(15.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A stojím zde mimo jiné i jako člověk, který prožil téměř polovinu svého života za studené války a který rozhodně nepatří mezi ty, jejichž sympatie ani před válkou na Ukrajině, a tím méně po ní patřily Moskvě. Přesto si, pane premiére Fialo, dovolujete vzít pastelky a prostřednictvím vašeho aparátu mně a mým kolegům Kláře Dostálové nebo Andreji Babišovi namalovat na tváře ruskou vlajku? Opravdu? Dovolil byste si to i teď a tady? Ne? Tak si to laskavě nedovolujte ani prostřednictvím svého antikampaňového týmu! (Potlesk v levé části sálu.)

Na závěr mi prosím dovolte obrátit se pouze na ODS, a to v souvislosti s něčím odporným, nízkým a zlým, s něčím, co souvisí s mediálně velmi aktivním starostou z ODS a de facto jedním z nejviditelnějších členů této strany. Jeho jméno tady zmiňovat nebudu a raději ani jméno městské části Prahy, kterou tento člověk vede. Nepochybuji, že poslanci ODS velmi dobře vědí, o kom a o čem mluvím a proč právě dnes. A velmi dobře to ví i premiér Petr Fiala. Děsí mě, že jste to nechali bez povšimnutí, protože toto už je fakt moc! Není to ostuda a hanba jenom ODS, ale je to bohužel ostuda celé politiky a je to zbabělé stejně, jako je zbabělá antikampaň s ruskými vlajkami. Taky je to nízké a taky to není fér. Ale hezky to do sebe bohužel zapadá. Děkuji vám za pozornost. (Dlouhý skandovaný potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je dalším přihlášeným s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, když dojdou argumenty, tak pětikoalice vytáhne buď Antibabiše, nebo Ukrajinu, případně Rusko.

Můžu konstatovat, že 1. máj pro koalici SPOLU fakt nedopadl dobře. Nejdříve udělá nebetyčnou ostudu jeden z vašich starostů, který brutálně zneužije vážně nemocnou dceru pana Slováčka a paní Patrasové, a další dno předvede váš PR tým, který hnutí ANO spojí bezskrupulentně s Ruskem. V tom prvním případě jde pouze o nechutný útok ubožáka v barvě ODS. V tom druhém případě jde o další vykopávání příkopů ve společnosti. Konečně ostudu jste si uřízli díky tomu i ve všech médiích. Protože nazvat hnutí ANO, že je proruské, je úplně, úplně stejná lež, jako kdybych tvrdil, že váš premiér Fiala stál za vraždou v kauze kampelička, kdy skutečně došlo k mordu jednoho z té chobotnice.

Jen bych připomněl pár faktů. ANO vyhostilo 18 ruských diplomatů a 63 dalších pracovníků po kauze Vrbětice. Nikdo toto nikdy v minulosti neudělal. ANO při oficiální návštěvě Ukrajiny v roce 2019, když tam byl pan premiér Babiš a byl jsem tam s ním já jakožto ministr, tak jsme tehdy oficiálně odsoudili anexi Krymu, za což se nám dostalo nejen ze stran tehdy prezidenta Zelenského, ale i celé ukrajinské společnosti a veřejnosti uznání. ANO podpořilo, pokud jste na to zapomněli, vážení členové pětikoalice, smlouvu mezi Spojenými státy a Českou republikou. Pokud jste na to zapomněli, tak ANO podpořilo smlouvu mezi Spojenými státy - to už jsem říkal. ANO podpořilo výcvik ukrajinských vojáků - víte to velmi dobře, paní ministryně - v České republice. ANO podpořilo všechny lex Ukrajina I, II, III, IV a nevím, kolik jich bylo. Podpořilo veškerou ekonomickou pomoc, která šla na Ukrajinu, podpořila všechny uprchlíky. Odsoudili jsme agresora, podpořili jsme Ukrajinu a podpořili jsme, paní ministryně, 2 % růstu výdajů vůči hrubému domácímu produktu na obranu. To jste zapomněli, tohle všechno?

Vaše argumenty stran ekonomické diplomacie vůči Rusku, vůči minulým vládám jsou tedy fakt směšné, protože já ani premiér, premiér Babiš myslím, jsme nikdy nejednali s ruskými ministry, nejednali jsme nikdy s ruským prezidentem. Konečně rozhodnutím vlády na můj návrh byl vyškrtnut Rossatom jakožto potenciální dodavatel, a to po Vrběticích okamžitě. A ty běžné podnikatelské delegace, ano, ty jezdily do Ruska. Jezdily tam za naší vlády, jezdily tam za vaší vlády, jezdily tam za předcházejících vlád. Střídaly se tam pravidelně, podobně jako tam jezdili zástupci ze všech zemí světa.

Velmi dobře víte, že na původ plynu neměla ani minulá vláda, ani vaše předcházející vláda, ani vaše vláda současná žádný vliv. Konečně dobíhá vás to. Brutálně jste lhali dva roky o ruském plynu, kterak jste zabezpečili to, že sem nebude proudit žádný ruský plyn, aby vám sem dneska šlo více než 60 %. Jenom se na to díváte a tvrdíte zděšeně, že na to nemáte vliv. No nemáte na to vliv. Neměli jste vinu na tom, že sem začal proudit ruský plyn, a předtím jste neměli zásluhu na tom, že sem nějakou dobu žádný nešel. To byste museli nabourat Nord Stream 1, což nepředpokládám, že pan premiér udělal.

Máte rekordní množství dodávek ruské ropy, jestli jste si toho nevšimli. A opět, já vám to nevyčítám, protože za to nemůžete, jsou to soukromé firmy, které to kupují. Jenom bych chtěl poznamenat, že z Ruska jste dovezli od začátku konfliktu - od začátku konfliktu! - za 271 miliard komodit; 178 miliard byl plyn, 93 miliard byla ruská ropa. Ve stejné době jste podpořili Ukrajinu částkou 57 miliard korun. Tak si to dejte na váhy. Za 271 miliard jste nakoupili ruské komodity, a v uvozovkách tedy jste podpořili Putina, a za 57 miliard jste podpořili Ukrajinu.

Do Ruska jste jezdili za vašich vlád jak do sámošky. Každý z premiérů ODS se tam setkával buď s Putinem, nebo Medveděvem. Miroslava Němcová se tam rozplývala u Putina nad kaviárem a nad vodkou. A nevšiml jsem si, že byste nějakým způsobem protestovali proti Nord Streamu 1, proti Nord Streamu 2, proti South Streamu a všem těm plynovodům, které šly do Evropy a budovaly se za vašich vlád. Já neříkám, že jste je budovali vy, já jenom říkám, že jste mlčeli. Mlčeli jste jako ryby! Vy jste stáli podobně jako ostatní státníci světa frontu na Putina! Přiznejte si to. Ale my toho nezneužíváme, protože byla taková doba. Nikdo nemohl tušit, co nastane. Všichni jsme se doufám z toho poučili. Snad i vy jste se z toho poučili. A i když my jsme s Putinem nikdy nejednali, nikdy jsme vám toto nevyčítali. Pouze vám to připomínáme v rámci vašeho tažení za Ukrajinu.

Ano, je pravda, že máme jiný pohled na ukončení konfliktu na Ukrajině. Nemáme jiný pohled na to, kdo je agresor, a nemáme jiný pohled na to, kdo je napadenou zemí. My pouze tvrdíme, že čím dříve nastane konec té války, tím lepší podmínky má šanci si Ukrajina vyjednat. Jinými slovy, bude mít lepší manévrovací prostor. Vy máte jiný názor. Vy chcete válčit až do posledního ukrajinského vojáka. Domníváte se, že lze zvrátit ten nepříznivý vývoj války. Dobře, lišíme se v tom, ale to snad každý vnímá, že není nic proti Ukrajině, a už vůbec ne nic pro Rusko. Pouze se na to díváme realisticky. Více z úhlu pohledu toho, co se tam odehrává dnes, méně z úhlu pohledu, co by se nám líbilo, aby se tam odehrávalo. Přesto dáváte na billboardy našeho předsedu vedle Putina! Přesto z nás děláte trvale proruské politiky! Přesto nás nálepkujete, že jsme ruští švábi, trollové, demokraté (?) a já nevím, co všechno. Přesto jste opět udělali antikampaň, kde jste zneužili našeho loga a všeho, co je s tím spojené, a opět, abyste z nás udělali proruské šváby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP