(12.20 hodin)
(pokračuje Martin Kupka)

Tohle jsou důležité změny, které už v tuhle chvíli platí. Mimo jiné také je možné dokladovat desetitisíce lidí, kteří si díky Portálu dopravy žádají o nový řidičský průkaz, pokud jim ten starý někdo odcizil, přišli o něj nebo skončila jeho platnost a potřebují ho pro cestu do zahraničí. Významnou změnou v digitálních službách je i to, že dnes nemusíte řidičské oprávnění ani občanský průkaz vozit nutně s sebou, pokud jste v České republice, protože policie je schopná díky informacím v registru ta data ověřovat sama. Tohle jsou změny, které Českou republiku vedou do 21. století. A faktická pravda je taková, že ten nárůst digitálních služeb nastává právě v posledních dvou letech. Služby, které si lidé mohou vyzkoušet a využívají je, a využívají je dnes a denně.

Tolik jasná oponentura, jasné vysvětlení. Co tu zaznívalo z úst opozičních představitelů rozdrceno na padrť, znevěrohodněno na základě jasných faktů. Nepochybně na omluvu ze strany opozice, pokud tímto způsobem chce dál osočovat a není ochotná respektovat veřejné informace a odvolávat se na ně.

Děkuju za pozornost. Věřím, že na konci toho vyprávění a toho dokladování je pozitivní zpráva, že se Českým dráhám daří, že se daří nejen v rezortu dopravy, že se daří zlepšovat ekonomické ukazatele, už třetí měsíc za sebou jsme v inflaci kolem dvouprocentní hranice. To jsou klíčové pozitivní zprávy. Odpovědná opozice by i z takových informací se přirozeně těšila, protože jsou to dobré zprávy i pro její voliče. Opozice se bohužel u nás vydává úplně opačným směrem!

Děkuju za pozornost. Kdokoli by si přál cokoli z mých tvrzení zdokumentovat, opřít o veřejná data, jsem přirozeně připravený tohle všechno doplnit. Díky za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Krásné poledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze, takže vás, kolegyně, kolegové zdravím. Přeji pěkný den. Budeme pokračovat v přednostních právech. Jako další vystoupí pan předseda Okamura, připraví se pan předseda Fiala Radim. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vítám opoziční schůzi na téma korupční kauzy vládních stran. Zločinům, z nichž jsou podezřelí jak politici vládních stran, tak i jejich mafiánští bossové, se totiž v současnosti intenzivně věnuje policie a Nejvyšší státní zastupitelství, a to navzdory tomu, že musí mimo jiné šetřit i svého nejvyššího šéfa, ministra vnitra Rakušana ze STAN, navzdory tomu teď po odhaleních spojených se speciální superzáložnou ODS policie zřejmě prošetřuje její napojení na premiéra naší země a jeho okolí. Ve svém dnešním vystoupení nebudu opakovat známá fakta ohledně organizovaného zločinu hnutí STAN v kauze Dozimetr, do kterého je zapletená i TOP 09, nebo další organizovaný zločin v kauze kupčení s byty v Brně, která se zase pro změnu týká ODS a KDU-ČSL. Dodnes se ani nevyjasnilo financování vládního STAN z daňového ráje na Kypru firmami s neznámými majiteli. Dokonce už i vládní Piráti veřejně v České televizi řekli, že STAN financoval jejich společnou volební kampaň z černých peněz, které pocházely z organizovaného zločinu v kauze Dozimetr. A média to v rámci ochrany Fialovy vlády nezajímá. Nejnovější kauzou vládní TOP 09 je rozkrádání dotací Evropské unie, což je o to odpornější, že právě TOP 09 je jednou z nejvíce prounijních stran. Naposledy minulý měsíc byl odsouzen starosta Vápenné Leoš Hannig z TOP 09 za dotační podvod.

Ve Sněmovně již poněkolikáté řešíme zločinná spolčení a kriminální činnost vládních stran a vládních politiků. V tomto ohledu můj spolupracovník vypracoval a podal už začátkem února trestní oznámení na vedení Podnikatelské družstevní záložny, respektive i na právnickou firmu (osobu?) Podnikatelská družstevní záložna, která podle veřejných informací pere a uschovává černé nelegální peníze a která takto léta slouží některým významným členům ODS a zřejmě i dalším politikům. Já s dovolením bych při této příležitosti poukázal na to hlavní, na politické a ekonomické zločiny vlády Pirátů, ODS, STAN a dalších do počtu, tedy KDU-ČSL a TOP 09.

Zcela nezpochybnitelně je zločin brát českým občanům a českým firmám peníze a posílat je do cizí země v zájmu cizí mocnosti, ve jménu zachování hegemonie jedné velmoci, ve jménu potlačení lidských práv na sebeurčení národů. Veřejně známou informací je, že v premiérově pračce, tedy v Podnikatelské družstevní záložně, podle médií zmizely miliony zaplacené Ukrajině (Ukrajinou?) za dodávky zbraní. Šlo o peníze za dva kontrakty uzavřené s firmou Lvovský Arsenal a s chorvatskou firmou WDG. Jde o dva kontrakty ze září a října 2022, popsal obchod ukrajinský investigativní novinář Vjačeslav Kasim, který na serveru hromadske.ua o případu píše. Podle jeho zjištění byly smlouvy uzavřeny na 100 000 dávek minometné munice a pak i na střelivo pro tanky. Polovina zálohy, kterou Ukrajina vyplatila na objednanou minometnou munici, dorazila ve dvou tranších na účty Podnikatelské družstevní záložny. Ukrajina poslala na účty Podnikatelské družstevní záložny 14 milionů eur. 29. března 2023 si tyto peníze někdo odnesl v hotovosti v igelitových taškách neznámo kam. Podle výdajových dokladů to bylo přesně 2 miliony 200 tisíc eur plus 30 milionů korun.

Mezi veřejně známými členy, tedy podílníky této kampeličky, se zatím objevilo - v uvozovkách jen - několik významných politiků ODS. Kromě Romana Bočka je to také předseda ODS a premiér Petr Fiala, bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř či bývalý ministr zdravotnictví za ODS Luděk Rubáš.

Dámy a pánové, kdo a jak krade peníze, co plynou na Ukrajinu, to zatím přesně nevíme a je jen úkolem policie tohle zjišťovat. Co víme jistě, je, kdo peníze českých domácností, důchodců a firem na Ukrajinu a Ukrajincům posílá. Je to česká vládní pětikoalice. Hnutí SPD je v parlamentu jediné proti posílání zbraní a peněz na Ukrajinu a Ukrajincům, protože také hnutí ANO podporuje zasílání peněz a zbraní Ukrajině a Ukrajincům. To je prostě fakt. Chápu motivaci mnohých z vás. Jste přesvědčeni, že Ukrajině je třeba pomoci. Ovšem v prvé řadě by bylo dobré si zjistit příčiny války a také, kam jdou naše peníze a komu konkrétně. CIA a další organizace včetně ukrajinských dlouhodobě upozorňují, že materiální i finanční pomoc se zčásti ztrácí neznámo kde. I Spojené státy podmiňují další peníze zásadními změnami, které by rozkrádání alespoň snížily. Posílat peníze a další pomoc na Ukrajinu je proto dnes zcela nezodpovědné.

Já se tady také veřejně vlády a pana premiéra ptám - kolik peněz jste darovali loni Ukrajině z našeho státního rozpočtu? Včetně materiální pomoci, protože čísla neznáme a vláda celkové náklady na ukrajinské dobrodružství úzkostlivě tají. I to je něco, co je v demokracii nepřípustné. Občané i my, jejich zástupci, máme plné právo vědět, co vláda s našimi penězi dělá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP