Neautorizováno !


(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení a poprosím pana poslance Patrika Nachera.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já bych potřeboval faktickou tak asi na půl hodiny, abych to všechno zohlednil. Ale tak ty nejdůležitější věci. Minulost. Není pravda, že by vám to minulá vláda, minulá reprezentace v této oblasti předala v nějakém rozkladu, jak tady říkal poslanec Cogan, to prostě není pravda. Tady se kultivovala legislativa v oblasti insolvencí, exekucí, energetického zákona, boj s energošmejdy, telekomunikačními šmejdy a podobně. Tady se prostě na poli ochrany spotřebitele toho udělalo hodně. Jestli se to někdy zastavilo, tak je to právě teď. Podívejte se, jaké jste schválili vybrakované hromadné žaloby. Takže v tomhletom jste fakt, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, nemluvil pravdu.

Pokud jde o tu současnost, tak já jsem nerozuměl tomu, co jste řekl. Vy jste řekl, že my chceme něco zakopat v současné podobě. To není pravda. Já jsem vám tady představil tři pozměňovací návrhy, které byste si mohli vytesat. A vyzval jsem vás, abyste šli na mikrofon a řekli, co proti nim máte. Ne, vy nemáte nic. (Potlesk poslanců ANO.) Jediné, co proti tomu máte, je, jestli se na nich shodnete v rámci koalice. To je obsah? To je obsah tohleto? My se bavíme o obsahu, my přijdeme s jasnými pozměňovacími návrhy. Zkuste oponovat, že nechcete odbřemenit zaměstnavatelům, řekněte, že nechcete, aby se objevily exekuce v registru vozidel. Řekněte, že nechcete narovnat splátky v exekuci a v insolvenci tak, aby člověk v insolvenci měl stejně jako v exekuci, aby měl motivaci tam jít. Tak to řekněte. A vy místo toho odpovíte - jestli se na tom v koalici domluvíme, tak vám to možná podpoříme, protože to zní rozumně. - Tak jde o ten výsledek, nebo o vaši koaliční shodu? Vždyť vy jste se tady na mikrofon k tomu přiznali. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Malá a připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Malá: No, pane předsedo, takže viníka už máme. Už tady chybělo jenom, abyste řekl, že za to všechno může Babiš, to je vaše tradiční rétorika. Ale vy jste tím svým vystoupením jednoznačně ukázal, že fakt o tom nevíte vůbec nic. Protože ten argument o tom Karlovarsku a Ústecku... Tady máte tabulku, tady máte mapu, kde je průměrná výše dluhu a uspokojení po jednotlivých krajích. (Ukazuje.) A víte, co se ukázalo? Že nejvyšší dluhy dělají občané v nejbohatších krajích, konkrétně nejvíce je to v Praze, průměrná výše dluhu je 2,54 milionu korun. A víte, kolik je průměrné uspokojení? 1,2 %. Další nejvyšší je Jihomoravský kraj, Středočeský kraj. A v tom Ústeckém kraji, tam je 20,8 % uspokojení věřitelů a průměrná výše dluhu je 1,12 milionu korun. To znamená, že v Praze se zadlužují mnohem víc a mnohem méně platí. Jenomže víte, co je problém? Že vy tahle čísla nechcete po ministerstvu, protože prostě vám vůbec nejde o věcnost té problematiky. Vám jde prostě o to, že vám pan kolega Farský tady nameldoval, že prostě bude zkrácení na tři roky, že to takhle prostě bude, že to takhle chcete, a vy se prostě v rámci koalice kousnete. Přesně to říkal kolega Nacher. Vám je úplně jedno, co v těch pozměňovacích je. Vy tady řeknete, že se ukázalo, že to zvyšuje finanční gramotnost u těch občanů. Jako fakt? Jako to, že dneska starobní důchodce má pětkrát vyšší dluh, než ho měl před pěti lety, jako fakt jsou finančně gramotnější? Proč to říkáte?

Doteď to byla fakt konstruktivní debata. Bylo to v pohodě, říkali jsme si (Předsedající: Čas.) tady ty věci... Děkuju, řeknu to pak v obecné rozpravě. (Potlesk poslanců Ano.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kohoutek a připraví se paní poslankyně Ožanová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuju, vážená paní předsedající. Vaším prostřednictvím také musím reagovat na kolegu Cogana. Pane kolego, vy jste tady předvedl opět váš progresivistický fanatismus, kdy řeknete, jak jste přebrali zemi v totálním rozkladu. Tak já vám ta čísla zopakuju. Když jsme ve 2013 vstoupili do vlády, vládní dluh byl 42 %, do roku 2020 se snížil na 29 %, o 13 %. Pak přišla největší událost od druhé světové války, pandemie covidu. Vy si to nepamatujete? Zastavil se svět na x měsíců, nic nefungovalo, všechno bylo zavřené. Vy jste tady sice neseděl, ale vaši kolegové a většina členů koaliční vlády jo, a já si to pamatuju, když jsme tady jednali do noci a všichni na nás řvali s prominutím: kdo dvakrát dává, rychle dává, dávejte plošně, dáváte málo, dávejte moc. My jsme dávali míň, než jste chtěli, a vy nám to teď vracíte. Ale po 2,5 letech vaší vlády jste pořád v číslech na tom daleko hůř, než jsme byli my, když jste tuhletu zemi přebírali. Tak se vzpamatujte a přestaňte tyhlety řeči pořád říkat. A to, že tím, že lidi odnaučíte platit svoje závazky, platit svoje dluhy, tak že ta společnost se posune někam dopředu... No, tak nezlobte se na mě, ale v tomhle já v životě s vámi souhlasit nebudu. A já to tady znovu opakuju, bez práce nejsou koláče, a když si něco půjčím, tak to musím vrátit! Děkuju. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuju, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vy jste chtěl, ať skončíme dneska. No, to by někteří koaliční kolegové nesměli mluvit. Je mi líto, ale tak jako to říkal kolega Nacher, dvě minuty na tohle fakt nestačí. Takže já zkusím jenom něco, co zatím kolegové neříkali.

Tady bylo řečeno, že vy konsolidujete finance a že to je zisk pro veřejné rozpočty. Zajímal jste se, pane Cogane, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jak se na to dívá NERV? Národní rozpočtová? Jak naší vládě radí? Pan Hampl byl na tom semináři, který jsem pořádala. Škoda že jste ho neslyšel, škoda že jste neslyšel další odborníky. Nic. Toto je prostě průser. To, jak se to připravilo, je průser pro českou ekonomiku. Vy říkáte dluhové otrokářství. Prosím vás, jsou lidi, pro které je to životní styl, kteří nechtějí platit a nikdy nic platit nebudou. A vy říkáte, že je vytáhneme z šedé ekonomiky, že tam nikdy nezůstanou a nebudou se do ní vracet? Prosím vás, část občanů nedonutíte ani pracovat, tak jak chcete říct, že ty profesionální dlužníky donutíte vyjít z šedé ekonomiky tím, že nebudou muset splatit skoro nic - 6 až 10 %? To opravdu není normální. Tu se jedná opravdu o vyváženost.

Vy se na to díváte jenom z jednoho úhlu pohledu, ale opravdu nepojímáte celou šíři. Opravdu jsou občas lidé, kteří se tam dostanou nezaviněně, je to velký problém, je to sociální problém. Ale je to jen určitý segment, těch segmentů je více. Vy prostě se upnuli na něco a jenom chcete kydat hnůj a špínu. Ale tak to není! Tady máme řešit věcně problém! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času, prosím pozor na slovník. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo paní předsedající. Já samozřejmě taky budu reagovat na svého předřečníka. Pane poslanče Cogane, prostřednictvím paní předsedající, za nás kdo neplatil dluhy, tak ho zavřeli, jo? To bylo za mojí doby, když jsem já byla mladá ještě tedy jak říkám. Dneska vy říkáte:neplaťte, on to za vás někdo zaplatí a za tři roky budete oddlužení ve své podstatě. Jednoduchá zkratka. Jestli jste dostal ten dopis, který jsme obdrželi my tady všichni od SMOČRu, tak tam je jedna krásná vytištěná věta, ta tučně, je tam jediná: "Důvodem naší obavy je i fakt, že dluh vůči bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytových jednotek se v roce 2022 navýšil na zhruba 170 milionů korun, meziročně se tedy téměř zdvojnásobil. Z částky je 53 % dlouhodobě nevymahatelných dluhů, z dlužníků pak tvoří 13 % trvalí neplatiči." A vy říkáte:my vám pomůžeme. A víte, kdo to potom ve finále zaplatí? (Z pléna: No my!) Za prvé to zaplatí třeba ty samoživitelky, důchodci, jo? Tady máte jasný důkaz toho, že je to totální nesmysl. Udělejte transpozici a vykašlete se na vaši kreativitu. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Janulík s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Malá. Pane poslanče, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP