Neautorizováno !


(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, co jsme ještě my udělali? My jsme samozřejmě odmítli to, co vy jste akceptoval. Ano, to jsme odmítli, tu povinnou solidaritu. Proč ten váš zbytečný ministr, který tady dneska nesedí, přitom ho nikdo nepotřebuje na tom úřadě vlády, tvrdí, že jste měli stejný mandát jako my? Vždyť je to normálně brutální lež. Já ten mandát mám tady v ruce, už jsem ho jednou ukazoval. Datum 20. října 2020, schválil Jan Hamáček, ministr vnitra. Tady je napsáno: Lze shrnout, že návrh v tomto bodě Česká republika považuje za velice problematický a rozporný s dlouhodobou pozicí ČR. Přestaňte už konečně lhát, přestaňte lhát. Tady protibabišovský Deník N. Na Slovensku ho nazývají deník nenávisti, tady 24. září 2022. Babiš. Pokud nebudeme přijímat uprchlíky, nemůžeme je vracet, solidarita nemůže být povinná. Podstata nového návrhu migrační politiky je nesmyslná, a to je ten váš návrh. Takže 2018 jsme zabili kvóty, ano, některé země, Evropa, ta chobotnice žalovala, a my jsme byli proti tomu návrhu. Takže není pravda, jak tady zase tvrdíte, nebo ten váš ministr zbytečný tvrdí, že jste měli stejný mandát. Neměli jste, je to lež. Takže to jsou ty konkrétní výsledky naše.

No a včera ten můj hlavní hejtr, jsem se dozvěděl, já jsem to, vždycky jsem se ptal. My jsme jako Vé čtyřka dali 32 milionů eur na nákup lodí pro libyjskou pobřežní stráž. A včera na Twitteru to můj hejtr zveřejnil: Libya receives four patrol ships from Italy. Hurá, takže konečně mám tu informaci. A víte, kdy byla zveřejněna? 8. února 2023. No, ale naše média, provládní média na čele s Českou televizí to vymlčela, naše média nenapsala, aspoň jsem to nedohledal, že by někdo řekl: No, tak Vé čtyřka konečně, a já nevím, jak to funguje, kdo to vlastně nakupoval, ten fond, kolik to stálo, jestli tam ještě něco zůstalo? Čtyři lodě, které měly mít název Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko. Měly být dodány pro libyjskou pobřežní stráž. Tak tady konečně jedna přišla, takže už jsem spokojený. Otázka je, jestli by ten fond potom neměl zveřejnit, že kolik vlastně všechny ty lodě stály, jestli jim tam něco nezůstalo, jak to vlastně bylo, aby to bylo transparentní.

No, takže pan ministr tvrdil, že jsme nic neudělali. Pane ministře, já jsem byl jediný premiér tehdy, který navštívil Frontex, o kterém vy mluvíte, ve Varšavě. Samozřejmě polský premiér to má za rohem. Neznám jiného premiéra, který byl na Frontexu. Já jsem tam byl, já jsem viděl, co dělá Frontex, a dělá fantastickou práci. Frontex dohlíží na to, co se děje ve Středozemním moři, například tam hlídají nějakou loď, která je naložena pašovanými cigaretami a teď čekají, co se stane. No, tak potom ta loď se pohne, jede do Španělska, tak tam je zadrží, ty pašeráky. Ano, mají nejmodernější technologie. Takže já vím, co to je Frontex. My jsme vedli debaty o tom, jestli tu vnější hranici... Proč jsem vždycky mluvil o Asterix a Obelix vesnici? Protože kdyby splnili lídři Evropy jako Merkel, Macron a Rutte slib, například severní Makedonie, a konečně už začali ty rozhovory o vstupu do Evropské unie - ale Schengen byl na prvním místě. Tady jsme je měli vzít do Schengenu a bránit tu Evropu na moři, to je ta evropská vesnice. To byl náš návrh. Takže byl jsem na Frontexu, pane ministře. Tam to bylo skvělé a dospěli jsme názoru, většina členských států, že my nepotřebujeme Frontex na to, aby vysílal nějaké vojáky nebo policisty na hranice, protože samozřejmě, členské státy si to obslouží samy. Frontex je na monitorování, na spolupráci s jednotlivými členskými... a na repatriaci, na navrácení ilegálních migrantů z Evropy.

Potom jsem byl na konferenci v Palermu, pane ministře. Tam bylo řešení o Libyi, ano. Libye, tam bohužel je problém. No, tak tam samozřejmě byly dvě party. Jednu partu podporovala Francie, druhou partu podporovala Itálie. Ano, jsme tam čekali, teď ti zástupci Libye - oni nakonec přišli pozdě. Tam jsem taky byl. Ano? Ale je jasné, že pokud ty členské státy, kterých se to týká, zkrátka nechtějí dokončit to řešení, no tak to řešení není.

Byl jsem v Římě. Operace Sofie - operace proti pašerákům. Víte, proč se jmenuje Sofie? Protože když začala ta vlna ilegálních migrantů, tak první miminko, co se narodilo na lodi, (Nesrozumitelné) se jmenovalo Sofie. Mají tam i obrázek. Je to v rámci prostoru NATO, to je, jako že kdybychom my tady byli NATO a jdeme za dveře, tak tam je Sofie. Dělali na to speciální strukturu, ale to je jedno. Ale tahle operace měla likvidovat pašeráky. Vždyť ti pašeráci často přijíždí s těmi ilegálními migranty na lodi, oni jsou často jejich součástí. Ano, ta mafie vydělává ročně až šest miliard eur a pašují všechno, ropu, naftu, cigarety a lidi, lidi za peníze. Takže tam jsem taky byl, pane ministře.

Taky jsem byl na hranici s Maďarskem, kde jsem viděl, jak to funguje. Tam jsme taky poslali 50 našich policistů, kteří tam dělali skvělou práci. Takže pokud vy tvrdíte, že my jsme nic neudělali, tak normálně jenom lžete, nic jiného. Nikdy jsme nedopustili kvóty, nikdy jsme nedopustili tu vaši povinnou solidaritu, ano? A pokud vy říkáte, že je to zlepšení, tak já říkám, že je to nesmysl.

Takže vy jste tady v projevu ano, že máme řešit tu ilegální migraci s jinými státy. Ano, to jsme dělali. A to, že se to nedotáhlo? Tak já vám řeknu, jak to bylo s Erdoganem. 3,5 miliardy eur vyjednala Angela Merkelová. Egypt byl vyřešený. A Libyi ano, tam bohužel nedošlo. My jsme debatovali na Evropské radě, že Alžír si vezme Angela, že Maroko si vezme Sánchez, španělský premiér, a já mu budu pomáhat, protože tam mám kontakty. Vždyť ta Ursula byla v Tunisu, že zapojíme Tunis do toho. Proč to nedotáhla? Vždyť ona má peníze, vždyť se jí pan premiér Fiala mohl zeptat. Ale vás to vůbec nezajímá, vy zkrátka jste akceptovali absolutně nepřijatelný migrační pakt, tady jenom lžete a pan premiér samozřejmě lže s vámi, protože teď před evropskými volbami vlastně vidíte, co jste způsobili. Společný koncept...

No fajn, my jsme se taky snažili, ale už je pozdě, pane ministře. A víte, proč je pozdě? Protože ti ilegální migranti teď žijí, přišli do západních států Evropské unie, jsou už jejich voliči, těch politiků, kteří se živí politikou, kteří chtějí být v politice, chtějí být na těch postech. Tak mají problém, ano. A nebudu tady mluvit, které jsou to konkrétní členské země, ale vy to dobře víte. Takže jsou v pasti. Včera jsem tady ukazoval kuchařku, jak se nenechat deportovat. V Německu to dělají neziskovky. Ano, to je velký problém pro Německo, ale i ostatní státy. Včera jsem tady mluvil o tom člověku ze Švédska, který chtěl azyl v České republice, dobře slyšíte, protože žije v prostředí, kde ilegální migranti mu udělali ze života peklo, že tam ani nemůže žít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP