(18.10 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A ještě připomenu, pokud byste chtěli se bavit o důvodech nebo argumentech, jako jsou výpovědi z ekonomických důvodů, taková ta vaše zdůvodnění, podivná zdůvodnění, rozhýbání trhu práce, větší dynamika pro zaměstnavatele, no tak přece nadbytečnost už máte v § 52 písm. c) zákoníku práce. Neschopní zaměstnanci, problémoví - opět, máte § 52 písm. f) a g) zákoníku práce. To už v zákoně všechno je. Tak prosím, tohle tady ani nezkoušejte. A víte co? Ono to ukazuje hodnotovou politiku a ideovou soudržnost vaší slavné koalice, o které vám dvaapůl roku říkáme, že to je koalice Antibabiš a nic jiného. Tak tady se to ukazuje. Možná pan ministr Jurečka z KDU-ČSL to myslel dobře, ale odéeska s topkou si duply a už to bude celé jinak. A budou zkoušet napříč politickým spektrem podporu tady ve Sněmovně a obcházet vás. A jestli jste, pane ministře, chlap, tak to řekněte tady před odboráři na mikrofon, že nápady jako výpověď bez udání nikdy nepodpoříte a že budete vždycky proti. To bychom ocenili. Tak jsem zvědav, jestli budete reagovat, nebo ne.

No a druhé téma, ono slavné zrušení nejnižších úrovní zaručené mzdy. No to je taky zajímavé. On to, přátelé, pan ministr opravdu v tom návrhu novely zákona 262/2006 na vládu přinesl. On to tam nesl, ale z vlády to neodešlo, zůstalo to ve veřejné sféře a v té soukromé zase ne. Zase si odéeska s topkou duply na pomalu se rozpouštějící KDU-ČSL. Takhle vaše koalice, přátelé, funguje. (Potlesk z lavic hnutí ANO.) Děkuju.

No a asi to poslední, co povím při svém vystoupení. Vzpomínám si na Zbyňka Stanjuru, když tady u toho mikrofonu stál v době, kdy jsme tady ve Sněmovně projednávali žádost o důvěru vládě, a on řekl tehdy větu, vymezoval se vůči nám, opozici, a řekl: My jako koalice jsme tady pro své voliče. - No tak nejste, nekonáte pro vaše voliče. A víte, co za tím vším je? Odéeska vidí, jak ztrácí své voliče. Už jsem to říkal, s Karlem Havlíčkem jednáme dnes a denně se zaměstnavateli, s podnikateli, s byznysmeny. Oni se často omlouvají, že takovou partu volili, že ji podpořili, nechtějí to už nikdy udělat. A milá odéesko, jestli si myslíte, že takovýmito amorálními nápady si zpět ty podnikatele získáte, tak fakt mi věřte, že ne. To je vše. A my jako hnutí ANO vám u tohohle nikdy svítit nebudeme! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu poslanci a poprosím pana poslance Aleše Juchelku s faktickou poznámkou a poté poprosím pana místopředsedu vlády Jurečku. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, já budu reagovat právě na něj. Já se domnívám, že tato vláda by se měla zaměřit hlavně na hospodářský růst. (Hluk v sále.) Pokud se podíváme na čísla, tak jenom HDP České republiky podle prognózy ČNB v roce 2024 poroste o 0,6 %. MMF, Mezinárodní měnový fond, říká o 0,7 %, což znamená jeden z nejhorších výsledků v Evropské unii, poněvadž... (Otáčí se k předsedajícímu.) Já poprosím, jestli můžu...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím. A poprosím všechny, aby se ztišili v sále, případně aby si vyřídili to, co potřebují, před sálem. Ještě jednou - prosím o klid v sále.

 

Poslanec Aleš Juchelka: A to opravdu dejme z nízké základny, ze sklepa, poněvadž svět bude růst o 2,4 %. Slabý růst je dán dopadem daňového balíčku, který podle ČNB sníží růst HDP roku 2024 o 1,4 %, to je o 107 miliard korun, a poklesem investic v rozpočtu na rok 2024 o 9 %, což je 18 miliard korun, a to jenom těmi tupými škrty v energetice, které dvoj- až trojnásobně zvýšily ceny elektřiny hlavně v průmyslu.

Argumentovat Dánskem je obyčejný argumentační faul. Tam jsou úplně jiné daně, tam je úplně jiný sociální systém, tam jsou úplně jiné dávky v nezaměstnanosti. 47 % - ano, já říkám, že to je v pořádku, říkal jsem to tady, pokud se domluvily odbory společně ze zaměstnavateli, ale vám za vaší vlády - a to je problém České republiky, nízké mzdy - už devětkrát za sebou klesá reálná mzda, díky vám jednu třetinu úspor občané ztratili právě díky inflaci. A ceny energií, jak jsem říkal, máme jedny z nejdražších v Evropské unii. A to, že ty zaručené mzdy, že na ně jdete příliš rychle, protože je rušíte v soukromém sektoru a také je na polovinu snižujete ve veřejném sektoru, tak to je jednoduše náš názor a tady právě navrhuji vrácení k přepracování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A poprosím pana místopředsedu vlády Jurečku.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já budu velmi stručný. Tady předřečníci asi evidentně nečetli tento sněmovní tisk, který máme k projednávání. Vy tady mluvíte minuty a minuty o tématu, které vůbec není předmětem tohoto tisku, a dokonce to téma, výpověď bez udání důvodu, není předmětem ani tisku, který jste tady zmiňoval, že je v eKLEPu. Já jsem se vám k tomu tady opakovaně vyjádřil pro média, můžete si moje vyjádření dohledat, za poslední čtyři měsíce to moje vyjádření je stále stejné. Vy tady zkoušíte vytvořit z toho tématu nějaký nástroj, kterým tady chcete zase nějakým způsobem strašit. Je tady novelizace zákoníku práce, která transponuje otázku evropské směrnice, pokud jde o nastavení minimální mzdy. Myslím si, že na té novele, která tady je, tak můžeme říct, že ta novela je velmi ve prospěch občanů této země, protože tempo růstu z těch 41 %, 47, de facto odmazává ty spodní úrovně minimálně zaručené mzdy. Kdyby zůstala ta minimální zaručená mzda jako za vašich vlád, tak by ta situace byla jiná. Ale my to posuneme tak výrazně nahoru, že v zásadě to bude vytvářet tlak na platovou i mzdovou oblast. A ani ta druhá novela, flexi novela, ke které jsem přizval jak odbory, zaměstnavatele, oslovil jsem všechny politické strany... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím všechny, aby se zklidnili v sále. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Všechny politické strany, včetně opoziční, ať pošlou svoje návrhy, připomínky k tomu, co by chtěly doplnit do zákoníku práce. Byla to novela, která se připravovala rok v poměrně dobré debatě. Jsou tam návrhy, které kvitují odbory, které kvitují zaměstnavatelé, jsou tam i návrhy, u kterých se shodují odbory a zaměstnavatelé. A ano, nejde vyhovět všem. Ale myslím si, že jak tato novelizace, tak i ta, která je dneska v legislativním procesu v mezirezortním připomínkovém řízení, tak jsou to kroky, které vedou tuto zemi dobrým směrem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kasal a poté zatím poslední přihlášený, pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec David Kasal: Děkuju, pane místopředsedo. Já bych se rád obrátil na slova, která tady pronesl pan ministr zdravotnictví. Asi mě tady neposlouchá, ale bylo by to fajn, aby poslouchal. Na kolegu Brázdila tady reagoval tím, že nechce to lékařská komora, nechtějí to odbory. Ale pane ministře, od čeho je vláda? Kdo zodpovídá za síť zdravotnických zařízení? Odbory? Komora? Myslím si, že ne. Protože ve chvíli, kdy i u nás je zájem, že lidi chtějí sloužit ve 24 hodinách, aby se to pokrylo, protože je málo lékařů, takže my tohleto nevyužijeme, a když řeknu konkrétně, v naší nemocnici je devět odborářů z 80 pracovníků. Udělala si vláda nějakou analýzu toho, že když nebude 24 hodin, kolik zdravotnických zařízení se zavře? A že nebude dostupná lékařská péče? Od toho by se měly zákony dělat, a ne jestli to jenom říkají odbory anebo lékařská komora.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Kubíček a připraví se pan místopředseda vlády Válek.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, ono jste měl pravdu v tom, že jedná se o částečnou implementaci. Ale my čteme noviny a v těch novinách je spousta informací, které nám dáváte dopředu, o tom, jak budete jednat o výpovědi bez udání důvodů a tak dále. Toto je první čtení a do toho přijde čtení druhé a budou se podávat pozměňovací návrhy. My vůbec netušíme jaké, jakým způsobem se bude bojovat a jakým způsobem to bude fungovat.

Abychom byli úplně v obraze. Ono je to hrozně těžké, protože přicházet s výpovědí bez udání důvodu v době, kdy vláda hlásí nedostatek zaměstnanců, pro mě nemá velkou logiku. Já jsem pracoval velmi dlouhou dobu v nadnárodní firmě a pochopitelně, řešil jsem i určitou fluktuaci, výpovědi a tak dále. Když budeme fungovat i v nějaké nabídce, kterou odboráři dostávají, šest, osm, dvanáct platů, je to úplně jedno. Co když to použiju ve chvíli, kdy jsem před takzvanou insolvencí? Já vám těch dvanáct platů klidně slíbím, není to žádný problém, ale nedostanete je. Tak to prostě bude fungovat.

Na druhé straně pojďme si říct, že ta flexibilita již dneska je zaručena, protože máte nějakou zkušební dobu a můžete dát smlouvu na dobu určitou, pokud nejste úplně si jist tím, že toho zaměstnance dokážete do tří měsíců přesvědčit. Vy tady hovoříte o čtyřměsíční lhůtě, o měsíční. V každém případě v některých oborech to nestačí, v některých oborech je to dostatek, pokud bude přirozená fluktuace, je to správné, ale na druhé straně nedávejte signály do tisku a do médií, že budete něco měnit, že nesouhlasíte jako vládní koalice, a při tak složitém zákonu, jako je zákoník práce, byste tady měli být jednotní jak skála. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP