(16.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

I dle takzvaného kompetenčního zákona mají být oblasti vědy a výzkumu součástí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Právě tam by také měla být tato agenda znovu zařazena a měl by ji řídit nestranický odborník, manažer s dlouhodobými zkušenostmi v těchto oborech. Upřímně, mně by jakoby nevadilo, kdyby to řídil i třeba politický nominant, ale odborník a ne trafikant. Takže vládní pozice těchto tří ministrů - uměle vytvořených - i s veškerým příslušenstvím má být podle nás zrušena. Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy s reálnou a logickou agendou a věcnou náplní, nikoliv zbytečné pašalíky pro představitele pětikoaličních vládních stran, které pouze zatěžují státní rozpočet.

A teď to dám do kontrastu, teď debatu trošku ještě posunu. Takže na jednu stranu vy si tady vytváříte politické trafiky a sami sobě jste zvýšili platy politiků - SPD bylo proti, my jsme hlasovali proti - a zároveň - tak a teď tady máme nejnovější statistické údaje, kdy aktuálně 67 % českých zaměstnanců nedosáhne na minimální důstojnou mzdu. Šedesát sedm procent! Dle posledních statistických údajů by měla takzvaná minimální důstojná mzda v České republice v roce 2023 činit 45 573 korun hrubého měsíčně. Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek je definována tak, aby pokryla základní potřeby a náklady dospělého člověka s dítětem, volný čas i menší spoření. Pod touto částkou se aktuálně pohybuje 67 % českých zaměstnanců, přičemž skutečná minimální mzda v České republice činila vloni 17 300 korun měsíčně a průměrná mzda 43 341 korun měsíčně. Takzvaný mzdový medián byl pak na úrovni 37 227 korun měsíčně. Pod hranici důstojné mzdy vloni meziročně propadlo dalších 184 000 zaměstnanců.

To je výsledek Fialovy vlády, a to nepočítám nárůst exekucí, na to už jsem upozorňoval několikrát. A říkám jasně, SPD je jedinou stranou v parlamentu, která prosazuje zestátnění exekutorů. Nechce to ani hnutí ANO, nechce to ani Fialova vládní pětikoalice. Návrh na zestátnění exekutorů už jsme podali jak v minulém volební období, tak je tady, nám tady leží, my už jsme ho podali před dvěma roky i v tomto volebním období, leží nám v systému, my jsme ten návrh sepsali a vložili. A nikdo z vás to nechce, protože jdete na ruku exekutorům. Jediné hnutí SPD požaduje zestátnění exekutorů. Dluhy se platit mají, ano, ale systém musí být nastaven tak, aby dlužníci, kteří chtějí splácet, se mohli vrátit do systému a mohli normálně pracovat.

Mimochodem, právě tady je potřeba provést změnu systému zaměstnávání lidí v exekucích. My jsme to x-krát navrhovali, lidovci na to kašlou, KDU-ČSL, ministr Jurečka a práce, sociální věci, to je, jako když se hází hrách na zeď, Vy jste na straně exekutorů. A my jsme navrhovali přitom - i odborníci říkají, třeba sociolog Prokop spočítal, že jenom ta změna systému by přinesla do státní kasy 12 miliard korun, kdybychom umožnili, změnili podmínky pro to, aby se mohli lépe zaměstnávat lidé v exekucích. Samozřejmě, protože potom by byly odvody i na sociální pojištění a tak dále.

Takže opět nic neděláte. Nic neděláte, jdete na ruku exekutorům a 67 % českých zaměstnanců nedosáhne ani na minimální důstojnou mzdu. To vše vyplývá z aktuální analýzy expertů platformy pro důstojnou minimální mzdu. Navíc reálné mzdy v České republice klesají již dvaapůl roku v řadě, tedy po celou dobu Fialovy vlády, která ovšem nedělá nic pro to, aby se tento neúnosný stav zlepšil. Naopak, v rámci takzvaného konsolidačního balíčku vláda zrušila pracujícím rodinám s nejmenšími dětmi daňovou slevu ve formě školkovného a zásadně omezila přístup těchto rodin k daňové slevě na manželku či manžela. Kvůli tomuto kroku vlády přišly rodiny s předškolními dětmi od tří let věku o 44 000 korun ročně - už jsem o tom mluvil. Vaše vláda okradla pracující rodiny s malými dětmi o 44 000 korun ročně. A to nemluvím o zvýšení daní a dalších věcech, jenom o tomto konkrétním, když se podívám na to - což je samozřejmě asociální prorodinná politika, která ještě prohloubí již tak dramaticky klesající porodnost v České republice.

Důstojné mzdy jsou klíčovým předpokladem slušné životní úrovně poctivě pracujících lidí, včetně jejich důstojného zabezpečení v budoucím důchodu. Naopak nízké mzdy vedou k nepřijatelnému propadu pracujících lidí do příjmové chudoby a závislosti na sociální dávkách a ve svých důsledcích i k prohlubování deficitu veřejných financí včetně deficitu takzvaného důchodového účtu. Z pohledu hnutí SPD je přitom zcela klíčové všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost. Proto jsme za SPD předložili návrhy zákonů, konkrétní návrhy zákonů, na výrazné zvýšení daňových zvýhodnění rodičů nezaopatřených dětí a navrhujeme zvýšit porodné a vyplácet jej i na třetí a každé dítě v rodině, pokud alespoň jeden z rodičů pracuje. Říkáme: peníze slušným lidem, ne nepřizpůsobivým! Klíčové je systémovými kroky zajistit dostupné bydlení pro mladé pracující rodiny, kde máme mimo jiné připravený projekt výhodných manželských a rodinných půjček garantovaných státem.

Rodina na prvním místě! Česká republika na prvním místě! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne, vyměnili jsme se v řízení schůze. Eviduji přihlášku s přednostním právem pana předsedy Aleše Dufka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já jsem si tedy vyslechl dneska výjimečně poctivě od začátku do konce projev pana předsedy, prostřednictvím pana předsedajícího. Nevím, co mě to popadlo, jestli je to tím, že je jaro, mám jakousi energii, že jsem schopný tady pana předsedu poslouchat, protože ona je to fakt celkem síla, co se člověk za tu hodinu o sobě doslechne, když jenom poslouchá a měl by si vlastně připustit to, co vlastně pan předseda říká, jo? To znamená, pan předseda na začátku si stěžoval, že je označovaný za populistu a extremistu, což on vnímá jako urážku, a teď postupně začal sázet různá označení, co jsme vlastně my, vládní poslanci, případně... no, asi vládní poslanci, protože mluvil směrem k nám.

Takže sloužíme cizím mocnostem, lžeme, okrádáme spoluobčany, panu předsedovi se chce zvracet z našich návrhů, které tady dáváme, je mu z nich k zblití. A to nám říká, že to vlastně ještě zjemňuje, že by mohl používat mnohem ostřejší výrazy, které se doslechne třeba od spoluobčanů či na svých výjezdech. Zvláštní vztah má zřejmě k nám lidovcům, ke KDU-ČSL, protože se tady mluví - nebo mluvil něco o pokrytcích, hadech, nebo že se snad máme chovat obecně jako hadi. Takže v podstatě tohle všechno se takhle vychrlilo za 60 minut a je s tím spojena stížnost, že vlastně je pak označován za extremistu.

Bohužel tahle dikce a tahle slova, která jsou takhle používána, si žijí ve virtuálním světě svým vlastním životem. Bohužel tady v sále to vnímáme tak, že někteří třeba odejdou, někteří neposlouchají, někteří si zakryjí uši, a my si myslíme, že tím to končí. Jenomže ta slova samozřejmě se prostřednictvím médií posunují do populace. Lidem, kteří obecně mají tendenci věřit spíše negativním zprávám než pozitivním zprávám, ta slova konvenují a v podstatě podporují takový možná obecný pocit strachu, který v populaci bývá v této době.

A to je právě to nejhorší. To je fakt právě to nejhorší, co se vlastně může stát, že tímto způsobem, tímto krajním způsobem se pak samozřejmě vyvolávají jakousi metodou opačné, extrémní názory, to znamená, nevím, jestli si to vědomě pan předseda uvědomuje, že vlastně tím prolamuje jakýsi prostor, těmi svými slovy, aby i na třeba opačném spektru politickém se používaly stejné způsoby a stejná slova, jako používá on, a že tím možná fakticky slouží právě těm silám, proti kterým aspoň zdánlivě tady bojuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP