(10.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Prosím o dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Brabec, připraví se s faktickou paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Tak nevím, jestli to ježišmarjá bylo na mě, ale pokusím se tomu dostát. (Reaguje na poznámku ze sálu.)

Kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, vážené členky a členové vlády, mně budou stačit určitě ty dvě minuty. Pane ministře, ten zákon je zbytečně pozdě. Vy jste vlastně sám trochu torpédoval ten zákon tím, že jste řešil věci, které tam úplně být nemusely, což vám nadělilo ve finále problém i v rámci pětikoalice. Znamenalo to zdržení, respektive posunutí z třetího do druhého čtení, aby se ty věci vyjasnily. Bavím se hlavně o té vyvratitelné domněnce převažujícího veřejného zájmu. Uvidíme, jak dopadne hlasování o tomto bodu.

Vy víte, že kostra toho zákona, byť se na tom řada věcí měnila, byla hotová už v roce 2021, a potom některými změnami, tak jak prostě přicházeli a odcházeli ministryně a ministři životního prostředí za Fialovy vlády, tak vždycky se něco domluvilo a pak se zase samozřejmě tohleto změnilo, když přišel další ministr. Takže jsou tam věci, se kterými určitě souhlasím, jsou tam věci, se kterými souhlasím méně. Řeší to podle mého názoru to klíčové, to znamená jasnější kompetence zasahujících složek při jakémkoliv zásahu. To je určitě dobře, byť můžeme diskutovat, jestli tam mají být první hasiči vždycky, anebo ne, ale myslím si, že se na to navěsily další věci, které byly prostě zbytečné a znamenaly komplikaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. (O slovo se hlásí ministr Hladík.) Jenom si chci ujasnit s panem ministrem, jestli faktická, nebo přednostní právo? Vy nejste poslanec, tak přednostní právo. Tak prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla zareagovat na pana poslance Bendla, prostřednictvím paní předsedající. Děkuji, že jste potvrdil ta slova, ty obavy, které mám opravdu i já, že to opravdu nastane a nebude to jednoduché. Proto jsem právě říkala, že ta kreativita byla zbytečná, protože opravdu ty přístroje neexistují. Jsem ráda, že jste našli alespoň něco, ale na druhou stranu, řekněme si to na rovinu, kdyby se to vyhodilo úplně, tak je to úplně to nejlepší, co se může udělat, protože vy jste hledali, vy jste změkčovali něco, co v praxi nejde vůbec udělat. Chápu, že jste se snažili, protože musíte v rámci pětikoalice nějaké to řešení najít, a že je asi těžké říct panu ministrovi: pane ministře, prostě je to nesmysl, vyhoďte to z toho zákona, děláme ze sebe akorát šašky, ale musíme tedy najít nějaké to řešení, aby vlk se nažral a koza zůstala celá. Takže jste našli nějaké řešení, ale za mě je to totální nesmysl.

Opravdu, beru to z praxe a je to totální nesmysl, protože tyto přístroje jsou opravdu atomáky, které jsou v laboratořích, a potřebujete k tomu úplně jiné podmínky, nejsou schopné kontinuálně měřit. Jestliže chcete přecházet na jiné prvky, musíte to znovu nakalibrovat. Neznám malé atomáky v praxi - neznám, nikdo mi je doteď neukázal - které by dokázaly 24 hodin kontinuálně měřit tyto prvky. Prostě je to totální nesmysl a je to zbytečné zatěžování, když víme, co se na nás, v uvozovkách, řítí z Evropské unie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Jenom velmi krátká reakce. To prostě není pravda. My jsme tu novelu zákona opravdu udělali komplexně a do té novely jsme včlenili to, co vyšetřovací komise na Bečvě dala jako doporučení. Ten návrh z minulé vlády nebyl ten, že by tam měl být kontinuální monitoring, nebyly tam výusti. Oboje najdete ve vyšetřovací komisi jako závěr, že by se do legislativy mělo dostat. Musím tady hrubě nesouhlasit s tím, že ty přístroje nejsou. Tak jak jsme to navrhli na základě diskuse s odbornou veřejností, s výrobci, s provozovateli, tak je to velmi dobře aplikovatelné.

Poslední věc. My jsme opravdu na základě odborných názorů - protože jedna věc je, kdo má povolení k vypouštění, a druhá věc je, kdo reálně z toho provozu vypouští a ředí, a tady na základě těch odborných stanovisek jsme tu energetiku z toho vyřadili. Byť mají povolení, tak fakticky nevypouští. A to, že ať už tu havárii na Bečvě způsobil kdokoliv, tak že měl to IPCC, ty papíry, které k tomu jsou potřeba, to je přece nezpochybnitelný faktem. Ale my neřešíme papíry, řešíme tu věcnost, aby se právě takováhle havárie neopakovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, už jsem vám to říkala na tom výboru. To není ICCC, to je IPPC. (Ministr se ohrazuje.) Bacha... ne, ne, ne, ne, ne, koukněte se do stenozáznamu. Opět jste nám řekl ICCC. Ale to nevadí, to nevadí, nic se neděje, ono těch písmen je tam hodně. V každém případě nejsou ty přístroje. Pane ministře, přestaňte tady lhát veřejně. Vždyť je to úplně směšné. Jestli chcete měřit pH, OK. Jestli chcete měřit dusíky, možná něco seženete, ale dobře. Ale o čem se my tady bavíme, o těch látkách, prostě ty látky neexistují. Opravdu, věřte mi. Koukala jsem na pana poslance Bendla, prostřednictvím paní předsedající, a kýval hlavou. Prostě ty přístroje nejsou. A je zbytečné tady ze sebe dělat něco, a potom abyste se nám tady smáli.

Když už jsme u té novely, pane ministře, tu novelu jsme připravili, ta novela byla hotová. To, o co jste ji vy obohatili, to byla vaše kreativita. Jinak ta novela byla hotová. Když jsem odcházela z ministerstva, novela byla hotová. Takže vy jste to mohl vzít do teplých, přinést sem a bylo by to hotové. Ne, vy jste museli kreativně tam strkat to, co jste strkali, a nakonec jsme se dostali k tomu, že potom tady děláte pozměňovací návrhy, protože ty přístroje v praxi neexistují.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní se vracíme do obecné rozpravy, do které je přihlášen pan poslanec Tureček. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegové a kolegyně, já bych chtěl jenom zdůraznit jako zpravodaj tohoto tisku, že skutečně, a to jsme si uvědomili všichni, do Poslanecké sněmovny přišel ten tisk, který byl obtížně hlasovatelný pro většinu z nás. Takzvaný kontinuální monitoring, který byl navržen, samozřejmě představoval velkou zátěž pro průmyslové podniky, pro zemědělské podniky a vůbec všechny znečišťovatele. My jsme prakticky propustili tento návrh zákona do druhého čtení s vírou, že se nám podaří najít určitý kompromis. Jsem rád, že v rámci společných diskusí v rámci členů výboru pro životní prostředí a zemědělského výboru se podařilo najít ten kompromis, najít institut kontinuálního sledování, přesvědčit i předkladatele, že faktické provedení paragrafu 38 není třeba vládním nařízením, ale pouze vyhláškou, tak aby byla hlavně stravitelná ta vyhláška pro podnikatelskou veřejnost. To jsem rád, že se to v tomto směru podařilo. Nicméně cesta k tomu byla velmi složitá, ale dobré dílo se v tomto směru podařilo. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji panu zpravodaji a chtěla bych také na něj zareagovat. Jsem ráda, že jste našli kompromis, vyhlášku. Teď koukám na právníky - vyhláška je prováděcí předpis a vyhláška už do Sněmovny nepůjde. Vyhláška půjde jenom řádným mezirezortním připomínkovým řízením a pak půjde na vládu přes Legislativní radu vlády.

Když koukám, jak přistupujete k vypořádání v rámci mezirezortu - neakceptujeme, nevyhovíme, a takhle když si to tam pročítám, jakým způsobem reagujete na ta připomínková místa, která vám v rámci tohoto procesu vznáší připomínky a chtějí, aby to bylo zapracováno, a místo toho jim řeknete neakceptujeme. Takže mám velký strach z toho, jak ta vyhláška dopadne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP