(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš návrh si poznamenám.

A nyní budeme postupovat podle řádných přihlášek v obecné rozpravě. Jako první vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová, pan poslanec Aleš Juchelka, Jana Hanzlíková a další. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení ministři, dva, já bych se ráda vyjádřila k tomuto sněmovnímu tisku, ale z jiného pohledu, protože přímo o tomto sněmovním tisku si myslím, že bude za nás mluvit náš stínový ministr práce, můj kolega Aleš Juchelka, vaším prostřednictvím. A já se zaměřím na úplně jinou věc.

Pan ministr nám tady řekl, co vlastně tento sněmovní tisk obsahuje a že je vlastně předkládán za účelem transpozice směrnice. Ale mě zaráží jedna věc, a to že dnes máme první čtení tohoto sněmovního tisku zákoníku práce a v eKLEPu už je návrh další, který jde do připomínkového řízení a měl by se vládě předložit v květnu a s platností 1. 1. 2025. Tak já si říkám, jestli je to běžné, že tady máme prostě zákoník práce jednou, podruhé - proč už ministerstvo si nedá práci a neudělá to všechno v jednom? Já už tady teď v tomto volebním období mám takový pocit, že sem prostě dáte nějakou transpozici směrnice, ale hodně, hodně se obávám toho, že ve druhém čtení, kdy není shoda, nebo aspoň se to tak v kuloárech říká, třeba to není pravda, není shoda na nějakých parametrech, které by měly být v tom další sněmovním tisku, tak že nám ho sem dáte do tohoto tisku formou pozměňovacích návrhů.

Ale ještě zpět k tomuto sněmovnímu tisku. Vím, že máme první čtení a že budu předjímat třeba něco, co se vůbec nestane. A a já věřím, že se to nestane, protože pan ministr Jurečka slíbil a řekl to i do médií, že to, o čem budu teď mluvit, nepodpoří ani on, ani KDU. V médiích čteme - a já jsem si to opravdu dneska ráno ještě znovu našla a nebudu zde říkat něco ze své hlavy, ale budu citovat přímo z médií. A spíš budu se ptát potom pana ministra, jestli mi bude chtít odpovědět, nebo ne, nebo mi bude chtít odpovědět, až to bude opravdu třeba načtené.

Média píší o tom... Novelu poslal pan ministr práce Marian Jurečka do vlády a říkalo se, že tam dá výpověď bez udání důvodu. Ale v médiích se píše, že - a cituji pana premiéra Fialu, který cituje, že jednotlivé strany mají právo navrhovat úpravy a záleží, zda se pro ně najde většina ve Sněmovně. ODS pro tuto úpravu podporu hledat bude, protože větší flexibilitu pracovního práva považujeme za potřebnou. - Podle informací z Lidových novin bude chtít tedy ODS prosadit pozměňovací návrh právě v tomto sněmovním tisku. Samotné vedení strany, tedy ODS, sice konkrétní řešení neuvedlo, ale novelu tohoto pozměňovacího návrhu bude prosazovat. I paní místopředsedkyně občanských demokratů Eva Decroix, vaším prostřednictvím, potvrdila, že její strana pro výpověď bez udání důvodu shání podporu.

Já bych se chtěla zeptat pana ministra Jurečky, který vlastně řekl i do médií: Museli bychom si říct, jakým způsobem budeme garantovat, aby při použití tohoto opatření z pohledu předchozího zaměstnání neztratili lidé svou životní úroveň, řekl v nedávném rozhovoru pro Právo. A začátkem dubna ministr zamítl: Nekloním se k tomu, aby téma bylo spojené s tím, že současné podmínky překlopíme do nějakého modu výpověď bez udání důvodu. To z mého pohledu není cesta.

Říkám, já mluvím s předstihem, jsme v prvním čtení. Jenom chci tady upozornit na to, že mám opravdu obavy, které se tady často opakují, že si někdo nastuduje zákon, který je předložen, a při druhém čtení je vložen - a to platí především, protože opravdu v té sociální politice, v tom výboru jsem a musím říct, nevím jak v jiných výborech, ale opravdu u hodně předložených zákonů byl vždy vložen velký, velký komplexní pozměňovací návrh, který spoustu věcí potom mění. Já jsem si tady vytiskla ráno, tohleto je v eKLEPu, vlastně připravovaný nový, navrhovaný zákon, zákoník práce. Takže se podíváme, co je navrženo tady, a uvidíme, jestli se nějaké ty věci, které jsou v tom dalším, ocitnou už v tomto, co máme teď tady předložen. Říkám znovu, vím, že jsme v prvním čtení, ale docela by mě zajímalo, jestli když tento pozměňovací návrh ODS navrhne, opravdu pan ministr dodrží slovo, i jeho KDU, že toto nepodpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Další řádně přihlášený je pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková, Igor Hendrych a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já jenom na úvod ještě trochu k jinému tématu. Já jsem měl za to, že když tady má ctěná kolegyně Alena Schillerová a můj ctěný kolega Karel Havlíček měli na úvod tu svou řeč, že někdo s přednostním právem právě za koalici SPOLU vystoupí a omluví se za tu dehonestační kampaň, kterou vytvořili její grafici a která běží na sociálních sítích. Bohužel vidíme, že nemají tu výšku, že opravdu nemají ani tu záklopku té zpětné vazby nějakým způsobem nedehonestovat svou politickou konkurenci a dělají to totálně přízemně. A měl jsem za to, že když tady vidím paní ministryni třeba Černochovou, pana ministra Jurečku, že oni prostě vstanou, a jsou na sociálních sítích velmi silní... (Předsedající: Pane poslanče, nerad... mluvte k projednávanému bodu.) Už poslední větu, pane předsedající. To je poměrně důležité. (Předsedající: Ale netýká se to projednávaného bodu.) A že se omluví, třeba včetně vás, pane předsedající. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

Pojďme nyní k tématu a to je zákoník práce. My máme v tuto chvíli už třetí novelu zákoníku práce, což je tedy dle mého názoru od října opět jako velký výkon Ministerstva práce a sociálních věcí, kdy jsme během října minulého roku tady řešili dohody - dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce. Vidíme tady, že to zkomplikovalo život mnoha zaměstnavatelům, poněvadž dohodáři se přiblížili více zaměstnancům, než aby ten trh byl flexibilnější trhu práce, a právě ty dohody to umožňovaly. Já rozumím tomu, že šlo o transpozici evropské směrnice, ale taktéž se domnívám, že bychom měli být trošičku v České republice sví, trošičku více my flexibilní, to, na co jsme zvyklí, a že bychom měli například i v rámci tady těchto transpozic upřednostňovat to, co nám prostě jednoduše v těch jednotlivých letech, kdy to naběhne do systému a kdy jsou na to všichni zvyklí, kdy bychom to prostě měli naopak podporovat. Ty navýšené administrativní a samozřejmě i finanční náklady, tak v tuto chvíli se s tím potýká opravdu celá řada firem a uvidíme, jak to s nimi potom nakonec, s těmi samotnými dohodáři, dopadne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP