Neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My chceme podporovat samozřejmě hlavně rodinnou politiku a hlavně samozřejmě naše mladé rodiny, ale to je jiné téma. Já jenom říkám, my víme, víme přesně, co máme dělat, ano. Ale tahle vláda, pan ministr stále opakuje, že máme hledat evropské řešení. Evropské řešení už dávno je na stole, akorát že ty státy se na tom neshodnou. A znovu opakuji, proč? Protože některé velké státy mají už obrovské procento svých občanů a obyvatel, kteří přišli z první generace migrantů, a to bylo hned po druhé světové válce. Ano, oni šli za prací. Přišli, vydělali, vrátili se domů. A potom tady zůstali a je jich obrovské množství a jsou to voliči samozřejmě, voliči těch politiků, kteří mají jinou strategii, jako jsme měli my.

Pan ministr tady mluvil o Ukrajincích. Já vám hlavně přeju, abyste vůbec věděl, co se děje v České republice. Protože já mám pocit, že to nevíte. Ale to není dnešní téma. Pokud my teď slyšíme, že máme tady zase rusky mluvící mafii, která pašuje údajně prostitutky a pašuje Ukrajince, kteří nechtějí do války. Přechod zelené hranice slovensko ukrajinské se platí údajně 15 000 euro v keši, tak to je. Já vím, že se to poslouchá blbě. Takže pane ministře, já chci jenom říct, že vy hlavně se starejte o Českou republiku. Ten migrační pakt jste už podělali, to je skutečně velký problém. A pokud po evropských volbách ta Evropa, ti lidé, kteří tam budou, ta většina v Evropském parlamentu a v Evropské komisi, nezmění, tak skutečně pro Evropu to může mít fatální, fatální důsledky.

Vy vlastně tady v projevu jste říkal, že Polsko Bruselu jasně deklarovalo, že migrační pakt dodržovat bude. Tak kdo lže? Premiér Tusk, který řekl, že nebude, nebo vy? Ale já myslím, že vy lžete. I Maďarsko, i Polsko, i Slovensko řeklo, že nebudou dodržovat pakt, radši se budou soudit. Ano, když jsme zabili ty kvóty, také nás žalovali. No a co? My nejsme - znovu opakuju - podřízeni Bruselu. Vy tady vlastně naznačujete, co? Vy říkáte, že Česká republika dostává peníze z Bruselu a má držet hubu a krok. Ano. Ale Brusel žádné peníze nemá, on má naše peníze, my tam posíláme 60 až 64 miliard korun ročně, s kterými si oni naloží jak chtějí. Oni nám dávají peníze a nám určují, na co je máme utrácet, vždycky to byl ten boj. Takže vy jste jediný z Vé čtyřky, kterou jste rozbili a chcete jí rozbít, tak aspoň kdyby to Polsko bylo s vámi solidární. Ale není, protože... Víte, co je zajímavé? Že polští europoslanci údajně jsou všichni proti, i opozice, i koalice. Všichni Poláci jsou proti tomuto migračnímu paktu, který je pro nás absolutní katastrofa a nebudou se jím řídit.

Vaše kámoška, komisařka údajně, bývalá komunistka Johansson, vám přispěchala na pomoc. Vlastně si pamatujeme na to její vystoupení v České televizi (Se smíchem.), jak říkala, že kolik - 3,5 milionů migrantů potřebujeme a tak dále. Já myslím, že je to úplně jasné a vy se zkrátka z toho nemůžete vylhat, nemůžete se z toho vylhat. Vy dokonce tvrdíte, že tam není ani nějaké výpalné. Tak já myslím, že tady kolegyně k tomu určitě vystoupí, a není to pravda. Není to pravda! Nechci tady... vy tady mluvíte o tom monitorovacím systému. Ano, Frontex funguje, ale pokud to nezastavíme - a říkám, na té nejkratší hranici, tam, tam my jsme to navrhovali, a tam vy tomu evidentně nerozumíte, protože mluvíte stále o nějakých kontrolách na našich hranicích.

Tady vy jste mluvil o tom, že... vy jste neměl žádný mandát. Neměl. Vy tady zase manipulujete a říkáte, že ten mandát, ano, že se měl projednávat na výboru pro bezpečnost, ale mandáty většinou, já s tím nemám problém, já ho tady mám ten mandát. (Ukazuje.) A kdo umí česky, tak ví přesně, že je to něco úplně jiného, jak vy tady opakovaně jste lhali. Jsou na to články, jsou na to titulky, ale vy to budete stále opakovat. A tady obviňujete ministra Hamáčka, že jste neměli nějakou zprávu. Ale já jsem na výbor pro evropské záležitosti chodil. Je to něco úplně jiného a přestaňte to už opakovat, přestaňte lhát. Znovu opakuji. Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně. A až do roku 2021 jsme byli zásadně, zásadně proti.

Tady se snažíte zase mluvit o tom, že jste se zdrželi. Nejdřív jste s tím přišli, vy jste to předložili, protože vy jste byli servilní. To předsednictví byla unikátní šance na to, aby pan premiér Fiala řekl Ursule a Charlesi Michelovi, to je předseda Evropské rady, a řekl: Víš co? Já mám předsednictví a teď vy my dáte zkrátka 1,5 miliardy euro na náklady na ukrajinské uprchlíky. Vy, protože jste totálně neschopný - normálně byste jim to řekli a oni by vám je dali, kdybyste byl schopen to vyjednat. Proč dali Řecku 3,5 miliardy euro a proč, když Morawiecki ještě myslím hodil do toho vidle, proč Meloni běžela do Varšavy? No protože Meloni má z toho peníze. Itálie má 1,1 miliardy euro peníze na zastavení migrace. No ale oni nezastavují, oni ukazují rovně, Miláno, Německo, na sever. Tak to funguje. Vy jste nevyjednali nic. Vy jste nesvolali ani jeden mimořádný summit. Napíšu Charles Michelovi esemesku: Chci summit. Tam jste si to mohl prodat, pane premiére. Nic jste neudělali, nic jste nevyjednali. Nedostali jste nic a ta vaše výjimka neexistuje, neexistuje zkrátka, takže jenom lži stále. A znovu opakuji, to přesně byla unikátní, unikátní vlastně příležitost vybojovat pro Českou republiku, a mohli jste to vybojovat i pro Polsko, i Německo by se asi přidalo, protože ti vzali obrovské množství Ukrajinců, ale neudělali jste nic, bohužel. O té... (nesrozumitelné). K tomu se nechci vracet, protože samozřejmě pokud někdo lže, tak to je jednání skutečně naivní.

Mě strašně baví ta vaše solidarita. Vy stále mluvíte o té solidaritě. Tak já jsem tu solidaritu zažil, když jste rozdělovali vakcíny. Vy jste nebyl na té Evropské radě. No, možná jednou vystřídáte premiéra Fialu, ať se tam něco dozvíte, ale to by bylo už úplné neštěstí. Protože pan Fiala je sice neschopný, ale vy jste všeho schopný. Ale kdybyste se dostal na tu Evropskou radu, tak byste pochopil, že tam moc solidarity není nebo není žádná. Tam se bojuje za zájmy jednotlivých států a já jsem to dělal na rozdíl od vašeho premiéra. Dělal jsem to. Já jsem tam nečetl nějaké podklady od úředníků, kteří jsou často pod vlivem Bruselu. Kolikrát jsem vystoupil úplně mimo podklad, úplně, protože jsem věděl, co mám dělat - bojovat za české zájmy. A také jsem vybojoval, čtyři noci, pět dní, 1,6 miliardy euro, 42 miliard navíc například, když už jsme u toho. Takže ta solidarita, no, vy mě bavíte, jako že solidarita, všechno, ano. Ano, solidarita určitě (Se smíchem.), o tom dneska ani nechci mluvit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP