(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a zatím poslední s faktickou je pan místopředseda vlády Válek, poté máme jedno přednostní právo, paní poslankyni Schillerovou, a viděl jsem s přednostním právem paní zpravodajku. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já s kolegou Kasalem naprosto souzním a souhlasím, je to tak, jak říká. Nicméně probíhají na Ministerstvu práce a sociálních věcí za účasti Ministerstva zdravotnictví, za účasti zaměstnavatelů i zaměstnanců, tedy zástupců zaměstnanců reprezentovaných odborovou organizací, LOKem a komorou, jednání a já pevně věřím, že dospějeme k nějaké shodě, která pak bude transformovaná do pozměňovacích návrhů. Vzpomeňme si ale na to, jak probíhala debata v Poslanecké sněmovně o návrhu, který podle mě byl také velmi rozumný, který přednesl pan poslanec Kaňkovský, který jsme na sociálním výboru podpořili, na zdravotním podpořili, a nakonec to dopadlo, jak to dopadlo, když začaly protestovat odborové organizace, komora a mladí lékaři.

A co je dneska realita? Dneska je realita taková, že lékař může mít 416 hodin přesčasů v Nemocnici na Homolce, pak může odejít do Nemocnice Motol, mít zase 416 přesčasů, pak může jít do soukromé praxe a mít tam zase 416 hodin. Toto říká současné znění zákoníku práce. Říká, že u jednoho zaměstnavatele maximálně 416, ale u více může mít u každého z nich také 416. Tak je napsaný zákoník práce, s tím jsme to takhle udělali. Ale kdyby ten zaměstnanec chtěl u svého zaměstnavatele mít víc než 416 hodin přesčasů, tak to nejde. Nejde to, ani když s tím bude souhlasit, ani když to bude chtít. Musí jít do své soukromé praxe, k jinému zaměstnavateli, k jiné nemocnici v tom městě. Takže dneska bohužel část zdravotníků, nebo část zdravotníků, která chce sloužit víc než 416 hodin, nemůže ve své vlastní nemocnici, musí v jiné nemocnici.

Já budu rád, když budeme rozhodovat společně ku prospěchu zdravotnictví a ne podle toho, jak to chtějí odbory. Na druhé straně jim vždycky budu naslouchat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. S faktickou pan poslanec Kasal, poté pan poslanec Milan Brázdil. Stále jedeme faktické.

 

Poslanec David Kasal: Jenom poslední poznámka. Já jsem rád, že se mnou souzníte, ale to asi nebude stačit. Fakt si musíte uvědomit, a musí si to uvědomit tedy všichni, co má být cílem toho zákona. Cílem zákona má být samozřejmě to, aby byly odpovídající podmínky pro zaměstnance, ale na druhou stranu musí být zajištěny ty funkce, které mají být. Jak to budete vysvětlovat lidem? Nebudou porodníci, protože se zrovna budou stěhovat do vedlejšího...? Vždyť to je úplně absurdní, co jste tady říkal. Vždyť máte sílu sto osmi. A z hlediska toho se nechá podpořit ledacos, ale přece odbory, určitě se k nim musí přihlídnout, ale na druhou stranu stát má základní funkce, které má dodržovat tak, aby to fungovalo. A myslím si, že zdravotnictví a sociální oblast jsou ty nejpodstatnější funkce, které má chránit.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Brázdil a poté paní poslankyně Mádlová, poté pan místopředseda Jurečka.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Možná nejsem úplně výřečný, pane ministře, ale já to zkusím říct tak, jak to cítím, ještě jednou. Komora, odbory - já s nimi nemám žádný problém, vy asi taky ne. Ale co jsem vám chtěl říct, nebo vlastně panu ministrovi Jurečkovi, že jenom umožnit, aby penzum hodin, ne přesčasy, o tom se vůbec nebavíme, jenom aby to penzum hodin za měsíc mohlo být odslouženo ne po dvanáctkách, ale po čtyřiadvacítkách. Ne v přesčasech, o ničem takovém se nebavím. Jenom umožnit čtyřiadvacetihodinové služby. To není nic s odbory ani s komorou. Vy jste to poplantal. Já vám to říkám opravdu, možná jsem to řekl blbě, ale teď jsem se bavil s panem kolegou Kaňkovským a myslím, že si možná rozumíme. Ten zbytek, přesčasy, to já vůbec neřeším. Někde je mají, někde nemají. Ale jsou oddělení, záchranné služby v naší republice, lepší bude, když odslouží dvacetičtyřhodinové a budou s rodinou. Ale nebavíme se o žádných přesčasech, o tom se vůbec nebavíme. A ten zákon, bude dobře, když to připravíte, já budu rád, jestli ten zákon o odměňování zdravotníků bude. Tak já vám i zatleskám, když to bude v duchu toho, co Přáda a komora vyjednali. Tak jenom na vysvětlenou. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Ivana Mádlová.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych navázala na svého kolegu Davida Kasala. Jedná se o to, pane ministře zdravotnictví i MPSV, že ten zákon, zákoník práce, by měl být přece maximálně flexibilní. Takhle to ukládá i ta evropská směrnice o transparentních a předvídatelných podmínkách. To znamená, že by tam měl být maximální výčet všech možností, které může zaměstnavatel využít, to znamená i ty dvacetičtyřhodinové služby, které pak ale ten zaměstnavatel nemusí využít, pakliže nedojde k nějaké kolektivní dohodě. A to si myslím, že by tam mělo být. Čili odkazovat se na to, že to teď odbory nechtějí, nebo komora, tak je otázka, aby skutečně potom to zajištění zdravotní péče... aby prostě byla zajištěna zdravotní péče. Takže by tam měl být výčet všeho a mělo by to být flexibilní.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tak já se přiznám, teď jsem trošku jako v Jiříkově vidění. My jsme se tady snažili před půl rokem říct, tady je možná míra flexibility a můžete s tím, zaměstnavatelé, naložit, jak potřebujete, uznáte za vhodné, se zajištěnými podmínkami. To se schválilo na zdravotním a sociálním výboru na přelomu srpna a září a pak v průběhu října, listopadu tady došlo ke změně pozice a (nesrozumitelné) jsme tady potom otočenou pozici některých poslanců, kteří byli členové sociálního či zdravotního výboru. Já se k tomu nechci moc vracet, ale říkám to proto, že mě asi mrzí, že když, předpokládám, vy, kteří tady jste a jste lékaři, tak jste členové lékařské komory. My jsme s panem ministrem Válkem měli asi před čtyřmi týdny jednání, kde ti účastníci jednání - byli tam i zástupci lékařské komory, zástupci odborů - řekli ano, 24 hodin umožníme, dáme to tam, bude možný ten pobyt nejenom 24 hodin jako směna plus přesčas, ale umožníme to klidně jako 24 hodin směna, ať si to rozhodnou ti zaměstnavatelé se zaměstnanci, jak to kdo potřebuje rozepsat kvůli tomu, aby to bylo v souladu se zákonem, abychom tady nefixlovali, aby se nedělaly rozpisy přesčasů dopředu, což zákon neumožňuje. Lékařská komora řekla, že si potřebuje vzít čas na rozmyšlenou, aby to se svými členy probrala. Tak mě překvapuje, že teď po čtyřech týdnech - jste tu členové Lékařské komory a předpokládám, že jste asi dostali informace od vašeho vedení, které vás asi oslovilo a zeptalo se vás, co na to říkáte. Jestli ne, tak pak u toho stolu sedí reprezentanti, kteří s vámi jako s členy lékařské komory nekomunikují. Ale to co vy tady, oba dva pánové, ctění kolegové, říkáte, tak to jsme probrali před čtyřmi týdny. V zásadě všichni s tím v principu souhlasí. Lékařská komora řekla, že si potřebuje vzít čas na projednání se svou členskou základnou. My jsme připraveni - a takhle to zaznělo, tady paní předsedkyně Žitníková na galerii u toho byla - to vepsat ve druhém čtení klidně už i do této novely zákona.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře, a poprosím paní poslankyni Pastuchovou, poté pan poslanec Kasal.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se vrátím trochu zpátky, když na mě přišla řada. No poslední reakce, že je pan ministr v Jiříkově vidění, to já už jsem tady dvaapůl roku v Jiříkově vidění. Ale vy nám tady říkáte, že tady projednáváme něco, co tu není. Ano, já jsem na to upozorňovala i ve svém vystoupení, že jsme si zvykli na to, že když podáte nějaký zákon, tak ve druhém čtení tam přihodíte pravidelně velký, komplexní pozměňovací návrh. A já jsem se tady i vás osobně zeptala, pokud přijde - protože v tisku a v médiích to je - že ODS shání podporu pro to, aby tam dala pozměňovací návrh, který vy jste tam - ano, za to vám patří poděkování - nedal, o výpovědi bez udání důvodu, jak se k tomu postavíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP