(18.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Zagonguji a přivolám kolegy z předsálí, protože budeme v tuto chvíli hlasovat. Jak už zmínila paní zpravodajka, budeme hlasovat návrh paní poslankyně Šafránkové, Juchelky a dalších o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Ještě chviličku počkám na kolegyně a kolegy. Je zde zájem o odhlášení. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Můžeme se tedy pustit do hlasování. Bude o tom, že se vrací předložený návrh navrhovateli k dopracování.

Kdo je pro tento návrh? Zahajuji hlasování. Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 145, pro bylo 64, proti 78. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a rozhodneme o přikázání výboru garančnímu. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jakožto garančnímu? Nikoho nevidím. Poté tedy můžeme přistoupit k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jakožto garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Jsme u hlasování číslo 5, přihlášeno bylo 145, pro bylo 145, nikdo proti. Já tady konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jakožto garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ještě se tedy ptám, jestli někdo má návrh na přikázání dalšímu výboru. Pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já jsem o tom mluvil ve svém vystoupení. Je to záležitost, která se bytostně dotýká vztahů zaměstnavatelů, firem, podnikatelů se svými zaměstnanci. Tedy tematika hospodářského výboru. Teď to opravdu není nijak ideové, věcné, takže prosím, abychom tuto věc přikázali právě i do hospodářského výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže budeme hlasovat o návrhu přikázání dalšímu výboru jakožto výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Jsme u hlasování číslo 6, přihlášeno bylo 145, pro bylo 67, proti nikdo. Tento návrh byl zamítnut.

 

V tom případě nás čeká poslední hlasování, a to je o - pardon, já jsem si ještě nevšiml pana poslance Kasala.

 

Poslanec David Kasal: Děkuju, pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, co jsem tady prezentoval, a vzhledem k tomu, že už jednou to bylo zamítnuto, přesto si dovolím navrhnout to projednání ve zdravotním výboru, protože co se týká zdravotnictví, tak to je bytostně závislé na tom, jakým způsobem budou nastavené služby a čtyřiadvacetihodinová péče. Takže navrhuji zdravotní výbor.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A budeme tedy hlasovat o přikázání výboru zdravotnímu. Jestli jsem správně slyšel, tak je zájem o odhlášení. Tak ještě jednou poprosím, abyste se přihlásili.

 

Budeme hlasovat o přikázání výboru zdravotnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno bylo 145, pro bylo 69, proti 14. I tento návrh byl zamítnut.

 

Vzhledem k tomu, že už zde není zájem o přikázání k dalšímu výboru, tak budeme hlasovat návrh na zkrácení lhůty na 38 dní.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 145, pro 78, proti 66. Přijato.

 

Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali všechny body, děkuji všem za spolupráci a půjdeme k bodu číslo

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb.,
o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 669/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví pan Vlastimil Válek a já ho prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Tak k vládnímu návrhu, kterým se mění zákonem 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o jednoduchý návrh novely o veřejném zdravotním pojištění, jímž se do právního řádu České republiky implementuje evropské nařízení o hodnocení zdravotnických technologií HTA. Je to čistá implementace evropské novely. Toto evropské nařízení stanoví rámec pro podporu spolupráce členských států EU v oblasti klinického hodnocení zdravotnických technologií, a to s cílem dosažení vysoké úrovně ochrany zdraví pacientů a zajištění hladkého fungování vnitřního trhu, pokud jde o humánní léčivé přípravky, zdravotnické prostředky a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro. Já to čtu, takže to pak předám samozřejmě tady zapisovatelům, protože mluvím rychle.

Obsahem novely je zejména zajištění výměny informací o hodnocení zdravotnických technologií mezi Českou republikou a ostatními členskými státy Evropské unie. Návrh určuje členy příslušné koordinační skupiny, kterými za Českou republiku budou Ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Návrh dále svěřuje oblasti hodnocení humánních léčivých přípravků do rukou Státního ústavu pro kontrolu léčiv a pověřuje Ministerstvo zdravotnictví, aby do budoucna v rámci rozvoje a prohlubování evropské spolupráce v oblasti hodnocení zdravotnických prostředků určilo osobu, která bude tuto činnost v České republice vykonávat. Jak jsem řekl, jedná se o implementaci.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře, a poprosím pana zpravodaje Petra Fifku - pane poslanče, abyste se ujal slova. Děkuji.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan ministr v podstatě řekl úplně všechno. Jedná se skutečně o transpozici evropské směrnice. Jenom pro možná bližší vysvětlení, takzvané hodnocení zdravotnických technologií neboli HTA je nezbytné proto, že pokrok ve zdravotnických technologií jde neúprosně dopředu a my musíme být schopni sofistikovaně a podle celoevropské metodiky hodnotit přínos těchto nových metod a jejich finanční dopad. Takže je to nesmírně důležité, abychom léčili naše pacienty co nejmoderněji a přitom zachovávali udržitelnost zdravotního systému. Tolik jenom k tomu představení merita. A jenom ještě avizuji, že budu navrhovat zkrácení na projednání lhůty ve výboru o 30 dnů na 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji a otevírám tímto obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Kamal Farhan. Máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já bych jenom krátce okomentoval tuto novelu. Předložená vládní novela zákona č. 48/1997 Sb. má za cíl adaptovat na český právní řád nařízení Evropské unie 2021/2282, o hodnocení zdravotnických technologií. Toto evropské nařízení si klade za cíl to, co už tady říkal pan ministr, dosáhnout vysoké úrovně ochrany zdraví pacientů a uživatelů a zároveň zajistit hladké fungování vnitřního trhu, pokud jde o humánní léčivé přípravky, zdravotnické prostředky a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro. Zároveň stanoví rámec pro podporu spolupráce členských států a opatření potřebných ke klinickému hodnocení zdravotnických technologií. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP