(11.30 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Navíc bychom chtěli jasně definovat vyhláškou, co tedy bude náplní těch kontrol. Chtěli bychom, aby pokud to jenom trošku půjde, a o tom se s panem ministrem budeme bavit, aby pokud ty kontroly budou probíhat, že by ty kontroly měly probíhat plánovitě. A chtěli bychom, aby na ty kontroly, pokud to bude komplexní kontrola, procházely oba dva ty subjekty společně. Není to tak, že končí kontrola otevřených či uzavřených provozů hygienami. Je plná kontrola uzavřených provozů hygienami a je dál kontrola otevřených provozů. Pouze jsme rozdělili tu gesci nařízení 852/2004 mezi zemědělskou inspekci a hygieny, o což jsme se pokoušeli už v minulém volebním období. Zemědělský výbor jednomyslně, zdravotnický ne. A nepovedlo se to.

Současně s tím byla varianta B přesunout všechno za stejných podmínek, to znamená nenavýšení peněz, nenahlášení personálu, od zemědělské inspekce k hygienám, ale s tím hygieny nesouhlasily. Mohlo se stát, že by kompletně tu kontrolu kromě bodů, které nemohou dělat, dělala zemědělská inspekce. Ale my v těch bodech, a to vám opravdu rád dám, v těch bodech, kde podle tohoto zákona z roku 2004 mají to stejné provádět zemědělská inspekce i hygiena, tak jsme řekli, toto zemědělská inspekce, toto hygiena. A neudělejme tu chybu, že tam budou chodit týden po sobě jedna a pak ta druhá.

Já jsem se opravdu snažil toto i vysvětlovat. Mám pocit, že jsem o tom mluvil. Ale dobře, pokud jsem nemluvil dostatečně a pokud někteří z vás to nepochopili, domníval jsem se, že toto jsou věci, které jsou obecně známé, notabene jsme je velmi pečlivě projednávali v loňském volebním období, ale pokud jsem to neudělal dostatečně důsledně, tak se za sebe a za Ministerstvo zdravotnictví opravdu velmi omlouvám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Jedna faktická poznámka - pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jenom bych zareagoval krátce na pana ministra. Samozřejmě jsem u těch jednání nebyl, takže to nemůžu jako úplně se stoprocentní jistotou komentovat. Tady z toho vystoupení jsem pochopil - byla tady zmíněna dvě jména: paní Břeňková a paní Dáša Žitníková ze zdravotnických odborů. A jestli jsem to správně pochopil, ony s tou změnou souhlasily takhle při těch jednáních, na kterých se s vámi účastnily, nebo nesouhlasily? Já nevím. Já jsem z toho pochopil, že s tím jsou souzněny a de facto ta změna byla udělaná na základě jejich podkladů. Ale já si myslím, že s touhletou změnou těch kompetencí nesouhlasily. Ale říkám, budu rád, pane ministře, když mi řeknete, protože já jsem to možná špatně pochopil. A pokud s tím souhlasily, mně stačí, jestli souhlasily, nebo nesouhlasily na základě těch jednání, která s vámi měly. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr s přednostním právem. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já jsem ani slůvkem neřekl, že s návrhy Ministerstva zdravotnictví souhlasily odbory. To jsem ani jednou neřekl. Pokud to nebylo dostatečně srozumitelné, já myslím, že ano, můžete si poslechnout záznam, pane kolego. Nicméně, a znovu za to děkuji, jsem požádal konkrétně paní Břeňkovou na jednání, kde jsme seděli i se zástupci odborů - nevím, jestli to byly jenom hygienické - aby mně tedy napsali, co přesně mají podle názoru odborníků z hygien ty hygieny v restauracích kontrolovat. A tento seznam teď používám a domnívám se, že většinu těch věcí kontrolovat dál mohou. Nic nebrání dál podle míry rizik přistupovat i k těm otevřeným provozovnám. A samozřejmě všechny ty zpětné věci, které dělají a probíhají, tak dál dělat mohou.

Ano, odbory nesouhlasily. A já jsem jim říkal, že mě to překvapuje, protože chápu, že odbory bojují za to, že se nesníží počet zaměstnanců na hygienách. A to se nesníží. Chápu, že odbory bojují za to, že se neseberou peníze těm hygienám. A to se neseberou. Ale překvapuje mě, že odbory bojují za to, aby měly za stejné peníze víc práce ty hygieny.

A jistěže jsme udělali jenom to, že jsme rozdělili, znovu opakuju, kompetence podle zákona 2004 mezi dva subjekty, kdy z toho zákona měly ty stejné kompetence oba dva subjekty. My jsme je rozdělili tak, aby to ty subjekty dělaly buď jeden, nebo druhý, a aby provozovatelny, restaurace a všechny ty provozy, kam chodí, otevřené provozy, netýká se to, znovu říkám, uzavřených provozů, aby se tedy nedostávaly do situace, ke které se dostávají. A já věřím, že to znáte ze svých krajů, že to znáte ze svých regionů, že jeden týden přijde zemědělská inspekce a následující týden hygiena.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Dvě faktické poznámky - nejprve pan poslanec Kamal Farhan, potom pan poslanec David Kasal. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Pane ministře, já už jenom krátce. Já jsem neřekl, že souhlasili a že jste to řekl. Já jsem řekl, že jsem to pochopil z vaší řeči. A vy jste řekl, že nesouhlasili. A to mně stačí. To je všechno. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec David Kasal. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu reagovat na pana ministra z hlediska toho, co tady popsal, že paní Břeňková mu napsala, jak to bývá. Já se chci zeptat: A obrátil jste se spíš jako opravdu na ty hygieny, jak to probíhá opravdu? Protože já mám třeba jiné informace, jakým způsobem probíhá kontrola v těch otevřených zařízeních, že to není jenom to, že se tam podívají na ruce. Ono je to poměrně dost zavádějící. Na jednu stranu řeknete, v tomto případě odbory jsou proti, s tím já tedy nic neudělám, nesouhlasím. Když jsme se včera bavili o službách, tak tam odbory jsou taky proti a tam zas nemáte, s tím jako nemůžete nic dělat. Tak jako na jedné straně tady jednáte jinak, na druhé straně jednáte taky jinak.

Mně tam vadí jako předkladateli, že jak vidíte, co to vyvolalo diskusí, že tohleto se dalo do tohohle zákona, kde to vůbec nemá být, místo toho, aby se to dalo do zákona o hygieně.

A druhá věc, co tady říkáte, že jeden týden přijde jedna kontrola, druhý druhá. Není to o tom, aby se domluvila ta ministerstva? Když jsme my po nich chtěli jako předkladatelé, aby nám udělali na naše požadavky změny v tom pozměňovacím návrhu, tak přišli za 14 dnů a udělali si to po svém. Tak jsem jim říkal, vy jste nedostali od nás zadání? Ne, my jsme se nemohli domluvit. Tak říkám, tak se znovu běžte domluvit a to zadání, které jsme vám dali, tak splňte. Přece si ministerstva nebudou dělat, co chtějí. Není to pravda. Takže tady jde spíš o organizaci práce než o to, jestli se vůbec má ten zákon měnit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, podle toho, jak se hlásíte, mi musíte říct... S přednostním právem? V tom případě musíte počkat. Jsou tady dvě faktické poznámky ještě - pan poslanec Jiří Mašek a paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Já tedy navážu na svoji předchozí faktickou a jenom chci zdůraznit jednu věc. Novela zákona o návykových látkách je velice důležitá. V podstatě shoda. Mohli jsme cizelovat jenom drobnosti. Tím vpašováním redukce činnosti hygieny nebo odstranění činnosti hygieny na poli kontroly ve veřejných stravovacích zařízeních se to šíleně zkomplikovalo. A mně nezbývá než se připojit ke svým předřečníkům a žádat, už to tady padlo, o vrácení do druhého čtení. A je to hrozná škoda. Je to hrozná škoda.

A pane ministře, vaše dohoda s panem kolegou Výborným, který tu teď není, a v podstatě neinformování, já to tak musím říct, neinformování předkladatelů, protože ti předkladatelé to prokazatelně nevěděli, fakt to tam hraničilo s trapností, kdy tam listovala kolegyně Ochodnická a další kolegové a kolegyně tím zákonem a hledali, jestli je tam ta hygiena skutečně vyautovaná, nato aby pan náměstek to potvrdil za ministerstvo. Prostě to bylo až nedůstojné. A mně bylo těch kolegů líto.

Ale hlavně mně je líto toho, že jste tenhleten zákon, tu novelu zákona vybrali jako nosič pro tak závažnou změnu, o které jste tady mluvil. Ano, ta dvojkolejnost skutečně funguje od roku 2004. Funguje dvacet let. Můžeme na to mít názor, že to je dobře, nebo špatně. Nicméně je to na větší diskusi. Je to určitě, bylo to problematické podle mě i pro koaliční kolegy na zdravotnickém výboru, protože jsou to zdravotníci. A takhle omezovat hygienu? Takhle rychle bez projednání bylo i pro ně potom složité, když to zjistí až na projednávání v garančním výboru. Proto bych byl rád, kdybychom to dokázali z novely tohoto zákona odstranit. Pak si myslím, že všichni jsme schopni ho podpořit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP