Neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Tak to nevím, jestli takhle ta odpověď stačí, uvidíme. Rádi bychom to měli vyřešeno do října letošního roku. Chtěli bychom znát postoje ostatních kolegů, chtěli bychom znát postoje komise. Nicméně mě zajímá Česká republika při vší úctě k okolním státům a k okolním kolegům, a my tu problematiku musíme vyřešit u nás. To znamená, buď musí být kratom na seznamu návykových látek, což je nejhorší řešení, a budeme jedni z mála na světě, nebo ten kratom musí být označen jako potravinový doplněk, a pak musíme zakázat prodej do 18 let a regulovat ho stejně, nebo - ano, stejně jako alkohol. Anebo musíme udělat všecko pro to, aby se ten náš zákon, který si myslím, že je velmi dobře napsaný a na kterém je široká shoda, aby se ještě doladil, pokud bude potřeba ve druhém čtení, aby byl co nejdříve schválen a aby se k němu komise pozitivně postavila. Ono kdokoliv, kdo bude na Ministerstvu zdravotnictví, bude potřebovat buď zákon, nebo bude potřebovat jasný konsenzus toho, že jakákoliv nová látka půjde na seznam, a nebo bude potřebovat, že bude rychlé řešení vždycky toho, že z ní bude udělán potravinový doplněk. Kdokoliv. A toto se bohužel dlouhodobě v České republice nedaří - nějakým způsobem dojít ke shodě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Novák se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji. Já vám jdu pomoct, pane ministře, a pomoc jsem nabídl. Jak jsem říkal, já se nemůžu s tou odpovědí spokojit, to prostě nejde. A já tímto navrhnu usnesení, a to, že Sněmovna nesouhlasí s odpovědí na písemnou interpelaci. Za prvé. Za druhé, a to už vlastně jste říkal, že děláte, tak budeme jenom rádi, když nás následně budete informovat, žádá ministra, aby se zasadil o změnu přístupu WHO k problematice kratomu. Za další, žádá ministra Válka, aby vyzval Ministerstvo zemědělství k zařazení kratomu mezi technické zemědělské plodiny. A za poslední, žádá, aby ministr o výsledku všech předchozích bodů informoval Sněmovnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za návrh usnesení, želbohu takovýto návrh není možné podat, vy můžete podat pouze nesouhlas, nebo souhlas s odpovědí pana ministra.

 

Poslanec Marek Novák: Dobře, děkuji. Takže dávám tedy pouze návrh na usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí na písemnou interpelaci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji vám. Pokud se již nikdo do rozpravy nehlásí, končím rozpravu.

Pan poslanec Marek Novák navrhl usnesení, které zní, že Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí pana ministra. Přivolám kolegy z předsálí.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Než se ustálí počet přihlášených, přečtu ještě omluvy. Omlouvá se Ondřej Babka do 12 hodin z osobních důvodů, Exner Martin od 10.30 do 13.30 z pracovních důvodů, Flek Josef od 15 hodin - zdravotní důvody, a z členů vlády se omlouvá pan ministr Kupka po celý jednací den z pracovních důvodů. Ještě zagonguji.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Martina Nováka s tím, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí pana ministra na interpelaci. Tak, můžeme začít hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 155, přihlášeno 74 poslanců a poslankyň, pro 28, proti 42. Návrh byl zamítnut.

 

Končím projednávání této interpelace.

Nyní přistoupíme k projednávání další v pořadí interpelace. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Romany Fischerové ve věci nedostatečné podpory matek, které nemohou kojit. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 547. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 7. března 2024, do přítomnosti předsedy vlády. Pan premiér je řádně omluven. Důvod pro přerušení této interpelace trvá a nebudeme se jí tedy zabývat.

Přistoupíme k projednávání další interpelace, kdy ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 591. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 7. března do přítomnosti ministryně obrany. Paní ministryně není přítomna, tedy důvod přerušení této interpelace trvá i nadále a nebudeme se jí nyní zabývat.

Další interpelace byla na pana ministra Hladíka. Ministr životního prostředí Petr Hladík odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci automatických . třídicích linek na odpad. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 592. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 7. března 2024 do přítomnosti pana ministra. Pan ministr není přítomen. Důvod pro přerušení interpelace trvá i nadále, jenom konstatuji, že pan ministr je řádně omluven. Důvod k přerušení tedy trvá a nebudeme se touto interpelací dále zabývat, myslím tedy na dnešním jednání.

Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci poškozování české zahraniční politiky ukvapenými vyjádřeními. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 620. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 7. března 2024 do přítomnosti ministryně obrany. Paní ministryně je řádně omluvena, důvod přerušení trvá i nadále. Nebude se dnes touto interpelací zabývat.

Přistoupíme k další interpelaci. Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka odpověděl na interpelaci poslance Lubomíra Brože ve věci přijetí zákona upravujícího práva osob se zdravotním postižením, které využívají doprovodu psa se speciálním výcvikem. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 644. Já zahajuji rozpravu a vidím, že se pan poslanec Lubomír Brož do ní hlásí. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP