Neautorizováno !


(10.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Mě mrzí, že pokud už vlastně ministerstvo má po vnitřním připomínkovém řízení toho svého návrhu... Věřte mi, pane ministře, že když jsem loni v rádiu slyšel, že Ministerstvo práce a sociálních věcí chce a připravuje návrh v této oblasti, který se týká asistenčních psů, tak jsem měl radost, i když už to bylo po tom, co Sněmovna dvakrát koaličními hlasy to téma odmítla řešit. Ale my jsme to mohli mít po prvním čtení, mohli jsme se spolu sejít, mohl jste klidně říct kolegovi - vy to předkládáte, nemáte to úplně dobře napsané. Je to také dva roky a dva roky žádná iniciativa.

Mrzí mě, že z vaší strany, když jsme to tady ve Sněmovně minimálně třikrát vykopli a kolega Brož to také navrhoval docela nedávno zařadit, tak jsme byli odmítnuti a až díky písemné interpelaci jsme se po x měsících dostali do nějaké fáze. V úterý jsme tady měli nějakou prezentaci, tak bych nejraději udělal nějakou anketu, kdo z poslanců se vyfotil s asistenčním psem Joem a dal si ho na sítě. Já jsem s ním natočil video a říkal jsem, tak dneska jsem navrhl zákon, respektive zařazení projednávání zákona, a zase nic.

Dneska jsem poprvé slyšel, pane ministře, od vás, že už svým způsobem jdete do finále a že to brzy předložíte. Tak je to bezva. No, tak nám zase nezbývá nic jiného, než vás hlídat a samozřejmě i v této věci fandit, protože je to důležitá oblast, která se totiž netýká jenom těch, kteří ty psy potřebují k životu - to jsou především tělesně postižení - ale jsou to vedle toho i ti, kteří mají psychické poruchy, jsou to například lidé s poruchou autistického spektra, kteří tyto psy využívají jako terapeutické.

Ale vedle toho potřebujeme v rámci toho zákona pomoct i těm, kteří s těmi psy pracují. To je hrozně důležité, protože tak, jak tady zaznělo, standardy. My ty standardy nemáme, mezinárodní standardy jsou. O tom jsem mluvil i v tom svém návrhu, že to není úplně dobré řešení, že je potřeba, abychom si vydali standardy své. Chápu, že to není jednoduché, že je to oblast, která potřebuje jiné odborníky, než má třeba ministerstvo aktuálně k dispozici v pracovním poměru.

Takže ano, ještě jednou moc děkuji, beru vaše slova velmi vážně, budu fandit. Nabízíme vám spolupráci, jak já, tak kolega Brož, kteří se tomu velmi intenzivně věnujeme, a jsme s organizacemi, které se věnuji asistenčním psům, v docela intenzivním spojení. No, a samozřejmě vás budeme hlídat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se hlásí pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji za tu reakci, za ta slova o tom hlídání nebo o té asistenci. Teď to myslím zcela vážně. Řeknu to takto, zarámuji to do nějakého kontextu. Kdybych dneska neměl v realizaci agendu, která vyčerpává výrazně moji sekci legislativní - kdo jste členové sociálního výboru, tak víte, že máme dneska otevřených deset zákonů v nějaké fázi MPŘ, vláda nebo Sněmovna - tak bych tady ten zákon už v tento okamžik měl určitě dneska projednaný vládou.

Ale protože tam jsou věci, které totiž v těchto zákonech mají přesahy do zákona o sociálních službách, do zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, do úpravy dávek nepojistných, kdy do toho ještě běží převod agendy, třeba vyřizování příspěvku na péči mezi Úřadem práce a ČSSZ, tak jsou to věci, které potřebujeme, aby do sebe celé zaklaply.

Protože kdybych neměl otevřené tyto zákony, které jsem vyjmenoval a nedělal v nich změny, které jsou ve prospěch klientů, protože tam jsou věci, které zjednodušují, zkracují lhůty, zkracují vyřizování, tak bych vlastně byl schopen to už dneska tady prakticky mít možná před prvním čtením. Ale protože jsem potřeboval tyhle věci provázat - nechci aby to vyznělo, jakože se tady vymlouvám, jenom se snažím dát ty věci do souvislostí, plus jsou tam ještě nějaké drobné přesahy na resorty, jako je Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo pro místní rozvoj a takové drobnosti - tak jenom říkám, že to trvá malinko déle, než bych sám chtěl.

Díky za to, že tady je to téma, u kterého si myslím, že není sporu mezi pohledem opozice, koalice. Je to něco, co všichni víme, že tady dlužíme tomuto sektoru, těmto lidem, těmto rodinám. Znovu říkám, počítám s tím, že do konce letošního roku to legislativní kolečko, když se tady potom nebudeme zasekávat někde třeba na lhůtách mezi prvním a druhým čtením, stihneme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní se do rozpravy hlásí paní poslankyně Lenka Knechtová.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Také velmi děkuji za tuhletu debatu, protože my, když poměřujeme tyhlety záležitosti, tak to vidíme tak, že jsou někde finance. Ale pro ty lidi je, řeknu, ten asistenční pes prostě na stejné úrovni. To znamená, jenom je potřeba... My zdraví to zdraví prostě máme, kdežto tihleti lidé opravdu jsou v situaci, kdy se neobejdou bez téhleté podpory. Takže si myslím, že bychom jenom měli nahlížet opravdu na to, že je to na stejné úrovni, jako jsou ty peníze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan poslanec Brož se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Chci navázat na ty předchozí debaty, na to, co říkal pan ministr. Nechceme tady z toho hrát ping-pong. Rozhodně bych nechtěl z tohoto tématu udělat nějaké politikum, proto rovnou říkám, že nebudu navrhovat nesouhlasné usnesení s odpovědí. Je to, jak říkali kolegové. Ono se to netýká takového kvanta lidí, které většinou ty naše zákonné normy, které tady chystáme, můžou ovlivnit, ale jsou to opravdu lidé, kteří naši pomoc potřebují, čekají na ni, tak jak i pan ministr říkal, už opravdu dlouhá léta. Takže i proto je tady na to ten tlak. Proto jsem rád slyšel, že pan ministr tady říká, že opravdu deklaruje, že má zájem do konce volebního období tu normu projednat, a určitě mu v tom pomůžeme a uděláme, co bude možné. Takže díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Jak jste konstatoval, nebudete tedy navrhovat žádné usnesení. Končím rozpravu, pokud se do ní nikdo nehlásí. Není tomu tak. Tímto také končím projednávání této interpelace. Děkuji panu ministrovi.

Nyní budeme pokračovat v další interpelaci. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci Dezinformace europoslance Vondry. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 666. Zahajuji rozpravu a dívám se, zda je paní poslankyně Berenika Peštová přítomna. Myslím, že je omluvena, nicméně v tomto případě tato interpelace propadá a nebudeme se jí již dále zabývat. Konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců.

Přerušuji 98. schůzi poslanecké sněmovny do 14.30, kdy bude zahájen bod 155, což jsou Ústní interpelace. Připomínám, že v 11 hodin bude zahájena 100. schůze Poslanecké sněmovny, takže bychom se zde sešli v 11 hodin. Děkuji vám.

 

(Schůze přerušena v 10.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP