(11.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A vy jste tohle dopustili. A to je to, co mi na tom vadí! Vůbec nejde o toho ředitele Českých drah, znovu říkám. Jde o to, že se tihle lidé pouštějí do veřejné sféry tímhle způsobem. A toto všechno Petr Fiala kryje. To není o tom, že by před pár lety prozřel a pochopil, kam strčil peníze, že to nebyla šťastná volba. No to víme všichni. Ale toto probíhá nyní, toto neprobíhalo před sedmi lety. Nyní se vybírají ti lidé. Nyní ti lidé z té kampeličky a z téhleté party u toho asistují.

Dovedete si vůbec představit, že by to udělal někdo z nás? Plná Letná by byla do druhého týdne. Kde je ta parta, jak se jmenovala, já jsem zapomněl - Milion chvilek. milion chvilek. Kde jsou? Viděli jste je někdo někdy? Dlouho jsem o nich neslyšel. Dva roky jsem o nich neslyšel vůbec nic, dokonce jsem i zapomněl, jak se jmenují. Dovedu si představit, až se za rok a půl vrátíme, jak se zase vyrojí Milion chvilek. A dovedu si představit, jak budou pranýřovat za každou věc. A já to bych možná i bral, ať pranýřujou, ale ať to dělají vůči všem! Neděje se vůbec nic. A je to všem jedno? Nebo tohleto nikomu nevadí? Vy lynčujete naše lidi kvůli Čapímu hnízdu, kvůli dotaci, která se nakonec prokázala jako regulérní, kterou všichni zkontrolovali, která šla na věc, kterou každý sledoval a viděl, a sami přitom hájíte zločince první kategorie! To je to, co mě štve! (Potlesk zleva.)

A u toho Dozimetru je to stejné. Tak já nevím, která kauza je větší nebo menší. Obě jsou totální průšvih, opět nejvyšší patra politiky. A vím, že to začalo bizarně, když jsem tenkrát řekl kokain v řiti, všichni se tomu smáli, ale to jsme netušili, kam to bude pokračovat. Tenkrát to byl kokain - já už nechci říkat kde - u prostitutek, ale podívejte se, kam se to dostalo dnes. Drancování veřejných společností! Podívejte se na Dopravní podnik. Stamilionové podivné zakázky! Ovlivňování veřejných zakázek významnými politiky STAN. Odhalování propojení zločinců na ministra školství - ten tedy naštěstí kvůli tomu skončil, myslím tím pana Gazdíka. Šifrované telefony. Nejdřív kauza, jak je možné, že se používají, rozšlapejte to, pak se zjistí, že ten kdo říkal, ať je rozšlapou, je vesele používal, komunikoval s nimi. Je to groteska, prosím vás, co předvádíte! Společné dovolené, ještě fotky si z nich děláte. Rozdělujete prachy. Odvolávání ministra kvůli šifrovaným telefonům, fajn, aby se za pár měsíců zjistilo, že je používá ministr vnitra, prosím pěkně, žádný béčkový hráč. Ministr vnitra! Úplně šílené! Vyhodíte generálního ředitele České pošty, v zásadě slušného člověka, který se jednou potkal s panem Redlem - to si zapamatuje, co jsem říkal - jednou se potkal s Redlem a šel! Já se k tomu vrátím za chvíli. Aby se pak zjistilo, že jste financovali z těchhle peněz kampaň hnutí STAN a TOP 09. Tak tam vás zase napráskali vaši kamarádi Piráti. To je sestava teda. Telenovela graduje. Nový šéf zpravodajců. Ten tam ještě chyběl. Ještě chyběly tajné služby. Tak ty jste tam také měli. Toho jmenoval pan Vít Rakušan, aby záhy zjistil, že je tam namočen, že udržoval styky s tou hlavou z té zločinecké skupiny. To je šílený úplně. Tak pak zase skončí rychle. Mezitím se zjistí, že tam byly vazby na TOP 09. A do toho jste se ještě pokoušeli zdiskreditovat Janu Mračkovou Vildumetzovou, protože jednou byl na její svatbě jeden z té kauzy, v době, kdy vůbec nemohla tušit, že bude z něčeho obviněn, navíc to byl kámoš jejího manžela, který byl z ODS. No prostě strašný.

Pokračujete - Nové Holešovice, kauza pokračuje. Pan Hlubuček - ten mezitím napráská všechny, kteří v tom byli namočeni, včetně vedení hnutí STAN. Ten scénář, to kdyby člověk vymýšlel, tak to nenapíše. Fakt ne. Já když jsem si to tak dával dohromady, tak jsem si říkal, že je to skoro vyloučené tak to dát dohromady. Tak dneska už nepráská jen pan Hlubuček, už práská i pan Dovhomilja - to jméno se mi špatně čte. Ten zase napráskal, že generální ředitel Dopravního podniku se dvakrát setkal s panem Redlem a řešili IT zakázky. Vzpomínáte si, co jsem říkal před chvílí? Že pan Redl se potkal jednou s panem ředitelem Knapem, šéfem České pošty. Ředitel Knap okamžitě musel skončit. No a generální ředitel Dopravního podniku vesele funguje dál. Zdá se vám to normální? Tak slušného člověk vyhodíte, protože se s ním jednou potkal, bůh suď na čí přání to bylo, abyste pak zjistili, že podnik, který byl tunelován, kde je obviněno - kolik? - 11 lidí, možná se pletu, ale myslím, že 11, tak se dvakrát s ním potká a řeší IT zakázky, což se vzájemně sami napráskáte, a neděje se vůbec nic. Ten člověk tam je a jede se dál. No.

Pak se prokáže to, že ten kokain zjevně nekončil jenom v otvorech prostitutek... ale... strašné, já to nebudu radši číst... ale já to mám napsané... činitelů TOP 09. Prostě hrozný. Činitelů TOP 09. V nose činitelů TOP nula devítky - tady mám napsáno. (Veselost.) Vy se tomu smějete, ale to je fakt k pláči. Dovedete si představit, že by někdo z hnutí ANO byl takhle načapán, vyfocen, že by se to objevovalo ve všech novinách, kam se všude sype kokain, a vy byste se to snažili vymlčet? O nic nejde, o nic se nehraje? Prostě něco strašného. Ach jo.

Takže ten závěr, který bych si dokázal nějak zformulovat, z mého pohledu je absolutně bizarní. Petr Fiala, který v kauze kampelička sehrál hlavní roli kavky, kryl všechny podezřelé transakce, ať už vědomě, či nevědomě. To je nepodstatné v tomhletom. Je na tolik inteligentní, že musel vědět, kde je a s kým tam hraje. Dopustil, že ti lidé z této mafiánské linie se dnes dostávají do manažerských pozic ve veřejných firmách, umožnil, že ta kampelička nepřímo financovala i tu pochybnou kampaň Restart Česka. A že je premiérem, ale současně tváří té kampaně Restart Česka. A Vít Rakušan, který je šéfem strany, která byla těmito mafiány založena, využíval šifrované telefony pro komunikaci právě s těmi dotčenými osobami. Akceptoval, že se tím skrytě akceptuje STAN. Není možné, aby o tom nevěděl, to je technicky vyloučené, tak je současně stále ministrem vnitra, pod kterého spadají ti, kteří ten případ vyšetřují. Pokud se vám tohle všechno zdá normální, tak tu schůzi neotevírejte. Děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já děkuji. Budeme pokračovat v přednostních právech. První je paní předsedkyně Alena Schillerová, potom pan ministr Martin Kupka, pan předseda Tomio Okamura a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dobrý den, dámy a pánové, pane premiére, pane ministře. Já samozřejmě přejdu k tomu, co chci říci k předmětu dnešní mimořádné schůze, kterou hnutí ANO iniciovalo. Ale přece jenom musím zareagovat, možná to byl i váš cíl, odvést pozornost, musím vás, pane premiére ve svém projevu k jiným oblastem, pochválit se tady, pochvaly není nikdy dost, slyšíme ji často. Takže já musím aspoň stručně zareagovat na některé ekonomické nepravdy - jsem velmi zdvořilá, říkám nepravdy - které ve vašem vystoupení zazněly.

Ten projev pro mě odhalil v ekonomické oblasti jednu poměrně šokující věc. Vaše vláda nemá žádné konkrétní výsledky, a tak se nově začala chlubit, je to takový trend, makroekonomickými predikcemi. A to já považuji tedy za extrémně nebezpečný trend. Místo toho, aby nezávislí analytici pracovali na co nejvěrnějších prognózách a ty standardním způsobem publikovali, tak jak to bývalo zvykem v minulosti, uspořádává ministr financí publikaci prognóz, tiskové konference, kde se těmi prognózovanými čísly chlubí, a toto chlubení po něm pak opakujete vy, pane premiére. Cituji, co jste řekl. Citace: Máme lepší predikce než ostatní země. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP