(21.10 hodin)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi v zastoupení Ministerstva vnitra vyjádřit souhlasné stanovisko s tím pozměňovacím návrhem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, a jelikož nepadly opět žádné hlasovatelné návrhy, končím druhé čtení tohoto návrhu a končím tím i tento bod.

 

Přikročíme k bodu následujícímu a tím je bod

 

110.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb.,
o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti
a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře,
zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 603/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 603/1.

Nyní požádám, aby předložený návrh z pověření Senátu postupně uvedli paní senátorka Jitka Seitlová a poté pan senátor Ladislav Václavec, které zde oba srdečně vítám. A nyní poprosím tedy paní senátorku, aby se ujala slova. Prosím.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych před vás předstoupila s návrhem senátního návrhu, který je novelou zákona č. 95/2004 Sb.

V současnosti je v regionech naší země značná nedostupnost zubních lékařů. Uvádí se, že jen například v Moravskoslezském kraji je bez registrace u zubního specialisty 150 000 lidí. Velkým problémem je v této souvislosti péče o dentální zdraví dětí. Těch čísel by bylo samozřejmě více, ale vy je většinou znáte, nejsou potěšující. V Senátu jsme proto spolu se senátory napříč senátními kluby, tedy koaličními i opozičními, předložili návrh novely zákona, která by měla umožnit plynulé zapojování zubních lékařů přicházejících do České republiky ze třetích zemí do našeho zdravotnického systému. V tomto okamžiku jde především o specialisty z postsovětských republik, a zejména z Ukrajiny.

Předložená novela vytváří podmínky pro to, aby u nás mohli začít pracovat zubní lékaři přicházející ze zemí mimo EU ihned po nostrifikaci, tedy po úředním uznání dostatečného vzdělání v oboru. Mohli by pracovat pod přímým odborným vedením zkušeného zubního lékaře, takzvaného školitele. Školitel může být zubní lékař, který má nepřerušovanou praxi minimálně pět let, a - to je důležité - smlouvy s nejméně třemi dominantními pojišťovnami v regionu. Teprve následně ten zahraniční lékař může složit aprobační zkoušku, a to nejpozději do tří let.

Současná právní úprava proti tomu umožňuje působit v jejich profesi zahraničním lékařům ze třetích zemí až po složení aprobační zkoušky. Musím říct, že netransparentnost a další nejasnosti vedou k tomu, že tuto zkoušku složí sotva 10 % uchazečů, a mnozí zubní lékaři, kteří přišli do České republiky, proto raději pak odcházejí do Polska, na Slovensko nebo Spolkové republiky Německo, kde již platí právní úprava podobná té, kterou dnes navrhujeme. Podle odborných odhadů je nyní v České republice kolem několika desítek zubařů ze třetích zemí, kteří zatím provádějí méně kvalifikované práce, třeba i zametají, a nelze vyloučit - já myslím, že všichni víte o těch případech - že někteří z nich jsou dokonce zneužíváni k nelegální činnosti.

Když dovolíte, teď tedy shrnu hlavní body té novely, se kterou přicházíme. Jednak rozšiřujeme počet subjektů, které mohou stomatologa pozvat. Má to být navíc Stomatologická komora, Lékařská komora, akreditované pracoviště, anebo zejména krajský úřad. Právě krajský úřad podle toho, jak má situaci zkontrolovanou, protože on zodpovídá také zčásti za to, co se děje v jeho regionu, tak ten si potom může pozvat tyto lékaře, a teprve na jeho pozvání se provádí nostrifikace. Čili není to tak, jak jsme slyšeli od pana prezidenta Šmuclera, že sem někdo přijede a hned je mu umožněno, aby prováděl nějakou zubní praxi.

Chtěla bych říct, že další, co tedy řešíme, je vlastně přímé kontinuální zapojení těch, kteří přicházejí do praxe, a to pod přímým dohledem odborného zubního lékaře. V žádném případě nesnižujeme nároky na kvalitu aprobačních zkoušek, během praxe nemůže ten zahraniční lékař pracovat nikde jinde než u toho školitele, který je stanoven. Přímou odpovědnost za provedení výkonu má ten školicí, ten lékař, který ho vezme, ten stomatolog, čili je tam přímá motivace odpovědnosti za vykonanou práci. To znamená, kdyby ty výkony byly chybné, tak si zkazí nejenom renomé, ale má pak i určité náhrady a velké problémy. Je tedy velká naděje, že takto stážující lékař po úspěšném absolvování zkoušek převezme praxi, pokud dosluhující stomatolog bude odcházet. My tím chceme předcházet také tomu, že se zavírají regionální zubní ambulance, protože tam není nikdo, kdo by v regionech, zejména v těch okrajových částech, ambulanci následně vedl. Musím říct, že jsme si vědomi, že náš návrh celý problém nedostatku zubařů vyřešit nedokáže, myslíme si ale, že pomůže rychleji reagovat na současnou akutní situaci.

Já bych chtěla poděkovat vedení Poslanecké sněmovny a vám všem, kteří jste věnovali pozornost našemu návrhu, za to, že jste návrh zařadili na projednání dnešního dne, tedy co nejdříve v rámci všech návrhů, které tady leží, a domnívám se, že je to proto, že i u vás v Poslanecké sněmovně zaznívá naléhavost zlepšení dostupnosti zubní péče pro naše občany. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní návrh uvede ještě pan senátor Ladislav Václavec. Prosím.

 

Senátor Ladislav Václavec: Dobrý večer, dámy a pánové, paní předsedající, moc děkuji za slovo. Pro mě je to premiéra tady v tom vašem svatostánku, a ukazují mi kolegové, že mám mluvit tišeji. A já musím říct, že vás obdivuji a jste pro mě hrdinové, v tak pozdních hodinách pracovat (Pobavení v sále, potlesk.), a jak přijdu do Senátu, všem to řeknu, jak jste pracovití.

Já jsem chtěl jenom říct: my jsme připravili tuto novelu, protože zubařů je opravdu obrovský nedostatek. Já jsem si původně myslel, že jenom v okrese Bruntál, který je mým senátním obvodem, ale je to jak v okresech Karviná, Ústí nad Labem a v dalších oblastech naší republiky.

Ta novela, která je - my ty zubaře můžeme vzít buďto z lékařských fakult, které nemáme, a i pokud navýšíme počty, tak je to běh na dlouhou trať, anebo je můžeme vzít od zahraničních stomatologů, kteří jsou na území České republiky nebo mají zájem u nás pracovat, a jsou to stomatologové zejména z postsovětských republik, zejména z Ukrajiny, kteří už v této době jsou na území republiky. Ta naše novela je velmi jednoduchá, a proto je to novela, kterou chceme schválit v devadesátce, a je to jenom o tom, že stomatolog, který přijde a nostrifikuje se mu diplom, se může ihned zapojit do praxe pod přímým odborným vedením stomatologa s pětiletou praxí a se smlouvami minimálně se třemi pojišťovnami. To je podle nás strašně důležité, protože bude to v ordinacích, které ošetřují na pojišťovnu a budou dostupné pro lidi v chudších oblastech. Je důležité také to, že jim dáváme tři roky na to, aby mohli splnit aprobační zkoušku, která je velmi složitá, a aby se na ni mohli důstojně připravit. Dnešní systém je ten, že ten lékař musí nejprve udělat aprobační zkoušku a pak může do praxe. Výsledek je, že na území republiky je hodně zubařů, kteří dělají číšníky, kteří dělají taxikáře, a mohli by pracovat a mohli by pomoci zabezpečit péči pro naše občany, kteří ji nemají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP