(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Ještě zde mám omluvu Zdeňka Kettnera po celý jednací den ze zdravotních důvodů a omluvu pana ministra Blažka do 12 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se také Ochodnická Martina od 14 do 18 hodin bez udání důvodu.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 99. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad. (Velký hluk v sále.)

A nyní abychom přistoupili k vystoupení těch, kteří mají přednostní právo. Jako první je přihlášen pan premiér Petr Fiala. (Premiér gestikuluje.) Omlouvám se, prosím o chvilku strpení. Pan premiér stahuje svoji přihlášku. Dále zde mám přihlášku pana ministra Stanjury. (Hlas v sále: Je omluven.) Není přítomen. Dále vystoupí s přednostním právem před otevřením rozpravy pan předseda Jakub Michálek. Také není přítomen. Dále paní místopředsedkyně Olga Richterová. (Není přítomna.) A nyní zde mám přihlášku pana místopředsedy Karla Havlíčka. (Poslankyně Schillerová žádá, aby se přehodilo pořadí při vystoupení pana Havlíčka a pana Babiše.) Dobře. Pokud proti tomu nikdo nic nemá, pan místopředseda si vymění své místo s panem předsedou Babišem, pokud tedy proti tomu nikdo nic nenamítá. Prosím, pane předsedo, máte slovo. (Hluk v sále.)

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobré ráno, vážení spoluobčané, dámy a pánové. Život je plný překvapení. Tak já bych začal nejdříve - a pan premiér už odešel.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan premiér je. Omlouvám se. Prosím, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Poslanec Andrej Babiš: Je tady pan premiér. (Premiér stojí v uličce u okna.) To je dobrá zpráva.

Prosím vás, dnes v 9.30 v Michalovciach, to je na Slovensku, je zasedání ukrajinské a slovenské vlády. Představte si, že ti zlí Slováci, ta zlá slovenská vláda a ten zlý nový slovenský prezident, kterého tady pětikoalice neuvěřitelně pomlouvala, a mluvila o tom, že jsou proputinovští, tak společně zasedají. To je, co? Takže jsem včera na Twitteru, nebo nevím, někde jsem to řekl, vyzval pana premiéra Fialu, aby zavolal slovenskému premiérovi Ficovi, aby se přimluvil u Ukrajinců, abychom konečně měli tady v Praze plnohodnotného velvyslance. Nevím, kde je pan ministr, který byl, který se stal ministrem na základě vůle ministra Blažka a Nejedlého, pan Lipavský. Proč už to dávno nezařídil? Jak je to možné, že Ukrajina nemá v Praze velvyslance? Jak je to možné? Já to nechápu. Takže ono to tak vypadá, že skutečně ani Fico, ani Pellegrini nejsou proruští, nejsou Putinovy podržtašky, nebo jak jste to tady deklarovali.

A pokud chcete napravit ty vztahy, tak by bylo například dobré, aby paní ministryně Černochová, ta tu není, ale já jsem s ní včera mluvil, ne o tomhle, ale naše média samozřejmě, která hlavně mluví proti našemu hnutí a proti těm, co byli zvoleni na Slovensku, tak ukazovala různé billboardy na Slovensku. (Ukazuje fotografii.) A víte, jaké to byly billboardy? Bez Ruska nepřežijeme. EU a NATO nepotřebujeme. Ukrajina je nepřítel. Skutek se nestal. Víte, proč o tom mluvím? Víte, kdo tyhle billboardy vyvěsil po Slovensku? Ono to vypadalo, že to snad dělá vláda nebo Pellegrini. Sprostá lež! Tenhle člověk na této fotografii je bývalý ministr obrany Naď, který se k tomu hrdě hlásí. (Ukazuje.) Tady říká: "Naša kampaň pokračuje a v najbližších dňoch budú billboardy prelepené." Ano, on je teď přelepil, takže už je to: Bez Ruska přežijeme. EU a NATO potřebujeme. Ukrajina je přítel. A tak dále.

A víte, proč o tom mluvím? Tenhle pán je předseda politické strany Demokrati. A tenhle pán je už delší dobu poradce paní ministryně Černochové. Paní ministryně tady není, ale pane premiére, takhle ty vztahy asi nevylepšíte, když poradce ministryně vaší vlády je předseda opoziční strany a tady dělal nechutnou kampaň proti slovenské vládě a proti kandidátovi na prezidenta, který byl zvolen. Takže bylo by možná dobré se nad tím zamyslet a asi to narovnat. Ale to je váš problém. Já vám nechci radit. My tady nejsme na to, abychom vám radili.

Pane premiére, já jsem vás včera vyzval, abyste zveřejnil informace ohledně té munice. A taky chci opakovaně říct, že naše hnutí nikdy... ohledně pomoci Ukrajině jsme neprotestovali. Co nám samozřejmě vadí, je, když někdo ty Ukrajince okrádá. Když Ukrajinci pošlou 14 milionů eur do kampeličky, ve které jste byl, pane premiére, a někdo těch 320 milionů, a teď nevím, kolik milionů, jestli všechny miliony, ukradli v taškách a normálně někdo okradl ty Ukrajince. Tady ta iniciativa, kterou začal pan prezident Pavel 1. 2. na bezpečnostní konferenci v Mnichově - a je to obrovské PR, že jsme sehnali ty granáty - tak já bych se nerad dožil toho, že zase někdo ty Ukrajince okrade. A k nám chodí divné informace. Divné informace! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP