(11.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A to je to, v čem je náš zásadní rozdíl. My tvrdíme, že nemáte peskovat firmy za to, že vydělávají. Máte jim zdvořile poděkovat a máte je zdanit. Nikoliv tím, že jim daně budete zvyšovat, ale tím, že je důsledně vyberete. Ano, nám jste se smáli, že jsme zaklekávali. Ne, my jsme chtěli, aby všichni platili férově daně. Až se vrátíme, nejenom že zavedeme elektronickou evidenci tržeb, ale opět budeme chtít, aby se důsledně daně vybíraly. Ale na rozdíl od vás je nezvýšíme. V tom se lišíme. Vy byste měli peníze získávat od ekonomicky stabilních subjektů a z nich potom platit dálnice, silnice a železnice. Ale to je náš dlouhodobý spor a těžko to teď změníme.

Můžeme se zde vzájemně přít o tom, proč jste aktivističtí v zahraniční politice, proč nejste pragmatičtí, proč vaše zahraniční politika je určena dneska zejména směrem na Ukrajinu a na Tchaj-wan a maximálně projedete pár afrických měst, proč zde dnes nemáme aktivní ekonomickou zahraniční politiku, pragmatickou. To všechno můžeme řešit a můžeme se o tom hádat. Můžeme se hádat o tom, proč jste arogantní, proč jste papaláši. A můžeme se přít i o tom, jestli další pokračování války na Ukrajině přinese ten kýžený efekt. Vy tvrdíte, že ano, my tvrdíme, že ne. Ale já to ukončím, tenhleten svůj úvod, protože tohle všechno je, pane premiére a vážené paní ministryně a ministři, běžná politická diskuse.

My jako opozice nebudeme stát tiše v koutě a nebudeme šoupat nohama a budeme útočit a nebudeme se s vámi mazat. Ostatně podobně, jako jste to dělali vy, na tom není nic divného. Vzpomeňte si, co jste nám dělali v době covidu. Vzpomeňte si, jak jste v té době byli racionální. Vzpomeňte si, jak jste nám házeli klacky pod nohy. Vzpomeňte si, jak jste nás kritizovali za každý program, který jsme připravili, za každou roušku. Vzpomeňte si, jak jste nás kritizovali za to, že má být zavřeno, nemá být zavřeno, a tak dále. Ale já jsem to bral, to je prostě realita a toto všechno si vyhodnotí volič. To není o tom, co vy se domníváte, pane premiére, možná ani ne o tom, co my se domníváme. Voliči si musí toto vyhodnotit a oni vám dají zpětnou vazbu, tak jak jste říkal, jestli mají radost z vašich výsledků, anebo nikoliv.

To důležitější, proč tady dneska jsme, není to přít se o to, co jsem zde teď říkal, ale zamyslet se nad kauzami, které smrdí - nikoliv neschopností, to bych pochopil možná ještě, to je ta politická diskuse, ale ony smrdí kriminálem, zločinem, mafiánskými praktikami. A to už je něco, co není možné vyřešit pouze politickou rétorikou. Dochází k propojování organizovaného zločinu s nejvyššími politickými činiteli. Dochází k pronikání zástupců různých klanů, organizovaných skupin do veřejné sféry a dochází k tunelování veřejných organizací.

A tady nehovořím o selhání jedinců v regionech, to může nastat v každé straně. Konečně i u nás to nastalo. Ano, taky jsme neuhlídali některé naše pobočky v krajích. Stejně tak v ODS, to bychom tady mohli dlouze a dlouze mluvit. Podívejte se na STAN, to už je příběh sám pro sebe. Podívejte se teď na poslední informace jenom z libereckého regionu, opět STAN je v tom. Včera odéeska v Liberci a tak dále. Ale o tomhle já vůbec nemluvím. Tohle se stát opravdu může kterékoliv straně, podstatné je, jak to která strana rychle vyřeší. Takže my jsme našeho Krkošku vyřešili během několika dnů, vy vašeho Půtu řešíte několik let. To je jediný rozdíl, který mezi námi je. Ale stát se to může, může vám selhat jedinec v regionu. Můžete na to různě reagovat.

Já mířím k něčemu úplně jinému. A mířím na to, že dnes zde vidíme první ligu organizovaného zločinu a propojení na nejvyšší vládní politiky, protože zde máme dvě megakauzy, které toto přesně splňuji, a to je kampelička a Dozimetr. Jsou to dvě megakauzy, z nichž jaksi za každou by ve vyspělých zemích, které vy nám dáváte za příklad, řkouce, že to jsou ti správní demokraté, protože vy cokoliv, co vám nelíbí, je nedemokratické, tak v těchto zemích, které nám dáváte za příklad, tak tam byste už dávno nebyli po těchhle dvou kauzách.

Jedna zde bují již druhým, dokonce možná třetím rokem, myslím Dozimetr, další několik měsíců a každým týdnem tam bobtná o další a další díly. Sledujeme neuvěřitelnou jihoamerickou telenovelu v přímém přenosu. Padají do ní nejvyšší politici včetně premiéra a včetně vicepremiéra, proto to tady dneska otevírám, a jejich nejbližších týmů. A co je na tom to nejhorší? Neděje se nic. Nic! Vysmíváte se, vymlouváte se, lžete! A když se dostanete pod tlak, dokonce pod tlak od médií, která vám jsou nakloněna, což už je co říct, tak kličkujete a nemáte jakožto lídr, pane premiére, vůbec odvahu do toho říznout, přiznat to, přiznat ten problém! Ten může nastat, ale máte ho řešit. Máte vyměnit ty lidi, máte být rozhodný. Jestli totiž něco chybí téhleté vládě, tak je to rozhodnost, prakticky ve všem. Vy nedokážete rozhodnout vůbec nic. Možná proto, že je vás pět, možná proto, že máte strach. Možná proto, že to jediné, co vás spojuje, je nenávist a obava o to, že tam nebudete. Vy máte paranoidní strach rozhodovat. A s tím se nedá vládnout. S tím se opravdu nedá vládnout.

My jsme nebyli bezchybní. Musím uznat, že i v té covidové době jsme nasekali spousty chyb. Ale co nám tady fakt nemůžete jaksi vzít, je to, že jsme rozhodovali. Ano, s vědomím, že někdy to rozhodnutí nemusí dopadnout dobře. To je pravda, v kritické situaci to tak nastává. A to bychom vám nevyčítali, kdybychom viděli, že rozhodujete, že se nebojíte. Vy se bojíte i vlastního stínu. To je to, co vás dohání dneska. A kdybyste nebyli pod naším permanentním tlakem a nevyvolali jsme i tohleto parlamentní setkání, tu mimořádnou schůzi, tak opět všechno vymlčíte. Takhle vy to vymlčíte i tak, protože ji neschválíte, ale alespoň se to trochu nasvítí. Alespoň lidé budou vědět, co se zde vlastně řeší.

Co se zde řeší? Kampelička. Ne, tady opravdu nejde o jaksi počin popleteného pana profesora. Toto je velký problém. Velký problém odéesky, celé vlády, protože jde o propojení na organizovaný zločin. Je to spojení s praním špinavých peněz, se skrytým financováním politické strany, dokonce i kampaně Restart Česka, byť nepřímo. Každý vidí, že to je klub vyvolených politiků - 150 lidí a jejich kamarádů, prapodivných existencí, které dokonce pronikají nebo pronikaly do důležitých institucí státních! Vzpomeňte, nebo podívejte se na IKEM. Není přece normální, co se tam děje. Já nechci dělat rozhodčího a nevím, kdo má pravdu větší nebo kdo má pravdu menší, ale to, že tam ta kampelička smrdí, no to je zjevné. Stejně tak jako smrdí v Českých dráhách.

A bohužel pan premiér ve spolupráci s těmito podivnými investicemi tyto aktivity ještě kryl. A co hůře, kryje je ještě v době, kdy už je v té vládě. Čili to není otázka historie. Můžeme se bavit o tom, kam se poděly desítky milionů korun, které byly určeny pravděpodobně na Ukrajinu, které se v hotovosti vynášely. Prosím pěkně, dovedete si představit, jak se někde nosí desítky milionů korun? Já jsem v životě nepřinesl víc v kapse než 10 000 korun, možná 20, ať to nepřeháním. Já si nedovedu představit, že by někdo si šel do kampeličky pro desítky milionů korun. To vám nebylo divné? Ono se vám to zdá normální? Ano, v devadesátkách se to tak dělalo. Ono se to dělalo ještě před pár lety zde. Můžeme se bavit o tom, proč tam bylo jenom 150 lidí, proč to bylo uzavřený klub. Můžeme to vztáhnout k tomu, že tam dokonce nechyběla ani mrtvola. Že neměla žádný odborný kredit ta kampelička.

Ale je zde jeden velký problém, který jsem zde načal, a ten já vidím jako ještě větší nebezpečí než to, co jsem zde říkal, a to je prorůstání do veřejných institucí. Ano, máme zde i pana ministra Kupku, a on to ví, já už jsem mu to říkal - problém v ČD Telematice a ve výběru generálního ředitele Českých drah. To, že dosadíme tyto lidi z této kampeličky, z tohoto klanu, bez výběrového řízení do docela prestižní společnosti, dceřiné společnosti Českých drah, to normální není. A to, že asistuje další z téhleté party u výběru generálního ředitele Českých drah, rovněž není normální. Přičemž podstata teď vůbec není v tom, kdo je v čele Českých drah. Já dokonce tvrdím, že to je docela schopný člověk, který tam dneska je. Aspoň si myslím, že z toho výběrového řízení se tam asi nedalo vybrat lépe, navíc toho člověka znám ještě z minulosti a nemyslím si, že se vybral špatně.

Ten problém je úplně někde jinde. Vy jste umožnili, aby člověk z téhleté party z té kampeličky seděl u toho vlastního výběru. To je ta mafiózní praktika, kdy ti lidé chtějí ukazovat svůj vliv a vytvářet si tyhlety vztahy. Vy jste vpravdě udělali v tomhletom medvědí službu pro toho nového ředitele drah, protože ten minimálně určitým způsobem může být i zavázán všem těm, kteří ho tam vybrali, včetně tohohle člověka. Chápeme jaksi, k čemu mířím? To jsou ty mafiózní praktiky, kdy tihle lidé u toho chtějí být. Oni nechtějí asi sedět na té horké židli šéfa Českých drah, ale chtějí tam mít ten vztah. Chtějí být u toho výběru. Chtějí být ti, co zvednou ruku, protože za to zvednutí ruky můžou někdy v budoucnu něco chtít. Minimálně je tam nějaký psychologický závazek. To je to, jak ti mafiáni žijí. To je to, co oni chtějí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP