(18.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Český pracovní trh je poznamenán nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Je poznamenán rozšířeným švarcsystémem a podle samotné generální ředitelky Finanční správy i současným boomem výplat na ruku neboli černým pracovním trhem. Za této situace bychom měli být velmi na pozoru před unáhleným vychýlením kyvadla výhod směrem k zaměstnavatelům, protože bychom tím mohli nedostatek zaměstnanců v České republice paradoxně ještě více posílit a to by neprospělo nikomu, ani zaměstnavatelům, kterým Fialova vláda naslouchá takříkajíc se zápisníčkem v ruce.

A je tady ještě jeden podstatný aspekt, který pro zrušení zaručených mezd právě v tuto chvíli vůbec, ale vůbec nemluví. Čeští zaměstnanci si totiž v uplynulých dvou letech prošli největším propadem reálným mezd ze zemí OECD. Pokud se podíváme do poslední predikce Ministerstva financí České republiky z dubna letošního roku, jasně tam vidíme, že ani v roce 2027 nebudeme mít reálné mzdy na úrovni roku 2021. Propadli jsme se tak za Fialovy vlády nejméně šest let zpátky. A to se navíc zavedením nemocenské zvýšil rozdíl mezi čistou a hrubou mzdou, respektive mnoha zaměstnancům v lednu dokonce nominální čistá mzda klesla, což se historicky ještě prakticky nikdy jindy nestalo. Já jsem přesvědčena, že za těchto okolností není rušení zaručených mezd v soukromém sektoru na pořadu dne. Naopak, na pořadu dne by mělo být předložení komplexních, s tripartitou vydiskutovaných záměrů vlády v oblasti trhu práce, nikoliv jejich prosazování nechvalně známou salámovou metodou, jako se to zdá dít právě nyní.

A pokud jde o dvě poslední změny, které tento sněmovní tisk navrhuje, tedy zrušení povinnosti zaměstnavatele vydávat plán dovolených a řešení působení více odborových organizací u jednoho zaměstnavatele, jsou to v zásadě kroky směrem správným. Nicméně změny jsou to natolik okrajové, že nemohou být beranidlem pro prosazení změn zmíněných před okamžikem. Z tohoto důvodu já rozhodně nejsem spokojena s tímto tiskem, podporuji návrh předřečníků, aby se vrátil k přepracování. Domnívám se, že se jedná o nevyváženou novelizaci, která nebyla dostatečně diskutována ani propracována. Je navíc mimořádně špatně načasovanáa a měla by být svázaná i s dalšími změnami, které vláda v této oblasti chystá. Do doby, než budou tyto nedostatky napraveny, rozhodně není možné při nejlepší vůli takový návrh podpořit. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou má zájem reagovat pan místopředseda vlády Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, já jsem se zájmem poslouchal vaše vystoupení a oceňuji, že vlastně z těch čtyř opatření u tří vlastně vy dáváte poměrně řekněme pozitivní stanovisko, a to je zvýšení na 47 % samorozvrhování a také ta dodatková dovolená, tak jsem to vnímal.

Ale pak jste tady dlouho ve svém projevu cupovala otázku rušení minimální zaručené mzdy pro tu mzdovou oblast. A já si myslím, že pro tuhle zemi je největším problémem to, když je politik, který je ve významné funkci a který bez problému mění své názory o 180 stupňů. A já si říkám, kde je ta Alena Schillerová, která coby ministryně financí v září roku 2020 chodila a i veřejně říkala, že zaručená mzda je problém a že není vůle ji zrušit? A že se přete s tehdejší ministryní práce a sociálních věcí a že vy chcete zrušit minimální zaručenou mzdu? To jsou dohledatelné výroky Aleny Schillerové coby ministryně financí. Myslím, že tady jsou pamětníci, kteří určitě už tenkrát s vámi museli z jejich pohledu nesouhlasit. Oni mají konzistentně stejný názor, zástupci odborů. Ale problém je, že významní politici této země otáčejí názor o 180 stupňů podle toho, jak se jim to hodí. V tu dobu Alena Schillerová, ministryně financí, (měla) vládní spoluzodpovědnost a říkala výroky, které byly dlouhodobě konzistentní i v té době, když byl Andrej Babiš ministrem financí. On to říkal taktéž. A najednou přijde Alena Schillerová, která je předsedkyní opozičního klubu hnutí ANO, naměří to, zjistí, že se to nehodí pro jejich voliče, a o 180 stupňů to otočí. Škoda, že nejste konzistentní. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou chce reagovat paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Velmi hloupé, promiňte pane vicepremiére a ministře práce a sociálních věcí. Vy jste mě neposlouchal. Já jsem hovořila jasně o tom, že není na to doba díky vaší politice, vaší chybějící hospodářské strategii. Máme tady největší propad reálných mezd ze všech zemí OECD. Máme tady boom výplat na ruku. Máme tady bující šedou ekonomiku. V době, kdy jsem otevírala toto téma a chtěla se o tom bavit, jsme byli v konjunktuře, jsme byli... jsme jasně chtěli otevřít debatu, ale ne to diktovat direktivně jako vy, tak jak to děláte vy bez jakékoliv debaty. Dokonce vy jste měli tu drzost, že už dva roky systém zaručených mezd nerespektujete! Takže tady přestaňte vytahovat pravěk a začněte, postavte se k tomu čelem a vysvětlete, proč to takhle tlačíte, proč tady předkládáte druhou a máte v mezirezortu třetí novelu zákoníku práce. To bude možná pro všechny občany a i tady pro přítomné odboráře přínosnější! (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou chce reagovat pan místopředseda.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já už budu jenom velmi stručný. Kdybyste to v tom roce 2020 zrušili, jak jste chtěli, tak byste teď dělali co?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem ani nestačil zapnout počítadlo. Ale vidím další faktickou poznámku, paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Pane ministře Jurečko, ale vy si kopete do vlastních řad, do vlastní koalice. Vy tady říkáte, že tady někdo otáčí své názory. A co váš pan premiér Fiala, který řekne: budeme zvyšovat daně, nebudeme zvyšovat věk odchodu do důchodu? Tak si zameťte před vlastním prahem. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A vzhledem k tomu, že nevidím faktickou, tak se hlásila s přednostním právem paní zpravodajka. Máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za tuto debatu. Dovolte mi krátké shrnutí, shrnutí návrhů, které tady padly. To znamená, kolegyně poslankyně Šafránková, přidal se k ní pan poslanec Juchelka, paní poslankyně Hanzlíková a paní předsedkyně Schillerová - navrhují vrácení návrhu zákona k přepracování. Pokud ten nebude prohlasován, tak by se hlasovalo o návrhu na projednání přikázání výborům. A poté zopakuji návrh, který jsem už tady zmiňovala, to znamená návrh na zkrácení lhůty podle § 91 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Navrhuji zkrácení lhůty pro projednání ve výborech o 22 dnů, to jest z 60 na 38 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A vzhledem k tomu, že byly vyčerpány všechny faktické poznámky, že nevidím nikoho dalšího do rozpravy, tak tímto obecnou rozpravu končím. Táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo. Nikoliv. Paní zpravodajko? Rovněž ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP