(19.10 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Obecně, ta novela se připravovala dlouho. Vím o tom, že i v minulém volebním období jsme již započali ty práce na ní. Vždycky když jde o kárné řízení, kárný postih a kárné provinění a související sankce, tak neexistuje zcela jednotné pojetí a každý z těch účastníků má představu o tom odlišnou. Jinak ministr spravedlnosti - pamatuji si ty doby velmi dobře - který to musí částečně vyvažovat, aby se nežalovalo, respektive nezahajovalo trestní kárné řízení v naprosto bagatelních věcech, které nedosahují té závažnosti kárného provinění na jedné straně, na druhé straně se musí také dozvědět o tom, že vůbec se něco děje v tom smyslu, že je tady určité jednání, které rozhodně nepředstavuje pro soudcovský stav příkladné jednání a vzor a snižuje ve svém důsledku respekt veřejnosti vůči justici. Takže vyvažování těch zájmů a na druhé straně samozřejmě ten rozčilený občan a soudci, státní zástupci a soudní exekutoři, kteří pochopitelně jsou maximálně zainteresováni na tom, aby jim na jedné straně nikdo nesnižoval jejich autoritu a respekt veřejnosti na druhé straně. Takže tam funguje, a myslím, že o tom víme už dobře, i v rámci jiných profesí takový samočisticí mechanismus, kterým ti, kteří porušují - a o kterých se to ví - pravidla toho standardního chování tady třeba zakotvená u soudců v tom zákoně o soudech a soudcích, že musí být nezávislí odborně, morálně kompetentní a podobně, tak mají zájem na tom, aby byli podle toho zákona tedy stíháni, respektive aby bylo zahájeno kárné řízení. Na druhé straně logicky, a je to lidské a jistě to také všichni chápeme, nechtějí, aby za případné kárné provinění, které bude takto projednáno, byla uložena nějaká drakonická, nepřiměřená, exemplární sankce, která má sice ostatní odradit od podobného jednání, ale není potom s ohledem na svoji nepřiměřenost ani výchovná a ani pro tu veřejnost pochopitelná.

Výsledek. Já se teď po tomhle renesančním úvodu dostanu konečně k tomu výsledku, který máme před sebou v podobě sněmovního tisku 634. Ten výsledek - nebudu dlouho napínat vaši pozornost - si myslím, že nedopadl tak špatně. Že jsou tam sice určitá místa, na která bych ráda upozornila, nicméně je vidět, že Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu, která ten cíl, který zatím zřejmě byl, alespoň pokud vím, tak vždycky jsme chtěli, aby šlo o transparentní normu, transparentní řízení, možnost, aby ti, kteří dostanou uloženou nějakou kárnou sankci, a nemusí to být zrovna ta nejpřísnější, aby měli možnost se odvolat, aby to řízení bylo optimálně dvouinstanční. Já jsem zastánkyní dvouinstančního řízení, takže jsem ráda, že je tam toto řízení nově zakotveno. Takže v tomto ohledu to vítám. Na druhé straně jsou tam některá zatím podle mě ne zcela domyšlená ustanovení, která narušují jednotnou systematiku toho zákona. Potom si musíme klást otázku, jestli skutečně ten smysl, to znamená na jedné straně udělat transparentní to kárné řízení, na druhé straně i zpřísnit v některých případech dosud buď vágně formulovanou praxi, kdy i veřejnost volala po tom, aby byl důraznější postih těch často soudců, stále těch samých, kteří nedodržovali pravidla stanovená v našich zákonech, konkrétně v zákoně o soudech a soudcích.

Takže pokud bych se dostala ke konkrétní charakteristice, kterou jistě pan zpravodaj ještě bude ve svém vystoupení zmiňovat, tak se zaměřím nejdříve na ta pozitiva, která vítám. Jedním jsem začala - dvouinstančnost, čili jinými slovy řečeno, znovuzavedení řádného opravného prostředku odvolání. Což si myslím, že je něco, co přivítá většina i těch, proti kterým bude zahájeno kárné řízení, kdy se prvoinstančně dostává možnosti vrchním soudům, aby projednaly, posoudily, kárnou odpovědnost příslušného soudce, současně se tomu soudci dává možnost se odvolat.

Jak všichni víme, zatím tomu tak nebylo, protože to bylo jednoinstanční řízení, proti kterému nebylo možné podat odvolání a zvládal ho - viděla jsem to, slyšela jsem to i znovu, opakovaně - velmi dobře Nejvyšší správní soud, protože Vrchní soud v Praze pořádal minulý týden ve čtvrtek seminář, kulatý stůl k téhle problematice, a tam snad jsem neslyšela ani jednou námitku v tom smyslu, že by to Nejvyšší správní soud nezvládal. Nicméně samozřejmě tam byl takový, řekla bych, podtón, že pochopitelně je systematičtější, logičtější, a nikdo proti tomu nijak nebrojil, zavedení toho dvouinstančního řízení. Čili to je taková první věc, o které si myslím, že je kladná.

Také samozřejmě v případech, kdy dochází k určité nejednotnosti v rozhodování, tak obzvlášť v kárných věcech je třeba být velice bedlivý a sjednocovat judikaturu. To se podařilo také vyřešit tím, že se navrhuje zřídit takzvaný sjednocovací kárný senát, který má být složen z šesti členů: z předsedy senátu, zástupce předsedy senátu, čtyř soudců, tři z Nejvyššího soudu, tři z Nejvyššího správního soudu. Čili vlastně ti, kteří budou v té druhé instanci rozhodovat, Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud. Zase nepůjdu do detailu, to asi přenechám spíše našemu kolegovi, panu poslanci profesoru Balašovi, vaším prostřednictvím, který je zpravodajem tohoto tisku. Osobně si myslím, že tím eliminujeme, nebo minimálně minimalizujeme, snížíme riziko nejednotného rozhodování v těchto velmi citlivých věcech.

Co také vítám, že se výslovně stanoví, že stát může požadovat regresní úhradu i v případech, kdy dosud nelze hovořit o zjištění viny v kárném nebo v trestním řízení, a dokonce to je svázáno i s udělením písemné výtky. Takže tady určitě ke zpřísnění došlo a myslím si, že to jsou věci, které už dlouho odborná i laická veřejnost požadovala. V této souvislosti si myslím, že by stálo i za zvážení ještě, zda nezakotvit výslovně to, že nebude v rámci kárného řízení platit, když už máme dvouinstanční řízení, princip zákazu reformace in peius. Jinými slovy řečeno, že odvolací soud - obzvlášť když byl tak chválen Nejvyšší správní soud, teď i Nejvyšší soud, a nemám důvod pochybovat o tom, že by byl horší - tak že by mohly v určitých případech, kdy to uznají za vhodné, i zpřísnit tu uloženou sankci, kterou uložil ten prvoinstanční soud, čili Vrchní soud v Praze nebo Vrchní soud v Olomouci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP