(15.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Máme zde tedy procedurální návrh, o kterém budeme bezprostředně hlasovat. Já přivolám kolegy z předsálí.

 

Návrh pana předsedy Bendy tedy zní, abychom jednali a o zákonech meritorně hlasovali po 19. a 21. hodině.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 151 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 67. Návrh byl přijat.

 

Je nějaký problém, prosím pěkně? (Poslanec Králíček gestikuluje.) Zaznamenala jsem žádost o kontrolu hlasování. (Po chvilce:) Ano, vše je v pořádku. Budeme tedy pokračovat. Mám zde další přihlášku s přednostním právem a tou je přihláška paní předsedkyně Aleny Schillerové. (Hluk v sále.) Kolegové, kolegyně, prosím, abyste se ztišili, popřípadě své rozhovory přesunuli do předsálí. (Hluk neustává.) Ještě jednou opakuji, prosím o ztišení.

Než se ztišíte, ještě mám zde jedno sdělení. S náhradní kartou (číslo neřečeno) hlasuje pan místopředseda Skopeček.

Paní předsedkyně, myslím, že můžete začít. (Hluk trvá.) A ještě než začnete, tak opakuji svoji žádost o ztišení. Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, stovky tisíc obyvatel České republiky jsou v těchto hodinách a dnech informovány ze strany oficiálních kanálů ODS, kandidátů SPOLU do Evropského parlamentu a dalších vysokých zástupců pětikoalice o tom, že jim přišly WhatsAppem cinklé vizuály hnutí ANO, ve kterých našich představitelé mají hlásat, že udělají všechno pro Ruskou federaci. Že jde o neetickou, lživou a podlou antikampaň, která si nic nezadá s hybridními útoky kremelských propagandistů, bylo zřejmé od prvního okamžiku, kdy se tyto vizuály přesně v okamžiku zahájení naší kampaně začaly objevovat na sociálních sítích vládních stran.

Zcela šokující je však dnešní přiznání premiéra Petra Fialy, který se jindy tak rád staví do role obránce hodnotové politiky a morálních zásad, že se jedná o jeho koalicí organizovanou, placenou a zinscenovanou antikampaň. Musím říct, že je to bohužel typický rukopis pětikoalice, která kromě využívání mimořádně tragického konfliktu na Ukrajině a celé ruské agrese ve svůj prospěch nemůže obyvatelům naší země nabídnout vůbec nic.

Koalice SPOLU místo prezentace svého programu překreslila naše české vlajky na ruské a hnutí ANO onálepkovala jako stranu bojující za Putinovo Rusko. Hnutí ANO, za jehož vlády naše země vydala ruského hackera Nikulina do USA, které po otravě agenta Skripala vyloučilo tři ruské diplomaty, které po vrbětické tragédii zrušilo rezidenturu 81 Rusům z ruské ambasády, a strany, jejíž kroky vedly k tomu, že Česko bylo společně s USA označeno ruským režimem jako Rusku nejvíce nepřátelská země. Nemluvě o vytrvalé podpoře bránící se Ukrajiny z naší strany.

Snaha politiků SPOLU stavět se do role ochránců morálky a hodnot je tím stále směšnější. Nejedná se jenom o faul, ale podle našeho názoru rovnou o otevření kanálu, ve kterém se zrcadlí politika založená na rozeštvávání, lžích, nálepkování, podvodech a bohužel i zneužívání války. Často se při sledování mediálních výstupů a výstupů na sociálních sítích politiků pětikoalice nemohu ubránit otázce, co by si tito politici v čele s Petrem Fialou nebo Markétou Pekarovou Adamovou počali, kdyby Ukrajina nebyla terčem ruské agrese. Vždyť téma tragického konfliktu na Ukrajině a celé ruské agrese je dva roky středobodem jejich mediální komunikace a vztahů s veřejností, a to se stále sílící intenzitou, přitom bez jakéhokoliv praktického či reálného přínosu pro bránící se zemi.

Zdá se, jako by se vůbec nebáli o životní úroveň českých domácností, jako by se vůbec nebáli o to, jestli se Husákovy děti dožijí ve zdraví svého důchodu, jako by se nebáli o kondici české ekonomiky, bující šedé ekonomiky nebo černého trhu práce. To jsou totiž témata, která jsou pro politiky zahleděné do války prakticky tabu.

Pětikoalice se bojí našeho programu, který staví zájmy České republiky na první místo. Bojí se našeho loga "Česko, pro tebe všecko", a tak ho označuje za prázdné. Bojí se toho, že jdeme proti jejich vlastizrádnému migračnímu paktu, že jdeme proti zelenému šílenství, které ohrožuje náš průmysl, prosperitu i naši bezpečnost. Bojí se toho, že nám lidi rozumějí, zatímco jejich veletočům nerozumějí už ani jejich vlastní poslanci. Bojí se českých vlajek a bojí se lidí, kteří mají české vlajky rádi. Bojí se lidí, kteří chtějí, aby se čeští politici bili v Evropě v první řadě na zájmy Česka. A nejvíc ze všeho se v hloubi duše dost možná bojí míru, příměří nebo konce války. Proč? Protože by tím přišli o své jediné a dominantní téma, téma, kterým systematicky, organizovaně, s pomocí grafických agentur, komunikačních poradců a nově také ukradených vizuálů štěpí a rozeštvávají naši společnost. Ano, je to tak, a potvrdil to dnes sám Petr Fiala.

Bude zajímavé sledovat, jak koalice SPOLU tuto antikampaň vykáže v nákladech na volby. Bude zajímavé se ptát, proč tyto vizuály nebyly označeny v souladu se zákonem informací o zadavateli a zpracovateli. Bude zajímavé se ptát, jestli je tohle ta hodnotová a etická politika, kterou se ti nejfalešnější z nejfalešnějších farizejů a licoměrníků v téhle Sněmovně už roky ohánějí. Jak se opovažujete nás posílat do Ruska? Jak se opovažujete?

Stojím tady dnes před vámi jako předsedkyně poslaneckého klubu hnutí, které, jak dobře víte, od počátku ruské agrese na Ukrajině jednoznačně stojí na straně napadené země. Hnutí, které se všemi hlasy svých přítomných poslanců již v únoru 2022 připojilo k usnesení Sněmovny, které kategoricky odsoudilo ruskou agresi jako barbarskou a neomluvitelnou, která je v rozporu s mezinárodním právem i zásadami vzájemných vztahů mezi civilizovanými národy. Jako jediná politická strana v zemi jsme navíc nepodpořili Ukrajinu jen plackami na klopě sak svých poslanců, ale deseti miliony z vlastního rozpočtu a příspěvků svých členů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP