(20.30 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře Výborný, prostřednictvím paní předsedající, nebo můžu vlastně napřímo - toto je vaše silnější parketa než zemědělství, koukám. V každém případě vy to možná cítíte tak, že důchodcům nebylo nic odepřeno. Já to cítím úplně jinak. Legitimní očekávání - říkám, ctím rozhodnutí Ústavního soudu, nesouhlasím s tím odůvodněním, ale prostě podle mého důvodu, nebo tak jak jsem si to četla, prostě legitimní očekávání nastalo, ale jenom krátkou chvíli. Nabylo to účinnosti, ale jenom krátkou chvíli. Tak to prostě tak nějak je tam napsáno, ve stručnosti popsáno, a já s tím nesouhlasím. Prostě já nesouhlasím s tím odůvodněním a to je moje právo. Že to ctím - ano, ctím, ale nesouhlasím s tím. A já si myslím, že vy tady říkáte o tom, že komunisté sebrali. Ano, to je pravda. Také dostali vráceno, a tak jak ti důchodci, tak i u tohoto díky inflaci byla ta valorizace, a bavíme se o ní. A bavíme se o ní! Když důchodcům jste dokázali ponížit, tak jste měli ponížit i církvi a měli jste s nimi o tom jednat, jestli budou ochotni, tak jako byli, jak museli být ochotni důchodci na to přistoupit, byť legitimní očekávání nastalo. Rozumím tomu, že potom se tady rozjely nějaké kampaně, že někteří důchodci souhlasí a jsou spokojeni se svými důchody. Já nevím, možná v nějakých oblastech ano, ale třeba u nás na tom severu, tam je to docela kruté. Takže já říkám, že osobně si myslím, že vy říkáte: nebyli okradeni - já si myslím, že byli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan poslanec Bělobrádek, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se jen chtěl zeptat, o kolik byla snížena penzistům valorizace penzí vzhledem k inflaci, když to srovnáváte. O kolik byla snížena částka k výpočtu důchodů vzhledem k inflaci? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Pokorná Jermanová nyní vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Helebrandt. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedající. Já bych se chtěla obrátit na pana ministra Výborného. Pane ministře, já tady vůbec nemluvím o těch částkách, kdy se má vypořádat církev ohledně restitucí, my se tady bavíme o té valorizaci, a ten vzorec, který je nastaven, je nastaven tak nešikovně v uvozovkách, že z Ministerstva kultury půjde mnoho milionů církvím, které by se mohly využít třeba na opravu památek, které jsou pro naši tradici důležité. A já chci jenom říct, že my na to upozorňujeme od poměrně - dá se říct od začátku fungování této Sněmovny v tomto obsazení - a narážíme na neochotu o tom diskutovat. Já si myslím, že to je špatně, a pan ministr o tom moc dobře ví, protože já mu to připomínám pořád a pořád, a on mi pořád a pořád odpovídá, že se to Ministerstva kultury a jeho rozpočtu netýká. Týká, protože ty peníze, které byste třeba na tom ušetřili, byste třeba vybojoval do toho rozpočtu, kde je potřebujete, třeba na opravu Nové scény Národního divadla.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, já bych chtěl říct, že skutečně reaguji na pana ministra Výborného. Tady opravdu nejde o to, jestli někdo zpochybňuje práci církví, o tom se tady skutečně nebavíme. My se tady bavíme o tom, jestli ta valorizace má být v takové výši, v jaké je. A pokud jsme tady dávali za příklad důchodce, tak já si myslím, že legitimní očekávání milionu důchodců má samozřejmě také váhu a je to argument proti legitimnímu očekávání církví. My prostě díky inflaci a díky tomu vzorci, který tady je nastaven, se dostaneme do toho, že na to budeme potřebovat prostředky, s kterými jsme nepočítali, a proto navrhujeme změnu tady té procentuální částky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou vystoupí pan poslanec Milan Feranec, poté pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, já zkusím odpovědět, zareaguji na dva předřečníky. Pan Bělobrádek se ptal, o kolik procent byla snížena vůči inflaci. Ten výpočet jednoduchý, ne? Podle inflace, valorizačního vzorce měli nárok na 1 700, dostali nějakých 770 nebo tak nějak. Tak to je 55 %, ne? Proti nároku. To je od odpověď. To je první.

A dále jsem chtěl zareagovat na pana ministra Výborného a spíš jenom to historicky upřesnit - jak říkal, jak komunisté vzali ty majetky. Tak jenom říkám, nebyli to jenom komunisté. Byly to všechny strany Národní fronty a jedna ze stran Národní fronty byla Československá strana lidová, jejíž zkratku nesete dodnes v názvu strany! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K faktické se přihlásil pan poslanec Bělobrádek, poté pan poslanec Heller. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Pro pana poslance Ferance, vaším prostřednictvím. Ne, já jsem se ptal, kolik v tom výpočtu z valorizace bylo sníženo, to znamená, ne kolik procent z celkového výpočtu, ale v tom výpočtu je plná valorizace podle inflace, a já se ptám, když to srovnáváte s penězi u církevních restitucí, kolik bylo u penzí pokráceno? A nepleťte mimořádnou valorizaci a řádnou valorizaci! To je přesně ono! Něco si vezmete, ohnete to! O kolik procent byla v tom výpočtu pokrácena inflační složka výpočtu penzí? To mně odpovězte! A uvidíte, že to nemůžete srovnávat, že to je úplná blbost.

Ano, lidová strana byla v Národní frontě, byla zmrzačena. Její předseda byl vězněn ve Valdicích a dalších těžkých žalářích, umřel v internaci. Čtyři naši poslanci byli popraveni nebo umučeni, mnoho jich - desítky a stovky - byly zavřeny v kriminálech, tak i tam zemřely, a v Národní frontě byla i Národní socialistická strana. Milada Horáková třeba byla v Národní frontě. A to bylo fakt hrozně prima být v Národní frontě, obzvláště po roce 1948! To bylo fakt výborné! To byly totiž hrozně svobodné časy! Tohle je fakt úplně nechutné! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Heller a poté pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jen velmi krátce zareagovat na slova pana Ferance. Bude to přibližně za měsíc a půl, kdy tady budeme hlasovat návrhy na státní vyznamenání, a já osobně tam podávám dvě jména právě dvou poslanců, kteří zaplatili životem a nedostali, v současné době ještě nemají žádné státní vyznamenání, nebyli oceněni, protože ti dva, o kterých tady potom mluvil Pavel Bělobrádek, dostali. Já považuju za naprostou hanebnost principiálně tohle zmiňovat, protože ti lidé zaplatili vlastním životem, a mimochodem, jeden lidovecký poslanec, který tady dneska v lavicích sedí, jeho pradědeček patřil mezi ně, kteří za ně zaplatili životem, a má tu zkušenost. A věřte, že když poslouchá tahle slova, tak se musí za vás stydět! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím poslední přihlášený k faktické je pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já bych chtěl poděkovat kolegům Pavlovi Bělobrádkovi i Šimonu Hellerovi za to okénko do moderní historie a za sebe dodám ještě jedno jméno. 13. května 1948 jedna z prvních obětí komunistického režimu, této zlovůle, byl poslanec této Sněmovny - poslanec této Sněmovny, lidovec Rostislav Sochorec, kterého komunisté umlátili v Brně v kriminále. Tak se trošku chytněte za nos! Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To byla zatím poslední faktická přihláška a nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Baxa - ten ruší svoji přihlášku. Pan poslanec Zdeněk Kettner - toho tady nevidím, není přítomen, a přichází na řadu pan poslanec Jan Berki. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP