Neautorizováno !


(12.10 hodin)

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. No, já jenom na margo jednoho z předřečníků, který si mě tady bral do úst - já ho nebudu jmenovat, ale to byla typická ukázka toho stylu vedení debaty, že když tedy nesou argumenty ad hoc, tak jsou argumenty ad personam. To je stará metoda neboli Cimrmanův úkrok stranou - a když se míchají hrušky s jablky a když se mluví o dluzích státního rozpočtu, anebo o dluzích občanů jednotlivých, jo? Dluhy státu tvoří politici, ty netvoří občané. (S pousmáním.) No, bohužel, tak to je, jo? Ale já vlastně se vyjadřuju k stylu vedení debaty, že prostě když vám dojdou argumenty, tak se uchylujete k takovým jako podpásovkám, a vyprošuji si, aby mě někdo hodnotil, jestli já měním, nebo neměním názory - na to tady opravdu nejsme a ani předřečník na to nemá opravdu žádný gebír. Prostě čestné by bylo přiznat, že chytli jste se do vlastní pasti, střelili jste se do nohy - a vám jde fakt jenom o to, abyste udrželi neudržitelné a vůbec nejde o lidi, o občany, o věřitele, o dlužníky, prostě podstata té věci uniká, jo? A jestli jsme si tedy všichni rovni, jakože bychom měli být před zákonem si rovni, tak není možné, abych já doplácel na někoho, kdo se mi vysmívá. A k tomu to tady celé směřuje. 6 až 10 % dluhu, no, to se budu bít do hlavy, že jsem si tedy za celý život nenastřádal hodně dluhů a mohl jsem si dneska v pohodě žít. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Malá a připraví se pan poslanec Nacher. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Já dořeknu svoji faktickou poznámku ještě jednou. Vy jste tady, pane kolego Cogane, prostřednictvím paní předsedající, hovořil o tom, že jste ochotni debatovat o tom, aby dluhy z těch SVJ a bytových družstev byly jako přednostní pohledávky. Můžu se zeptat - jako kdy? My jsme ve druhém čtení, kde se načítají pozměňováky. (Zvýšeným hlasem.) Vy máte aparát na ministerstvech a vy nebyli schopni ty pozměňováky vytvořit. My tady za vás taháme horké kaštany, tady normálně na koleně různě píšeme pozměňováky, abychom to alespoň nějakým způsobem dali trochu do pořádku - a vy řeknete, že jste ochotni o tom debatovat? Jako - o čem? Vždyť jste nic nepředložil takového. Jasně, bylo by to super, kdyby pohledávky za esvéjéčky a bytovými družstvy byly přednostní pohledávky. Ale vy z toho, co zaznělo všechno na ústavně-právním výboru a na kulatých stolech, jste nevzali konstruktivně vůbec nic, protože prostě je to jednoduché - vy se na tom prostě nedohodnete. A to je to, proč mě to tak strašně štve. Protože kvůli tomu, že vy jste prostě zaťatí, tak tahleta novela bude mít úplně katastrofální dopady. A i třeba to - vy tady hovoříte o tom, jak to bude mít motivační efekt a zvýší to finanční gramotnost těch dlužníků - no, tak já si myslím, že už třeba to, že to oddlužení má trvat tři roky, ale potom, co tomu dlužníkovi skončí oddlužení, bude ještě nějakou dobu platit odměnu insolvenčnímu správci, to znamená, že reálně mu to oddlužení neskončí, to taky mi nepřijde úplně normální. A takových věcí je tam plno. A vy jste prostě na ústavně-právním výboru nechtěli ty věci debatovat odborně a věcně. Vy prostě ten názor máte, já i zkrátím potom svoje vystoupení v obecné rozpravě, protože ono to nemá smysl, to je úplně - vlastně to je ten největší zmar, který může být, že vy máte argumenty, ale nikdo je neposlouchá! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já jsem ještě zapomněl jednu reakci, s tím, že my jsme jako jestřábi - nebo něco takového říkal pan poslanec. No, já jsem rád, že tady je pan ministr, který si něco prohlíží v první lajně. (Před řečnickým pultíkem ministr Blažek ukazuje materiál se slovy: Není to Playboy.) Ano, není to Playboy údajně, to jsem si oddechl. Ale já bych chtěl pana poslance ubezpečit, že proti tomu, co tedy navrhuje poradní orgán pana ministra, S22 - jmenuje se to S22, že ano, je to tak? S22 - tak to my jsme malincí jestřábíci, takovíhle, a oni jsou tedy orlosupi, bych tak řekl, jo, orlosupi. (Pobavení v sále.)

Takže poradní orgán ministra, který předkládá tuhletu věc, je mnohem drsnější. Tak si to vyřiďte u vás v koalici, neházejte to na opozici, opravdu ne. My tady přicházíme s jasnými návrhy. Doteď mi tedy nikdo nevysvětlil a řekněte mi: máte něco proti tomu, aby se odbřemenily povinnosti zaměstnavatele se zaměstnanci, kteří mají vícečetné exekuce? Ano, nebo ne? Řekněte to těm zaměstnavatelům. Máte někdo něco proti tomu, aby se exekuce na vozidlo objevilo v Registru vozidel a chránili se ti lidi? To jsou všechno ti kupující? To jsou všechno pozměňovací návrhy.

A mě - při vší úctě - nezajímá, jestli vy se koaličně na tom dohodnete. Buďto návrh je rozumný, anebo není - takhle ty věci se mají. Protože vy tím naznačujete, že se domluvíte, že to jako vyčenžujete. My to tady schválíme a zase jim pustíme něco jiného. Ale takhle budete hájit insolvenční zákon? Tak to se na to třetí čtení fakt těším. A já to budu po vás tady fakt chtít. To jsou jasné návrhy, tomu se fakt nevyhnete. A i to, že to jenom pak ukážete hlasováním, to mi stačit nebude. Já budu chtít slyšet na mikrofon, co máte proti tomu, protože tohle to je věc, na které já jsem si myslel, že se shodneme napříč. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kubíček a připraví se paní poslankyně Malá. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, dostal jsem takový národohospodářský nápad, že bychom se takhle zachovali ke dluhu státu. To by bylo fajn, ne, kdybychom vlastně ten dluh zrušili a měli jsme z toho 6 až 14 procent. Byla by to paráda, to by byli všichni ministři financí úplně šťastní. A takovou maličkost, upozorním, já jsem na to dostal email. Bytová družstva rozhodnutím Nejvyššího soudu, když mají dlužníka a potřebují vypořádat pohledávku, tak v zástavním právu to funguje tak, že musí být byt ohodnocen takzvanou tržní hodnotou, ne vkladem, takže to bytové družstvo, pokud si chcete byt zachovat a nechce ho dávat někam jinam, tak musí vyplatit celou cenu bytu, která je na to. Abychom rozuměli: družstevní podíl může být 30 tisíc, 50, 100 tisíc, ale hodnota toho bytu může být 4 miliony, a když družstvo ten byt chce zpátky a vyplácí, tak věřitelé chtějí tu hodnotu. A takhle rozhodl Nejvyšší soud, to je prostě dáno.

Jak jim poradíte? Jak to uděláte? Já se opravdu obávám, protože družstevní bydlení je jedna z forem, která tady dlouhodobě fungovala, a doufám, že v budoucnosti bude fungovat nadále a ve větším rozsahu. A když toto nevyřešíte, tak problém bytových družstev se začne (stupňovat?) a ti lidi nebudou ochotni vstupovat do družstevního bydlení. Ale jinak opravdu mě zaujala ta myšlenka - tedy ona je kolegy - že bychom ten státní dluh takhle vyřešili. Bylo by to bezvadné, byli bychom asi nejméně zadlužená zem na světě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Malá a připraví se paní poslankyně Válková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Malá: Už jenom poslední věc. Pane kolego Cogane, prostřednictvím paní předsedající, nemůžete prostě stanoviska odborné veřejnosti vždycky použít jenom v situacích, kdy se vám to hodí. Vy se jindy odvoláváte na NERV, odvoláváte se na různé profesní skupiny, na Hospodářskou komoru, na Advokátní komoru, různě. Tady vám všechny tyto odborné skupiny řekly, že je to špatně. Dokonce i řekly, v čem je to špatně a jak se to dá napravit. Ale vy jste prostě s ničím z toho, co říkají, nepřišli a neupravili jste to. A to je jako to, co mně na tom fakt vadí a rozčiluje, a já potom už fakt zkrátím úplně své vystoupení v obecné rozpravě, protože ono to tady fakt nemá žádný smysl. Jak jako - buď budeme poslouchat, co nám odborná veřejnost říká, anebo ne, ale to nám řekněte na začátku - je to tedy politika a je to daň za naši pětikoalici. Prostě holt budou lidi platit dluhy za svoje sousedy, ale jako pro nás je to v pohodě, a my řekneme - no, tak jo, budeme to kritizovat, budeme to říkat v médiích, vzkážeme to voličům vaší pětikoalice, řekneme, že pravicová pětikoalice je vlastně levicová, protože chce dluhovou amnestii, a je to v pohodě a jdeme dál. Ale řekněte to.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Válková a připraví se pan poslanec Cogan. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, já jsem se rozhodla, že v rámci těch dvou minut jenom přečtu - a nemám důvod o tom pochybovat, když je to podepsané - dopis, který jsme dostali, jednu větu z něj, předsedy Svazu českých a moravských bytových družstev, který nás tedy žádá po upozornění, že spravují 650 000 bytových a nebytových jednotek, 18 % všech bytů v České republice, a žádá nás, abychom tedy ty revize udělali. A říká tady, cituje z programového - vašeho - prohlášení: najdeme vyvážené řešení respektující pomoc odpovědným dlužníkům i práva seriózních věřitelů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP