Neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Včera například neměla možnost vystoupit ani naše stínová ministryně vnitra Jana Vildumetzová Mračková. A zkrátka jsme dostali málo času a nemohli jsme ani reagovat na vystoupení pana ministra vnitra. Pan ministr vnitra nezklamal. V podstatě lhal, manipuloval a celý ten jeho projev se točil na třech věcech, že nejsou kvóty. Tak já myslím, že i malé dítě pochopí, že když někdo řekne, že vezme minimálně 30 000, že je to číslo, že je to kvóta. Stačí se podívat do Wikipedie. A je to tam, že strašíme. My nestrašíme, my mluvíme o tom, co se děje v Evropě, v západní Evropě, která to už nedá. Pro ně je pozdě. My to ještě dáme, pokud se vrátíme do vlády.

No a potom že pan ministr dělá něco a my jsme nedělali údajně nic. Takže já bych rád okomentoval ten jeho projev, protože pro mě hlavní zděšení bylo skutečně to, že nejenom pan ministr je nekompetentní, ale on skutečně tomu vůbec, ale vůbec nerozumí. Takže z hlediska té debaty pro mě jediné to pozitivní je, že se našly naše lodě. Představte si, na Twitteru to zveřejnil můj největší hejtr, ale k tomu se dostanu, protože samozřejmě naše média tuhle iniciativu V4, když 32 milionů euro vlastně vymlčela, proč by vlastně naše provládní média mluvila o tom, že Vé čtyřce se něco povedlo a že jsme u toho byli, naše vláda?

Pan ministr vnitra - jeho projev - vlastně nejdřív mluvil o tom, kolik nás stála ochrana československé hranice. A tady on říká - pokud bychom přísně kontrolovali hranice se všemi našimi sousedy, částka by byla výrazně vyšší. Pokud si srovnáme 50 000 kilometrů vnitřní hranice Evropské unie se 14 000 kilometry vnější hranice, tak je snad úplně jasné, že je levnější se koncentrovat, jak chránit efektivně vnější hranici. A teď já nevím, o jaké mluvil. Tady je jasný důkaz (ukazuje mapu), že nejenom pan ministr se tomu nevěnuje, ale vůbec ani nechápe, o co jde. Tak já vám to teď vysvětlím.

Tohle je Schengenský prostor (ukazuje v mapě). Do Schengenského prostoru bohužel - a to byl i jeden z našich návrhů, jak řešit ilegální migraci a zastavit pašeráky a ilegální migranty - nepatří západní Balkán. To je tenhle tady (ukazuje v mapě) šedý flek bez názvu zemí, no a není tam ještě plnoprávně Rumunsko a Bulharsko. No, proč tam nejsou? No, já vám řeknu proč, protože například takový premiér Mark Rutte, který nemá rád východní Evropu, který dnes kandiduje na generálního tajemníka NATO, byl proti. Ano, to je to veto, nevýhoda, výhoda. A přitom Bulharsko a Rumunsko lépe hlídají tu hranici než takové Řecko.

No, takže, pane ministře, toto je ten Schengenský prostor. Víte, vy jste nepochopil to, že když byla iniciativa rakouského premiéra, maďarského premiéra a srbského premiéra, aby společně bránili tu skutečnou vnější hranici Schengenu, tady mluvíte o kontrolách naší hranice. Proč? Proč se tam dostali ti migranti k nám? Protože někdo nechránil tu hranici.

Vy tady mluvíte o tom, že my jsme nic neudělali. Prosím vás, já se k tomu samozřejmě dostanu. Víte, tady (ukazuje v mapě) je Řecko. A Řecko je v Schengenu. A to je ta absurdita Evropské unie, že Řecko dostalo na pomoc s ilegální migrací 3,5 miliardy eur, historicky. A to na to, aby pravděpodobně ukazovalo těm migrantům, kudy vede cesta do Německa. Pane ministře, tady je Makedonie (ukazuje v mapě), víte? Nebo Severní Makedonie, toto je ještě stará mapa. A já jsem tam byl na té hranici, kde byli naši, bylo tam 50 našich policistů. A naši policisté byli skvělí, byli úspěšní. Zastavili migranty, chytali ty pašeráky a měli skvělé výsledky. Takže vidíte, tady (ukazuje v mapě) je nejužší hranice vlastně, kde bychom se měli bránit proti ilegální migraci z Řecka. No, Řecko se taky změnilo. Když v roce 2015 Viktor Orbán měl plnou Budapešť ilegálních migrantů, tak postavil plot. Všichni řvali - co to je - nehumánní. No tak řecký premiér Mitsotakis poslední volby vyhrál s tím, že postaví dvě stě kilometrový plot a ten plot mezi Tureckem a Bulharskem taky je.

Takže vy vůbec nechápete, co jste měl dělat. Tady (ukazuje v mapě) máme zastavit ilegální migraci. Albánský premiér Rama, kterého dobře znám, ten určitě bude pro. Takže Bulharsko, tady je nejužší hranice (ukazuje v mapě), co se týká trasy z Řecka. Takže ještě jednou, tohle je Schengen, pane ministře, abyste věděl, jak to má fungovat. Takže vy tím vaším projevem jste totálně - vlastně mě přesvědčil o tom, že vůbec tomu nerozumíte.

Mě strašně bavilo to, když slovenský premiér - když byl problém na slovensko-české hranici (s) ilegální migrací, šel jednat do Kramářovy vily s panem premiérem Fialou místo toho, aby se domluvil s těmi členskými zeměmi Evropské unie, které mají tu vnější hranici. Teď už je tam i Chorvatsko, ano, i Slovinsko. I Slovinsko postavilo plot. Ano, tady (ukazuje v mapě). Buďto bráníme tady, jak jsem to ukazoval, nebo to můžeme bránit na té hranici, kde je Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko. Takže o tom to je. Proto my jsme vždycky navrhovali - a není pravda, že jsme neměli konkrétní návrhy, měli jsme. Takže pan ministr zase lhal, jak to má ve zvyku. Tady říká, že my jsme křičeli. Ne, my jsme nekřičeli, my jsme měli konkrétní řešení na Evropských radách. Takže vy tomu vůbec ani nerozumíte. Nerozumíte tomu.

A mimochodem, já jsem se vás 17. února ptal, že co se vlastně stalo s těmi ilegálními migranty, kteří šli přes naše území, kde vlastně skončili? Jak to vlastně bylo? Ano, já jsem na D1 na čerpací stanici, kdy jsem si chtěl umýt ruce v umyvadle, a to určitě znáte, že tam byla plná toaleta migrantů a ani jsme neměli prostor si umýt ruce. To byli ti vaši migranti. A vy vůbec nerozumíte, co máte dělat, o tom to je. A vy tvrdíte, že my nemáme návrhy. No, my jsme měli, a já vám to dneska i řeknu. Takže mě by strašně zajímalo, co se vlastně stalo s těmi ilegálními migranty, které jste zadrželi tady, jestli jste je pustili mezi nás a kam vlastně šli.

Pan ministr tady samozřejmě opakovaně lhal, a dokonce i za ty lži - někde tvrdí, že nejsou kvóty - asi vydal 42 milionů korun na kampaň, že to nejsou kvóty. Neuvěřitelné.

Tady pan ministr tvrdí, že jsme neměli žádný hmatatelný výsledek. No, tak já vám ho zopakuji ten náš výsledek. Já jsem tady četl, je to v téhle knížce (Drží v ruce knihu.), je to první věta v téhle knížce, tady si to můžete dohledat, pane ministře. Ano, tady je to první část, 4 hodiny ráno, 29. června 2018, Brusel, Evropská rada, tam jsme zabili kvóty - Vé čtyřka. Tady to je všechno. To je knížka už staršího data. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP