 16.30 do 18 hodin z pracovních důvodů. Toliko omluvy.

A nyní zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se jako první přihlásila paní poslankyně Němečková Crkvenjaš a připraví se pan poslanec Petr Fifka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, paní předsedající. Já se přihlašují k pozměňovacím návrhům uvedeným jako sněmovní dokumenty 4216 a 4203, které jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě. (Hluk v sále.) Zároveň, paní předsedající, dovolte navrhnout...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pardon. Omlouvám se, že vás přerušuji. (Hluk v sále neustává.) Kolegyně, kolegové, prosím o klid! Já vím, že se tomu smějete, tak v tom případě, jestli je to takové vtipné, není slyšet, jaké pozměňovací návrhy paní poslankyně načítá, takže vás prosím o zklidnění. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP