(17.40 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Na druhou stranu, jaký to bude mít dopad? V současné době je těch úředníků a asistentů 500, ale jejich stav, pokud vím, se příliš nezměnil za posledních dvacet let. Jestliže jim přidáme týden dovolené, tak si bez toho, že bychom navýšili jejich počet z těch cca 500 na počet podstatně vyšší, budou muset v podstatě tu dodatkovou dovolenou nadpracovat. Podle informací, které mám zevnitř té služby, mají na jednoho z těch 500 úředníků Probační a mediační služby zhruba 100 případů na rok, v průměru. Z vedení této služby mám informace, že ideální na to, aby skutečně mohli pracovat v jakémsi větším klidu a s větší precizností, by bylo, kdyby těch případů na jednoho pracovníka bylo 50.

Už jsem o tom tady několikrát mluvil. Apeloval jsem na ministra spravedlnosti Pavla Blažka, aby se zamyslel nad početními stavy Probační a mediační služby, protože skutečně dle informací, které mám, jsou opravdu až přetíženi v současné době. Jakmile jim dáme dodatkovou dovolenou, kterou si nesporně zaslouží, tak v tu chvíli de facto si budou muset ve zbývajícím čase toho roku stejně tu svoji práci odvést bez toho, že by se navýšily počty. Ta problematika je obecně upozaďována. Myslím si, že to není jenom o tom, je fajn, že tu dodatkovou dovolenou mají, ale skutečně by jich mělo být víc a měli by být i lépe ohodnoceni. Zjistil jsem, že například berou rizikový příplatek právě za práci s těmi odsouzenými obviněnými ve výši 2 500 korun. Přitom jim lze přiznat příplatek až dvojnásobný, to znamená až 5 000 korun. Co vím, tak třeba konkrétně v Praze o tu práci není příliš velký zájem, přestože je to práce společensky velmi žádoucí a potřebná.

Takže to je apel na ministra spravedlnosti, už několikátý tady, aby se zamyslel nad tím, jak to v současné době v té Probační a mediační službě je a jaké přinese dopady tahleta novela, která je jinak pozitivní, ale logicky prostě při nezvýšeném počtu pracovníků přinese ten efekt, o kterém jsem tady hovořil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Jako další vystoupí paní poslankyně Lenka Dražilová, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo. Jsou jen dvě možnosti. Buď si vláda a její poslanci neuvědomují, do jaké situace se Česko dostalo, což je ta lepší varianta, anebo, a to se mi nechce věřit, to dělají záměrně. Této vládě dnes věří jen 2 % obyvatel a dalších 18 % obyvatel podle všeho ještě doufá, že se jim tato vláda jenom zdá.

Rychlá rekapitulace, co zatím tato vláda dokázala. Devět měsíců v kuse nám klesají reálné příjmy. V součtu máme za poslední roky téměř 30% inflaci, která sebrala všem, kteří si spořili, značnou část jejich úspor. Máme úplně nejdražší energie, což se promítá nejen do ekonomiky, ale především se to dotýká peněženek domácností, protože elektřinu potřebujeme k výrobě téměř všeho. Tato vláda zvládla lidem už také oznámit, že plánuje rušit nemocnice, ale zato zpoplatnit zdravotnictví.

Probíhají tu úvahy o zavedení školného a nový adept na ministra pro vědu a výzkum radostně oznámil studentům, že až pojedou do zahraničí na studijní pobyt, tak si na něj budou moci vzít výhodnou půjčku, kterou zaplatí hned, jak nastoupí do práce. Tu tedy budou platit spolu s hypotékou na byt a spořením na stáří, protože tato vláda také avizuje, že dnešní mladí nebudou mít důchody, protože současní vládní politici místo důchodové reformy přinesli jen pár kosmetických změn na důchodovém účtu, díky kterému ušetří necelých 15 miliard ročně, tedy stejnou sumu, kterou by vyneslo zavedení EET. Což ovšem vládní politici zase nechtějí, protože lepší je asi, když tento výpadek příjmů zaplatí dnešní mladí. Ale o důchodové reformě budeme mluvit samozřejmě někdy jindy.

V této skvělé situaci přicházejí vládní politici s nápadem, že je třeba ubrat zaměstnancům na jistotách a přidat do společnosti ještě trochu více nejistoty. Tak tady posloucháme opravdu geniální nápady z řad ODS, že by bylo dobré v rámci novely zákona zavést také výpověď bez udání důvodu nebo zrušit zaručené mzdy a omezit zaručené platy, protože jen tak podle nich lze nastartovat naši ekonomiku. Doteď nikdo nevysvětlil, jak přesně zavedení výpovědi bez udání důvodu tu ekonomiku nakopne. Čím prosím? Opravdu má pan premiér pocit, že zde jsou nějací podnikatelé a zaměstnavatelé, kteří drží a platí lidem jenom proto, že zde doposud není zavedená možnost výpovědi bez udání důvodu? Opravdu si myslí, že tito lidé, kteří případně budou podle tohoto zákona propuštěni, patří mezi ty, o které bude na trhu práce největší zájem? Nevytváříme zde náhodou spíš další adepty pro úřady práce? A především, jak přesně toto opatření pomůže nastartovat ekonomiku, která se pod vedením této vlády propadá? Vůbec nijak!

Jaká je vaše hospodářská strategie, na kterou by měla navazovat strategie trhu práce? Kde máte podporu polovičních úvazků a zaměstnávání starších lidí? Jakou máte strategii na rekvalifikace? Jak chcete změnit současnou ekonomiku, abychom nebyli už jen montovna? Kde máte strategii pro příchod umělé inteligence? Nemáte vůbec nic! Ba co hůř, ten chaos je i v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí. Na jedné straně nám tady pan ministr říká, že chce prodlužovat věk odchodu do důchodu, a zároveň oznamuje, kolik set tisíc pracovních míst tu zanikne s příchodem umělé inteligence.

Ostatně o tom, v jakém chaosu to celé je, svědčí i fakt, že máme probírat zákoník práce hned nadvakrát. Nejdříve tu máme transpoziční novelu, do které už přidáváme, co potřebujeme. Ale abych byla spravedlivá, zrušení povinnosti zaměstnavatele vytvářet písemný rozvrh čerpání dovolené znám z praxe a to je opravdu správně. I zavedení dodatkové dovolené pro zdravotnické pracovníky, kteří budou poskytovat zdravotní služby uvězněným osobám, samozřejmě považuji také za správné. Pak mají přijít další změny. Možná i teď. Proslýchá se, že už jsou pozměňovací návrhy k této novele. Já bych chtěla prosím vědět, je tohle ten váš slibovaný systémový přístup? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než udělím slovo panu poslanci Kolovratníkovi, s přednostním právem se hlásí pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já velmi rád zareaguji na to, co předřečnice nyní zmiňovala jako takové určité řečnické otázky, co jsme udělali, neudělali, co máme či nemáme. Tak začnu chronologicky tématem, o kterém se tady dlouho mluvilo, možná víc jak 10 let, a to je podpora lidí, kteří potřebují slaďovat ten svůj osobní, rodinný a pracovní život, lidí, kteří pečují nejenom o děti, ale lidí, kteří pečují o osoby závislé na péči, o své mámy, táty, manžele, manželky, děti. Také jsme se podívali na lidi, kteří třeba právě prošli rekvalifikacemi a potřebují podporu při uplatnění na trhu práce, nebo na studenty nebo na lidi, kterým je 55 let plus věku.

Všechny tyto skupiny, které jsem vyjmenoval, jsme už od loňského února podpořili formou podporovaných zkrácených úvazků zaměstnavatelů, kdy více než 120 000 lidí v loňském roce se do tohoto systému podpory zapojilo, kdy nám vzniklo více než 20 000 nových pracovních míst, lidí, kteří se zapojili takto nově na trh práce, kdy zhruba 24 000 zaměstnavatelů takto podpořilo v rámci pracovního místa někoho z těchto lidí, které jsem vyjmenoval. Po opravdu dlouhé době se podařilo téma, o kterém se tady mluvilo několik předchozích vlád, rozjet, nastartovat a aplikovat ho do praxe. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP