(10.00 hodin)

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, krásné dobré dopoledne. Dostáváme se do třetího čtení návrhu změny zákona o vodách, ve znění některých dalších předpisů, takzvaný vodní zákon. Jedná se o velmi důležitý posun a chtěl bych také moc poděkovat za diskusi, která probíhala v jednotlivých čteních, která je promítnuta do některých pozměňovacích návrhů.

Jenom zdůrazním nutnost změny této normy. Opravdu je to norma, která reaguje, reaguje na situaci nejenom na Bečvě, ale na haváriích, které můžeme pozorovat na vodních tocích. A do budoucna nejsou vyloučeny. Touto novelou ale výrazným způsobem omezujeme vznik takovéto havárie, potažmo výrazným způsobem zjednodušujeme a také zpřesňujeme to, aby byl odhalen viník takovéto případné nehody.

Cílem tohoto návrhu je tedy zavést povinnost kontinuálního sledování vypouštění odpadních vod; dále zavádí registr výustí ze zdrojů znečištění; upřesňuje ohlašovací povinnost při havárii; výslovně stanoví, že řízení záchranných a likvidačních prací při havárii přísluší Hasičskému záchrannému sboru České republiky; rozšiřuje šetření příčin havárie a likvidaci jejích následků, to znamená, kdo přesně co dělá; stanovuje namísto (najisto) příslušnost krajského úřadu k řešení havárií, a to v případě, kdy havárie přesahuje rozsah jednoho kraje; znovu zavádí možnost schvalování provozních řádů u vybraných vodních děl vodoprávními úřady a také v návaznosti na uvedené změny nastavuje sankční ustanovení.

Rád bych požádal o podporu takzvaného souhrnného pozměňovacího návrhu D1 až D13, který obsahuje vyjednané kompromisní řešení ve věci kontinuálního monitoringu. Také bych poprosil o přijetí pozměňovacího návrhu, který se týká vyvratitelné domněnky převažujícího veřejného zájmu, a apeluji na přijetí tohoto pozměňovacího návrhu vzhledem ke transpozici požadavků evropské směrnice, takzvané RED III, která má jednotlivé implementační lhůty. Tato je nejrychlejší. Týká se oblasti ochrany vod a oblasti ochrany přírody a krajiny a tato implementační lhůta uplyne už k 1. 7. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Otevírám rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já tak optimistická, jako je pan ministr, nejsem. V každém případě uvědomila jsem si, nebo zaregistrovala jsem ten váš pozměňovací návrh, který by měl být komplexním řešením, ale stále není. Stále není. Zase jste si tam prosadili výjimku pro energetiku, respektive pro teplárny, to znamená, že jste sáhli do zákona o integrované prevenci č. 76/2002 Sb. Já rozumím tomu, že síla tohoto sektoru je velká. Ale my jsme tam taky dali pozměňovací návrh.

Jestliže někdo dostane výjimku, tak by tu výjimku měl obdržet každý, kdo je v té příloze označen, nebo respektive který v té příloze je. A když se tak jako do té přílohy podívám, tak za prvé tam máme tu energetiku, to je ten bod číslo 1, kdy teplárny jsou 1.1. - to je ta daná výjimka. A když se pak kouknu dál, třeba v té jedničce, tak je to rafinace minerálních plynů a olejů, 1.3. je výroba koksu a 1.4... Takhle bych mohla pokračovat. Pak tam máme oddíl 2, což je výroba a zpracování kovů, pak máme oddíl 3, což je zpracování nerostů, pak máme (oddíl) 4, což je chemický průmysl. A takhle bych mohla pokračovat, protože všichni splňují ty podmínky dané IPPC. To znamená, že všichni jsou uvedeni v té příloze číslo 1, na kterou se teplárny odkazují. Já tomu rozumím. Proto jsem chtěla, aby když už tedy někdo dostane výjimku, tak ji mají dostat všichni, a ne že si tam vyzobnu z jednoho segmentu jeden podsegment, což je špatně.

Rozumím tomu, že to, co se stalo na Bečvě, tak prostě vyvolalo tady to, že se musel upravit zákon, jak už jsem tady několikrát říkala jak v prvním, tak v druhém čtení. Už za nás se připravila tato novela vodního zákona, kdy se řešil ten havarijní stav, nebo respektive když nastane havarijní stav, aby nedošlo k nějakému kolapsu a opravdu každý věděl, co má dělat. S tím absolutně nemám problém. Ale to, co tam ministerstvo potom vyplodilo svojí kreativitou, to znamená to kontinuální měření, a řekněme si to na rovinu, kontinuální měření zvlášť nebezpečných závadných látek a nebezpečných závadných látek, kdy pan ministr mě neustále ubezpečoval, že kontinuální měření, které vlastně toto dělají atomáky, tak existuje v praxi. Neexistuje žádné v praxi. Protože když se podíváme na ty látky, které by to mělo... (Ministr reaguje mimo mikrofon.) Já vím, že vám šlo, já vím, že vám šlo o jednu jedinou, to znamená o kyanidy. Ale musíte se kouknout, co tam všechno je dalšího. To je zinek, měď, nikl, chrom, olovo, selen, arzén, antimon, a takhle bych mohla pokračovat. To jsou ty nebezpečné látky. A pak máme tu další kategorii - zvlášť nebezpečné závadné látky, na které se to taky vztahuje, a to jsou ty organohalogenové a tak dále, a tak dále. Prostě ty přístroje neexistují.

Já vím, že jste v tom kompromisním řešení našli, že už to nebude kontinuální měření, že toto měření bude se zakládat pouze na tom, že to budou sledovat okem, protože jinak to ani nejde, a že budou odebírat čtyřiadvacetihodinový slévaný vzorek, který si tam dají někam do ledničky, a v případě, že nastane nějaká havárie, tak tento referenční vzorek se vezme a bude právě tím vzorkem, který řekne, jestli přes tu noc nebo ten den se něco stalo. Ale furt to není to řešení.

Pro mě jako technika je prostě nesmysl mít v zákoně jakékoliv toto sledování, když mám IPPC. Oni už tím IPPC, jim je jasně řečeno, na jaké prvky se mají zaměřit právě proto, že jejich výroba tyto prvky obsahuje. Je to zbytečná buzerace, kterou jste tam dali, notabene když si vezmete, že se připravuje vlastně nová směrnice, nebo novela směrnice, která zasáhne všechny čistírny odpadních vod. Já nevím, vy jste tady moc o ní nehovořili, ale v současné době prošla velkou rekonstrukcí pražská čistírna a ta horko těžko splní ty požadavky. A ty ostatní čistírny je nesplní. A místo toho ještě naložíte tomu průmyslu, aby dělal toto měření. Takže za mě, sice jste našli nějaké kompromisní řešení, ale za mě zbytečná buzerace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky - nejprve pan poslanec Bendl a připraví se pan poslanec Brabec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážená vládo, kolegyně, kolegové, využil jsem jenom té faktické, protože nepotřebuju příliš mnoho času. Myslím, že ten směr, který zákon, proč vlastně ten zákon vznikal, zkušenost toho, co se stalo na Bečvě, nás přinutil k tomu, abychom se k zákonu o vodách, řeknu, vrátili. A zcela jistě, tak jak tady naznačila paní kolegyně, se k němu budeme vracet dále, protože evropské parametry, které na nás chystají, způsobí, že i ty nejmodernější technologie nebudou splňovat podmínky. Ale uvidíme, jak dopadnou evropské volby a zdali se ten pohled na situaci nějak nezmění. Ale nicméně toto nám opravdu hrozí.

Ale pro nás je klíčové, co se děje tady v České republice. Kompromis se rodil těžko. Debaty byly složité na všech výborech, které tento materiál projednávaly. Já chci za ty debaty taky poděkovat. Otevřely řadu témat. Ochraně vody se prostě věnovat budeme muset. Za sebe velmi děkuju. Střet energetika, ochrana životního prostředí v situaci, ve které jsme se nalézali, prostě nás nutil k tomu hledat kompromisy. Myslím, že jsme ten kompromis nalezli. Ještě se o některých druzích podpory pouze budeme bavit při RED III a dalších, při energetickém zákoně a tak dál. Tady se uzavřela jakási, řeknu, kompromisní dohoda v podobě toho pozměňovacího návrhu, který komentoval pan ministr. A to si myslím, že by pro tuto chvíli mohlo stačit, s tím, že se zcela jistě budeme k těm tématům vracet. A pan ministr potvrdí, že my jsme diskutovali o těch vodních elektrárnách. Děkuju za ten kompromis, který jsme nastavili. Máme zájem na tom ještě se v budoucnu zaobírat menšími než malými vodními zdroji nebo elektřiny (Předsedající: Čas.), s tím, že k tomu prostě příležitost bude. A děkuju za diskusi i za kompromis. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP