(16.50 hodin)
(pokračuje Aleš Dufek)

Já jsem si samozřejmě mohl vzít teď, původně jsem to plánoval, že si vezmu nějakou přestávku na to, abychom se sešli, protože ne všichni mají tu energii tohle poslouchat, ale myslím si, že už se tady pomalu scházíme, takže místo původní desetiminutové přestávky na poradu našeho klubu si beru přestávku dvě minuty, abychom se sešli a případně hlasovali o programu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Na základě žádosti předsedy klubu KDU-ČSL vyhlašuji dvouminutovou přestávku na poradu klubu.

 

(Jednání přerušeno od 16.50 do 16.52 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, čas určený na přestávku klubu KDU-ČSL vypršel. Než přistoupíme k hlasování, ještě se s přednostním právem hlásí pan předseda Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak jsme tady slyšeli předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL, pan Dufek se jmenuje. Pan Dufek. Takže za prvé, já jsem si nestěžoval, já jsem se vám vysmál a vysmíval za ty vaše zoufalé nálepky. (Bouchání do lavice vpravo.) Jestli jste zaregistrovali... Víte, když lidovci, kteří mají 2 %, mlátí do lavic, já myslím, že by to chtělo možná nějakou práci pro lidi. Ale k tomu se dostanu. Vy jste právník. Asi jste zaregistroval před 14 dny rozsudek... (Předsedající: Prostřednictvím předsedajícího.) Ano. Rozsudek soudu, který jasně SPD řekl, že Ministerstvo vnitra zneužívalo zprávy o extremismu a že SPD není co? Ani extremisti, ani populisti, ani nešíříme nenávist a xenofobii. Čtyři mouchy jednou ranou. Takže tyhlety zoufalé směšné nálepky - já jsem se vám vysmíval, dvouprocentním lidovcům, za ty vaše zoufalé řeči. A mlácení do lavic? Jo, a jak jste říkal, že to může v některých částech něco vzbuzovat, hm, tak tady mám aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. Důvěra v politiky - prezident Pavel první místo 54 %, Andrej Babiš druhé místo 46 %, s plnou pokorou - děkuji občanům - třetí místo těsně Okamura 40 %. A kde máme vládní politiky? Pan Jurečka, KDU-ČSL, všichni čtyři předsedové, ano, pan Bartoš čtvrtý, když na mě voláte, s velkým odstupem 28 %.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, já vás poprosím, stejně tak jako další politiky, abyste nevstupovali do projevu toho, kdo mluví.

 

Poslanec Tomio Okamura: Hlásil jste se s úsměvem, tak to beru s úsměvem.

No a kde jsou představitelé vládních stran na základě výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění? Pod 20 % jste tam naskládaní všichni. A nejhůře je s důvěrou občanů právě pan Jurečka, pan Fiala, paní Pekarová a pan Rakušan. Hluboko pod 20 %. Takže jestli vy jste tak drzí, že označujete 40 % lidí, nebo dokonce 50 % za populisty a extremisty, říkejte si to dál, dál tyhle zoufalé výkřiky. Já vám můžu jen zatleskat a pokračujte. A dál, vláda, Centrum pro výzkum veřejného mínění - plně důvěřují vaší vládě pouze 2 % lidí. Pokračujte. Pokračujte v téhleté politice a nechte co nejvíc mluvit paní Pekarovou prosím a pana premiéra Fialu a pana Jurečku. Ať co nejvíc mluví o tom, že chce zvyšovat věk odchodu do důchodu. Dál ať pokračuje, prosím vás o to, bude kampaň zadarmo. My ušetříme. Pokračujte v téhleté asociální politice a pojďte znova ještě na mikrofon! Znova si to tady řekneme. Znova si to zopákneme, ty vaše asociální návrhy! Tentokrát vystoupí pan předseda Fiala, protože já jdu teď od pěti do Radiožurnálu. No a tam znova zopakuje ty vaše asociální návrhy, co tady lidovci předvádíte, ať to slyší znova a znova všichni občané. Jo? Takže vás chci poprosit, pojďte a budeme to tady říkat pořád dokola. A vy si zabouchejte ještě jednou do stolu!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ptám se, zda se někdo hlásí ještě s přednostním právem. Nikoho nevidím, v tom případě budeme postupovat dál podle jednacího řádu a přistoupíme k hlasování ohledně pořadu schůze. Zopakuji - a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji žádost o vaše odhlášení, já vás tedy odhlásím, požádám vás o opětovné přihlášení vašimi kartami.

Mezitím přečtu omluvy. Od 16 hodin bez udání důvodu se omlouvá paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Stanislav Berkovec a dále od 18 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Milan Wenzl.

 

Nyní budeme tedy hlasovat o celém návrhu pořadu 101. schůze Poslanecké sněmovny, jaka byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 3, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 6. Konstatuji, že návrh pořadu schůze byl schválen.

 

Nyní tedy přistoupíme k jednotlivým bodům pořadu schůze. Otevírám první bod dnešního jednání a tím je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 663/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Marian Jurečka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. Jinak ještě prosím, než začnete mluvit - kolegyně a kolegové, vy, kteří máte potřebu diskutovat, tak vás požádám, abyste diskuse přenesli do předsálí, aby bylo dobře rozumět, co bude pan ministr říkat ve svém projevu. Děkuji. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, veřejnosti na galerii, já si dovolím tedy uvést sněmovní tisk 663, kterým je novela zákoníku práce, první čtení. (Hluk v sále .)

My jsme si jako vládní koalice do svého programového prohlášení vlády v roce 2021 na podzim dali jasný úkol, že chceme nastavit předvídatelný mechanismus valorizace minimální mzdy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane ministře, ale poslance a poslankyně v levé části sálu vyzývám ke klidu. Prosím, pokračujte.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. A toto zároveň se setkalo s přijetím směrnice z roku 2022 o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii. V průběhu roku 2023 jsme za Ministerstvo práce a sociálních věcí vedli celou řadu pracovních jednání se zástupci odborů, se zástupci zaměstnavatelů o tom, jakým způsobem tento princip uchopit, jak stanovit a na jaké výši tu výslednou cílovou hodnotu a jakým způsobem ji rozložit v čase.***




Přihlásit/registrovat se do ISP