(20.20 hodin)
(pokračuje Tomáš Helebrant)

Vlivem vysokého růstu cen je nutné alokovat v následujících letech ze státního rozpočtu prostředky na takzvanou inflační doložku zakotvenou v zákoně o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Ta v současné době počítá s tím, že výše nesplacené částky finanční náhrady každoročně zvyšuje o míru roční inflace zveřejněnou Českým statistickým úřadem pro kalendářní rok o dva roky předcházející kalendářnímu roku výplaty konkrétní roční částky. Zohledníme-li současnou inflaci, je zřejmé, že nová výše nesplacené částky o inflaci z let 2022 a 2023 by si vyžádala alokaci prostředků státního rozpočtu v rozsahu, který nejenom nebyl předpokládán, ale je též neudržitelný. Navrhuje se proto částečné omezení dopadů inflační doložky s tím, že výše nesplacené částky se bude každoročně zvyšovat o pevně stanovenou procentuální výši odpovídající průměrné inflaci za posledních deset let, to je za roky 2013 až 2022, tedy v prvním případě o 2,26 % a druhý pozměňovací návrh 3,03 %. Jsou to pozměňovací návrhy 4034 a 4035. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Nyní s přednostním právem se přihlásil pan předseda Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Na to nemohu nereagovat. Možná bych si vystačil s faktickou poznámkou, ale možná bych jaksi přeložil to, co třeba ostatní nezavnímali - to znamená, opět se tady vytahují církevní restituce, to znamená to, co tady vlastně bylo schváleno v minulých volebních obdobích, kdy hnutí ANO s podporou komunistů prosadilo zdanění církevních restitucí a skončilo to až u Ústavního soudu. Teď se pro změnu znovu do toho tento problém otvírá a hovoří se, že se opět podmínky církevních restituci mají změnit, že vlastně inflační doložka neplatí a budeme stanovovat nějaký pevný úrok. Mně tedy ten návrh přijde fakt jako velmi nešikovný, když to řeknu velmi slušně, po rozhodnutí Ústavního o zdanění církevních restitucí, protože to samozřejmě popírá legitimní očekávání, jakoukoliv legitimitu zákonodárného procesu. Já to prostě fakt svým způsobem nechápu, proč se to znovu vytahuje a znovu se zpochybňuje dohoda státu a církví z roku 2012. Upozorňuju, dohoda. Dohoda! To znamená, ta známá zásada práva facta sunt servanda, to znamená, smlouvy se mají dodržovat, opět dostává v tomto případě na frak.

A skončím tím, že si nemůžu odpustit, že zatímco tady v pátek jsem si musel vyslechnout, že my lidovci už jsme černým svědomím sociálním vlády, tak já bych to trošku parafrázoval a řekl bych, že když s něčím takovým se přijde ze strany hnutí, které má náznak se někdy prohlašovat za konzervativní, tak skutečně tenhle návrh je pro mě černým svědomím všech konzervativců, kteří volili hnutí ANO, případně uvažují o jeho volbě, protože to s konzervativismem nemá nic společného. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě než dám slovo přihlášeným do obecné rozpravy, mám zde několik faktických. Nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si svého kolegy, ctěného poslance Dufka, nesmírně vážím. Tento pozměňovací návrh - já jsem pod ním taky podepsaná - se netýká toho zdanění, jak vy říkáte, ale bavíme se tady o valorizaci. Jestliže jsme byli schopni snížit valorizaci důchodcům - a můžu si říkat, co chci, o tom, jestli souhlasím, nebo nesouhlasím s tím rozhodnutí Ústavního soudu, ale nesouhlasím s tím, co je tam napsáno, mám jiný názor, ale ctím ho - takže jestliže jsme to byli schopni udělat důchodcům, proč bychom to nebyli schopni udělat u církevních restitucích? To je ten problém. Proto říkám, ctím si, nesmírně si ho ctím, ale v tomto s ním nesouhlasím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou je přihlášená paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedající. Já bych také ráda reagovala na svého ctěného kolegu, vaším prostřednictvím, na pana Dufka. Můžete si projet stenozáznamy, kolikrát já jsem tady žádala jménem i svých kolegů, abychom zařadili tento nový bod - novela toho zákona tam visí už několik měsíců, abychom tady tu diskusi otevřeli a bavili se o tom. Dočkali jsme se akorát toho, že to vždycky smetete anebo to vetujete. Tak se pojďme o tom bavit, protože jestliže dokážeme důchodcům nenaplnit jejich legitimní očekávání, tak nevidím důvod, proč bychom se tady nemohli bavit i o těch inflačních doložkách, které jsou velmi umně nastavené, ale vzhledem k tomu, jak je na tom Ministerstvo kultury se svým rozpočtem a financování kulturních institucí, tak si myslím, že to je legitimní debata, která se tady má odehrávat. Já si myslím, že my jsme využili všech nástrojů, které jsme měli, a myslím si, že je správné, že ten pozměňovací návrh předkládáme, a pojďme o něm diskutovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou vystoupí paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já jsem v tom prvním volebním období, kdy jsem tady byla, zastupovala ANO při vyjednávání k církevním restitucím. Tehdy se navrhovala řada věcí, která měla být pozitivní pro tento stát, a my jsme i žádali církve, aby k něčemu přistoupily dobrovolně. Ale to ne - žádné duchovno, jenom peníze, peníze a peníze. A mě osobně to velmi mrzelo, protože jsem křesťanského vyznání a myslela jsem si, že církev je tady za úplně jiným účelem. To jsem se tedy, pánové a dámy, spletla. Já jsem i vyzývala, aby se církve dobrovolně vzdaly těch neočekávaných zisků, které jim z inflace náleží, ale to také ne, protože ty peníze jsou přece tak strašně důležité při rozvoji našeho duchovna.

To je všechno, co jsem vám chtěla říct. Takže až se potom budete divit, proč máme ty kostelíčky prázdné, je to proto, že jsme dali přednost těm žluťáčkům před tím, abychom vedli občany k víře v Boha. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr Výborný vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Helebrant. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak trapná, ubohá slova předchozí kolegyně, která zde vystoupila, fakt komentovat nechci. Já myslím, že pokud si, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Balaštíková zjistí, co skutečně této společnosti přinášejí církve a náboženské společnosti a taky federace židovských obcí, jak se věnují charitě, jak se věnují školství a vzdělávání, pak možná pochopíte, jak ubohá, ubohá slova jste tady pronesla.

Ale já jsem chtěl reagovat, to jsem se hlásil před tím, na ta slova, na srovnání těch penzistů a církví. No, to kulhá na všechny čtyři nohy nebo na dvě nohy, to je možná trošku teď dáno mým rezortem. Ale tak, přátelé, penzistům tady skutečně nebylo nic ukradeno. Pokud se bavíme o náhradě vůči církvím a náboženským společnostem, to je částečná náhrada za to, co jim ukradl komunistický režim. Takhle to je! Penzistům nic ukradeno nebylo, ti samozřejmě na své penze mají nárok, platí to dnes a bude to platit i do budoucna. Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí paní poslankyně Balaštíková s faktickou poznámkou, poté Berenika Peštová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě, kolegyně a kolegové, jednou. To, co tady pronesl můj předřečník, to bylo ubohé. Víte, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, já jsem nikdy nekritizovala, že obce nepřináší něco do našeho společenství. Já jsem naopak i při tom vyjednávání říkala, že ony opravdu umí působit v sociální oblasti, aby ty finance, které jsou jim vydány, věnovaly do té sociální oblasti, do školství. Takže velmi se pletete a nevíte o tom vůbec nic. Vy jste tady řekl prázdná slova, protože kdybyste něco věděl, tak byste tu nemohl takto hovořit. Vy možná nevíte o ničem nic, protože kdybyste věděl, tak by i zemědělství nedopadalo na kolena tak, jak pod vaším vedením dopadá. Mně se líbí, jak plamenně hovoříte, ale prosím vás, napřed si o těch lidech a o tom všem něco zjistěte a pak teprve mluvte. Já tady s vámi nevedu žádný ústní souboj. Já jsem vyslovila svůj názor a mrzí mě, že nevíte vůbec, jak jsem vystupovala, co jsem říkala, a melete tady nesmysly.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Bělobrádek.

Momentík, já si jenom vyjasním s panem ministrem (K ministru Baxovi.). Vy se hlásíte s přednostním, nebo s faktickou? Dobře, děkuji.

Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP