(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Proto by bylo dobré, abyste, pane premiére, nejenom zveřejnili, kolik to stojí náš rozpočet, ale ty informace, že někdo zneužívá válku ve svůj ekonomický prospěch a že někdo tam má dodat zbraně za 500 milionů eur a potom dodá jenom za 300 milionů eur a nikomu to nevadí, nás znepokojují. Teď mě znepokojují informace o tom - a já se ptám, jestli ta munice pochází z členského státu NATO, část té munice? Pokud pochází, tak se ptám, proč to nakupuje nějaký obchodník a proč je tam nějaký zprostředkovatel? Já se ptám, jestli je skutečně pravda, pane premiére, a můžete to prověřit, že nějaký obchodník na tom vydělá údajně až 4 miliardy korun? Proč to nezlevní těm Ukrajincům? Je to pravda?

Možná by bylo dobré o tom vědět přesně, jak to je. Protože tyhle informace, které k nám chodí - tady vlastně byla včera velká debata, jestli my jako poslanci můžeme mít nějaké informace, nemůžeme mít nějaké informace - tak ty informace, které my máme, které k nám chodí, nevím proč, my jsme si je nevyžádali, tak skutečně i po odpočtu přepravy té munice, která je těžká a která v té kalkulaci vychází na 3 až 7 %, tak ta marže je nehorázná, je nepřijatelná a někdo tady chce zbohatnout na válce. Takže byste se měl na to, pane premiére, podívat.

No a bylo by dobré, kdyby se na to podívala i biska. Vždyť přece BIS má chránit ekonomické zájmy České republiky, ne? Já jsem to tady včera řekl a samozřejmě hned se mně nějaký provládní novinář posmíval na Twitteru. Ano, pane premiére, ověřte si, jaká je trasa dopravy těch granátů do Ukrajiny. Aby se nám nestalo, že tady budeme mít druhé Vrbětice, že ty granáty - pokud si někdo myslí, pokud jsem dostal ty informace, no tak asi v tom zpravodajském světě to vědí všichni - aby ty granáty nepřišly na naše území, a potom mají údajně směřovat na Ukrajinu, ale aby se něco nestalo. Skutečně si myslím, že je to důležité.

Takže ano, to, že Česká republika - a děláme z toho obrovské PR, to je sice fajn, ty granáty mají přijít někdy v červnu, ale ty pochybnosti, které my máme - a vy jste se vyslovil v jednom rozhovoru, že pokud bude třeba, tak to zveřejníte, tak vás na to v dobrém upozorňuji, aby se vám zase nestalo to, že z toho bude nějaký průšvih a vy budete u toho. Protože když je válka a umírají lidé, tak toho nemají jiní lidé zneužívat. To by bylo samozřejmě špatně. Takže tolik na úvod.

Teď bych se vyjádřil k tomu bodu, co máme na programu. Takže vážené poslankyně, vážení poslanci, dnes jsme se sešli opět na mimořádné schůzi, abychom projednali vymlčené korupční kauzy vládních stran. Ty dva nejkřiklavější případy, skandál ODS kolem kampeličky pana premiéra a aféra STAN a TOP 09 v případu Dozimetr, však nejsou za vládnutí pětikoalice jediné. Vládní strany tvrdošíjně odmítají otevřít diskusi na toto téma, protože se bojí reakce veřejnosti a protože se hlavně bojí o své pozice. Ačkoliv každé druhé slovo slyšíme od představitelů pětikoalice jako demokracie, politická kultura, hodnoty, tak vládní strany spolu svorně kryjí vlastní korupci a klientelismus za každou cenu, protože korupce, klientelismus, peníze, koryta, to jsou ty pravé hodnoty, které ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráty spojují.

Kdyby takové aféry byly za naší vlády, tak jsou plná náměstí aktivistů, milionu chvilek nenávisti a v České televizi jede jeden žlutý pruh za druhým, ale když jde o vládu premiéra Fialy, tak je vlastně ticho, občas nějaký článek a je tady jednoznačná snaha všechny skandály vymlčet. My to ale samozřejmě tak nechceme nechat a od pana premiéra a pana Rakušana požadujeme jasné vysvětlení jejich kauz, za které nemůže ani Putin, ani Babiš, ale oni sami. Takže pojďme si teď říct k těm kauzám.

První je kampelička. Takže kampelička, ve které pan premiér byl, tak k tomu jsme už mluvili. Setkali jsme se tady 8. února kvůli Podnikatelské družstevní záložně, jak se to jmenuje. Název mimořádné schůze zněl Zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz. Od té doby celý tento skandál, který se provalil v lednu, zraje jako víno, a pokud došlo k posunu, tak jednoznačně k horšímu. Neškodí si udělat malou rekapitulaci této kauzy, která je nejlepší tradicí Bácse a Sinhy z devadesátých let.

22. ledna jsme se dozvěděli, že premiér Fiala opomněl uvést ve svém majetkovém přiznání vlastnictví podílu v Podnikatelské družstevní záložně, kam si uložil milion, na který si pak vzpomněl, na který tedy nejdřív zapomněl. To, že si myslel, že v záložně má jen účet a ne podíl, je sice u předsedy vlády poněkud nešťastné, nějaké právní povědomí by přece jen mít mohl, na druhou stranu mu to ale dokážeme odpustit, protože všichni dobře víme, že pan premiér je politolog, takže velká ekonomická očekávání mít nemůžeme. Naopak očekávání bychom měli mít, pokud jde o hodnoty, principy nebo transparentnost, na které se pan premiér neustále v politice odvolává. Bohužel stejně jako u předvolebních slibů i tady skutek utek.

Jak to tedy vše vypadá kolem kampeličky? Pan premiér Fiala v roce 2015 ve svých 51 letech měl milion korun a nevěděl, co s ním dělat, protože podle svých slov finanční produkty nesleduje a bankám moc nerozumí. No a pan premiér nerozumí nejen bankám, ale ekonomice jako takové, což všichni posledního dvaapůlroku roku bolestně zažíváme na vlastní kůži, a občané moc dobře vědí, jak se jim propadla životní úroveň a jaká je tu Fialova drahota. Jak ceny zboží a služeb vzrostly proti roku 2021, kdy byla naše vláda, a to průměrně o třetinu a někdy klidně i o 100 %. Ale to samozřejmě je jiná debata. Tato pětikoalice stále mluví, že inflace je 2 %, ale měla by mluvit, kolik stál ten rohlík za nás - 1,70 - a kolik stojí dneska - 2,70. To je jen malý příklad, ale můžeme se bavit vlastně o všech produktech, zboží, službách a tak dále.

No, ale zpět tedy k financím. Co tedy pan premiér udělal s milionem? S klidným svědomím ho tehdy uložil v té nejmenší záložně v České republice, o které předtím pravděpodobně nikdy neslyšel, a to na doporučení svého někdejšího studenta politologie, poradce ODS a zakladatele PR agentury Bison & Rose Miloše Růžičky, tedy pána, který marketingově pásl spoustu tradičních politiků, hlavně z ODS a ČSSD. Postupně tedy do záložny, o které si předem nezjistil žádné informace, poslal svůj milion a dal ho na běžný účet, kde ho nechal ležet pět let, a pak jej vybral se závratným ziskem 256 korun a 20 haléřů. Takže každý rok pan premiér obohatil svůj majetek o zázračných 51 korun a 21 haléřů . ***




Přihlásit/registrovat se do ISP